跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有朋友提醒,要早點安排 pre school
想請教,揀 pre school,有乜要注意

還是選最近就好? thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實好睇你想小朋友去讀preschool有咩期望,我自己同老公首要安全,去到會睇下學校入面有冇滅火筒,師生比例係幾多,走火通道是否暢通,廚廁衛生,午睡安排係點,有D有食物供應,睇下食D咩,有咩點心,小朋友會唔會出去等等。

師資校長資歷我自己覺得好重要,因為有經驗老師會好容易發現小朋友學習上問題,好似自閉呢D黃金期係三至五歲,早教早學早跟上,如果老師唔夠經驗未必發現到,根本就唔會提醒家長去做評估,亦都未必可以識得點去教個小朋友。就算唔係去到SEN問題,有經驗老師處理小朋友問題時都會較妥當,咁細小朋友對於黑白正反嘅觀念吸收得好快,正確理念貫輸係必須。

另外,當然係學費貴唔貴,時間幾長,要求家長參與度,我仔女去過一間,隔個月就籌款,唔明點解交完學費都要搞咁多,過時過節又potluck又禮物,唔準備的話,自己小朋友收人地禮物好似過意唔去,仲有送俾老師嘅gift card。。。皮費好重。

好多Preschool都係Play-based,唔強逼學生寫字讀書,亦有蒙特梳爾混班,我自己覺得一定知識係必須,但首要學聽指令跟規距同自理,不過如果諗住報私立小學的話,就要搵間學術較重嘅Preschool,因為私校要考試,小朋友唔識ABC基本生字數字唔識寫自己個名的話都幾難有私校收,公校就冇得揀學生,而且公校會由ABC123拼音教,Preschool有冇學都係要從新學,所以學術方面可以唔較太緊張。

近屋企或家長返工地點我自己覺得要考慮,一個幾歲小朋友要坐車去返學,太遠的話會攰,大人又大包小包都辛苦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

llpig 發表於 18-5-18 22:00
有朋友提醒,要早點安排 pre school
想請教,揀 pre school,有乜要注意

除版主講的,你也可以問老師在那間學校嘅平均在職時間。如果太短三兩年d老師就轉工咁都係有d內在原因。

複式洋房

rose-mag 發表於 18-5-23 12:51
其實好睇你想小朋友去讀preschool有咩期望,我自己同老公首要安全,去到會睇下學校入面有冇滅火筒,師生比 ...

感謝意見,真係無諗过滅火筒等因素
衞生狀態,問左好幾間,都係話一日消毒一次,但我眼見就唔算係好乾淨,anyway , 謝謝給我另一角度既考慮

複式洋房

muffinmama 發表於 18-5-23 20:41
除版主講的,你也可以問老師在那間學校嘅平均在職時間。如果太短三兩年d老師就轉工咁都係有d內在原因。

嗯,收到,謝謝

大宅

rose-mag 發表於 18-5-23 12:51
其實好睇你想小朋友去讀preschool有咩期望,我自己同老公首要安全,去到會睇下學校入面有冇滅火筒,師生比 ...

thanks rose-mag, 好詳細呀

首頁

尾頁

跳至