懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

生完bb 2星期已經媽媽手,仲要兩隻手都痛,而家已經 痛咗五個半月 。唔知點解決,話 好抱bb根本係 沒有可能 ,而家寫字都痛 ,有用過運動貼布 都唔好。試咗一次物理治療,但好貴 一次加埋 要900蚊 原本話600,點知衝擊波又話要另外計加300, 物理治療要做好多次,咁真係好襟計 ,又唔知係唔係真係有用。請問有冇平啲嘅物理治療推介 ?(住大埔北區,唔方便去太遠)

大宅

yeemi 發表於 18-5-19 12:05
生完bb 2星期已經媽媽手,仲要兩隻手都痛,而家已經 痛咗五個半月 。唔知點解決,話 好抱bb根本係 沒有可能 ...

我當年做咗6-8次物理治療都未好,洗咗幾千元,結果都係搵骨科醫生打支類固醇針搞掂咗⋯⋯支針仲要只係500元(emoji)

禁止訪問

大宅

Charliefunfun 發表於 18-5-20 09:24
想問你喺邊度打?

係咪可以係呢喥講的?旺中歐健x醫生,4年前睇的了,而家唔知咩價

別墅

terrenandtania 發表於 18-5-20 12:52
係咪可以係呢喥講的?旺中歐健x醫生,4年前睇的了,而家唔知咩價

我本來都諗住打一支就好唔使煩,但連醫生同護士朋友都話唔好打類固醇,不過我又怕再惡化,又唔知幾時先好。

大宅

yeemi 發表於 18-5-20 23:24
我本來都諗住打一支就好唔使煩,但連醫生同護士朋友都話唔好打類固醇,不過我又怕再惡化,又唔知幾時先好 ...

老實說當初我都係諗住最好唔好打針,又聽講話有副作用條筋會脆弱咗,又聽講打得一次唔可以再打第二次咁,但睇完pt都冇乜改善影響埋日常生活仲要湊bb根本冇得揀

我睇時個醫生又話類固醇用得好係唔會有副作用的,當然有叫我以後小心返啲姿勢咁,so far唔覺有咩副作用,不過雖然唔再痛但活動幅度仍然比以前差少少咁

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都係針灸加衝擊波先好,每次成千蚊,睇左7次就好哂,雖然貴但無辦法,唔贊成打類固醇

別墅

tititititata 發表於 18-5-23 11:53
有介紹啊。朋友醫好左

可以pm資料給我嗎?謝謝

大宅

tititititata 發表於 18-5-23 11:53
有介紹啊。朋友醫好左

麻煩pm我,thanks!

大宅

有介紹啊。朋友醫好左

麻煩PM我,多謝!

大宅

生完bb 2星期已經媽媽手,仲要兩隻手都痛,而家已經 痛咗五個半月 。唔知點解決,話 好抱bb根本係 沒有可能 ...

你依家好d未?

別墅

朋友自己媽媽手睇番好 介紹左我去旺角睇針灸,雖然旺角唔近我但坐月期間痛到死左連水都針唔到
睇左兩次有好左,佢叫我最好2-3日睇一次但唔會有咁多時間
自己就一星期睇一次,大約$200一次 依家睇左4-5次都好左好多,不過條根有時仲係會走位勁痛
醫師就係話因為鬆左條根四圍走,要用針灸針番實如果有時間成日去應該可以斷尾

大宅

我用運動布貼貼好咗喎,不過真係要keep住貼咗差唔多兩個月,而家隻手無晒事,啲運動布貼剩返一大堆

別墅

蕃茄媽 發表於 18-7-13 00:33
我用運動布貼貼好咗喎,不過真係要keep住貼咗差唔多兩個月,而家隻手無晒事,啲運動布貼剩返一大堆 ...

我有試過,但唔濕水又方便,撕完皮膚又紅又甩皮,所以不能長時期貼,我都係間唔中貼咋

大宅

yeemi 發表於 18-7-13 01:21
我有試過,但唔濕水又方便,撕完皮膚又紅又甩皮,所以不能長時期貼,我都係間唔中貼咋
...
可以照濕水沖涼都無問題,我會貼幾日覺得痕或者甩就撕咗佢,停兩三日又要貼過。不過你話會甩皮我就未試過,會唔會係你頭尾黐嘅力唔啱?

大宅

蕃茄媽 發表於 18-7-13 00:33
我用運動布貼貼好咗喎,不過真係要keep住貼咗差唔多兩個月,而家隻手無晒事,啲運動布貼剩返一大堆 ...

請問點貼呢?

大宅

回覆樓主

我生之前已經有,應該係腱鞘火,好痛,我都想盡快醫好

複式洋房

有介紹啊。朋友醫好左

大宅

hahahamummy 發表於 18-7-10 16:07
朋友自己媽媽手睇番好 介紹左我去旺角睇針灸,雖然旺角唔近我但坐月期間痛到死左連水都針唔到
睇左兩次有好 ...

首頁

尾頁

跳至