夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

甜心朱古力 發表於 18-5-18 21:05
你發達唔分俾你,係你覺得ok,唔代表佢ok.
2公婆好多事都唔可以分得太清楚,女人有事要依賴吓男人,男人先有 ...

我都明,我而家都feel到佢唔係好盡老公既責任,仲話等我養。。。。但係點開口好,講出嚟好似好貪錢咁

大宅

anna_ls 發表於 18-5-18 21:08
我都明,我而家都feel到佢唔係好盡老公既責任,仲話等我養。。。。但係點開口好,講出嚟好似好貪錢咁
...
同佢講呢排手緊呀,又或者話其實一路以黎自己都唔係好夠錢用,不過唔知點開口講,同佢講老公介唔介意由aa變為3/7之分,或者可唔可以之後開支你俾住先呀?
不過你地人工係差唔多?你老公人工可以負擔到嗎

翡翠宮

回覆樓主:

你原本覺得ok, 生活愉快
做乜因為3姑6婆既說話影響自己

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-5-18 21:34
同佢講呢排手緊呀,又或者話其實一路以黎自己都唔係好夠錢用,不過唔知點開口講,同佢講老公介唔介意由aa變 ...

其實我人工仲多佢少少,我諗冇咁快實行到,不過想知點講好,應該要慢慢逐步嚟

大宅

mini1204 發表於 18-5-18 21:36
樓主話佢老公冇乜責任感,仲話靠佢養

別墅

mini1204 發表於 18-5-18 21:36

其實金錢上係ok,我自己係唔介意,但係我地都愈嚟愈變得冇責任感,佢還佢我還我,好多時屋企人問佢既野,我心諗關我咩事,其實關係會唔健康

大宅

anna_ls 發表於 18-5-18 21:41
其實我人工仲多佢少少,我諗冇咁快實行到,不過想知點講好,應該要慢慢逐步嚟
...
除左aa制呢樣野之外,你地生活開心嗎?如果佢愛你錫你,你又負擔到aa制,可唔可以唔理錢銀上既野呢?因為你地習慣左aa,好難改變架,而且你人工又高佢少少
最緊要大家生活得開心

別墅

zoe_youngshop 發表於 18-5-18 21:46
除左aa制呢樣野之外,你地生活開心嗎?如果佢愛你錫你,你又負擔到aa制,可唔可以唔理錢銀上既野呢?因為你 ...

其實麻麻地,就係因為對佢對段關係冇信心先aa好多野都分清楚,分清楚就無咩嗌交,但係冇諗過原來個原因係呢度,我諗住錫佢就自己同佢一齊捱啦,但我唔覺得佢有珍惜仲每況愈下,而我對佢都冇心機了

翡翠宮

anna_ls 發表於 18-5-18 21:43
其實金錢上係ok,我自己係唔介意,但係我地都愈嚟愈變得冇責任感,佢還佢我還我,好多時屋企人問佢既野, ...

你地互相係咁對對方
亦係雙方 agreed 既
如果你開始有 concern, 你就要坦白提出
佢可能 say yes 亦可能 say no
不過都應該傾下

翡翠宮

zoe_youngshop 發表於 18-5-18 21:42
樓主話佢老公冇乜責任感,仲話靠佢養

呢D野雙向既
樓主自己當初發呢個訊息出黎
對方接受
而家對方過份左
咁樓主 say no就 ok

別墅

mini1204 發表於 18-5-18 21:56
你地互相係咁對對方
亦係雙方 agreed 既
如果你開始有 concern, 你就要坦白提出

有呀,但我驚嘈交,原本表面冇事好似我搵野嘈咁,唔知點講好

複式洋房

回覆樓主:

好的婚姻必須談錢呀

別墅

兔兔123 發表於 18-5-18 22:00
好的婚姻必須談錢呀

即係點呀

翡翠宮

anna_ls 發表於 18-5-18 22:00
有呀,但我驚嘈交,原本表面冇事好似我搵野嘈咁,唔知點講好

你講自己感受,吾好批評佢
例如,講以下事件:
"好多時屋企人問佢既野,我心諗關我咩事,其實關係會唔健康"
話佢知你自己覺得吾 comfortable 想大家心靈上都 close d
吾好第一次傾就講錢,佢會反感
等大家開始close d 先再傾

別墅

mini1204 發表於 18-5-18 22:04
你講自己感受,吾好批評佢
例如,講以下事件:
"好多時屋企人問佢既野,我心諗關我咩事,其實關係會唔健康 ...

呢個方法都唔錯

男爵府

回覆樓主:

我都係AA, 但財政就我楂,意思係我和我c6每月大家都攞一筆相同金額出來盈運頭家。例如每月大家攞一萬出來,夾埋就有兩萬,咁就家中衣食住行和女女洗費都係尼個pool度出。

每個月我返工車錢,早餐和午餐,仲有俾阿媽零用都係自己錢,當然我c6返工都係自己錢,佢供車入油都係佢自己錢,我想同個女去迪士尼和去日本shopping都用自己錢,我地都分得好清,總之就係家庭支出在pool俾,非家庭支出自己俾。

你問我咁做係唔係唔好,各人的習慣啫,我唔覺得唔好。首先我唔講我c6,我自己都有經濟能力,無懼我c6變心或者有咩e yuk大家要分開我都養得到女女有餘,我依家當每月多筆錢(佢支付嘅pool)來用咁解啫。有時一頭家無咩太在意分你俾家我俾,你俾多d家佢俾少d又有咩所謂,最緊要係就算AA都好,你都要有自己私己,我每月都會儲萬幾兩萬蚊,我c6從來都唔會過問我搵幾多,儲幾多,相反亦然。

好似近排報稅,我和我c6都係分開報個人應課稅,我地唔會合併報的,點計都超過17%,無謂俾我c6知我搵幾多,相反佢都有佢空間,我無咩所謂。

真係好睇sis你自己點睇,如果你搵到,佢搵唔到咁多,兩公婆未當幫下頭家。如果佢搵到而你無佢搵到咁多佢都要你AA, 你就要同佢傾傾啦,所以都要好睇咩狀況架。

別墅

idykawaii 發表於 18-5-18 22:13
我都係AA, 但財政就我楂,意思係我和我c6每月大家都攞一筆相同金額出來盈運頭家。例如每月大家攞一萬出來, ...

俾空間大家係我當初aa既原因,因為我都唔鐘意俾人管。但係我地經濟唔好一定要一齊先養到頭家,所以邊個用得多少就好易嘈

男爵府

anna_ls 發表於 18-5-18 22:17
俾空間大家係我當初aa既原因,因為我都唔鐘意俾人管。但係我地經濟唔好一定要一齊先養到頭家,所以邊個用 ...

我唔知sis你安排的AA係點,你可唔可以試下大家同樣攞一筆出來當作pool, 個pool可以你管理或佢管理,屋企開支例如住和食,少到去惠康買飲品放雪櫃和廁紙都在pool出。咁就會唔會容易d掌控開支和唔會咁易在意邊個用多d丫?

首頁

尾頁

跳至