嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lazy_baby 發表於 18-5-20 17:29
你係咪本身瘦,屋企人又冇糖尿?所以政府唔洗你飲糖水呢?初初見醫生佢問我屋企有冇人有糖尿,我話呀媽有 ...

講真我基本唔想睇政府。
唔係驚早產我唔會去。
佢hea我所謂。我基本唔太信政府醫生
我係私家做左2次糖水,之後我直接比返report政府copy。我唔需要浪費時間。
其實我私家醫生每次都寫信比我帶比政府果邊。

大宅

puppydingo 發表於 18-5-20 18:53
講真我基本唔想睇政府。
唔係驚早產我唔會去。
佢hea我所謂。我基本唔太信政府醫生
其實都係呀~政府真係睇完好似無睇咁,又乜都唔講喎!佢係就係個個月同我照,但佢係照比佢地自己睇,我好似一個工具比佢地練習咋~~ 不過無計啦~想慳錢唯有係政府生

水晶宮

lazy_baby 發表於 18-5-20 21:55
其實都係呀~政府真係睇完好似無睇咁,又乜都唔講喎!佢係就係個個月同我照,但佢係照比佢地自己睇,我好似一 ...

係呀。話就話高級醫生,得佢知做咩。問咩都唔答。

大宅

puppydingo 發表於 18-5-20 22:27
係呀。話就話高級醫生,得佢知做咩。問咩都唔答。
同我照果個好似係學神黎咋~個正式醫生只係得閒先埋黎望一望,佢埋到黎就會同個學神細細聲陰知知up 埋d佢地先明既英文,我上次醒目,自己睇實個mon,比我睇到個BB重量個畫面轉得幾快呀!我即刻記住,一出房就求其打落whatsapp先
我有次問個醫生BB d野,佢夠膽死話叫我唔洗知太多野ga~ 你知道正常就得ga la~

水晶宮

lazy_baby 發表於 18-5-21 00:30
同我照果個好似係學神黎咋~個正式醫生只係得閒先埋黎望一望,佢埋到黎就會同個學神細細聲陰知知up 埋d佢地 ...

其實我有朋友係政府醫生,佢叫我唔好去政府

大宅

puppydingo 發表於 18-5-21 00:50
其實我有朋友係政府醫生,佢叫我唔好去政府

我都好怕去政府醫院,D醫生又hea,D抽血呀姐技術又差!我兩星期前抽血,比個好串又唔識抽嘅呀姐吉到我瘀咗超大達青色,D色到今日都仲未散!果日抽完先大獲,隻手唔可以用力,一用力連手臂都痛!

大宅

lazy_baby 發表於 18-5-21 04:54
唉我都好怕去政府醫院,D醫生又hea,D抽血呀姐技術又差!我兩星期前抽血,比個好串又唔識抽嘅呀姐吉 ...

我係瑪嘉烈睇又好好
每次都顧問醫生
有問必答
同埋好細心!
真係好贊

大宅

tracytam827 發表於 18-5-21 08:59
我係瑪嘉烈睇又好好
每次都顧問醫生
有問必答

我聯合睇黎睇去都係得兩個醫生,一男一女,男嘅好nice,女嘅好衰!所以成日都希望下次覆診都係男果個好D 女果個連D助手護士都衰過人!我上次叫咗我名果陣我去咗廁所,我老公話我知,之後返黎,隔一陣叫我入去,個姑娘超串,叫我下次唔好去廁所! 下??佢傻㗎?!

別墅

回覆樓主

我5月頭起聯合開刀的,35週,我29週時作早產入院醫生已經要我揀好順產定開刀,到35週我兩個bb頭向下醫生都幫我開刀,聯合其實產前產後病房同nicu d姑娘同呀姐都好nice的,我本來都好想去私家生,但bb早產去左政府,亦好彩去左政府,bb出世住左兩三星期nicu,如果私家應該冇咁好back up

大宅

歌儀 發表於 18-5-29 00:34
我5月頭起聯合開刀的,35週,我29週時作早產入院醫生已經要我揀好順產定開刀,到35週我兩個bb頭向下醫生都 ...

請問作早產係點㗎?咁35週出世BB有咩事要住兩三個星期嘅?我而家30週幾,7號覆診,唔知到時問醫生佢知唔知我可以幾時生呢~暫時我一個B個頭向下,聽完你講D姑娘呀姐nice,我都安心D~咁你開完刀佢地係咪即刻叫你餵人奶㗎?

別墅

lazy_baby 發表於 18-5-31 05:26
請問作早產係點㗎?咁35週出世BB有咩事要住兩三個星期嘅?我而家30週幾,7號覆診,唔知到時問醫生佢知唔知 ...

我29週宮縮痛作動,宮頸短住左兩星期醫院,之後去到35週bb size太細唔識大,即刻開刀,bb 35週但size只有31同32週所以出世要住院,我bb出世後一直住nicu所以我都係一直泵人奶比佢咋,聯合醫院姑娘有教點按個胸有多d奶,果時我開完刀心急,開完刀冇幾耐就叫姑娘教我按胸,但你如果開完刀想休息都可以,你唔想即刻搞姑娘唔會迫你,我見隔離床d人開完刀第二日先會放番bb起身邊的,如果你唔想餵人奶又可以同姑娘講餵奶粉,佢地連餵奶粉都會教你的

大宅

今日26週幾
俾左32週幾開刀期

大宅

歌儀 發表於 18-5-31 18:37

我29週宮縮痛作動,宮頸短住左兩星期醫院,之後去到35週bb siz ...

BB細咗幾週咁多?咁之後住返三星期追返個size都算快喎!好彩
咁你係咪半身麻醉?我聽人講要尾龍骨打針,係咪超痛㗎?? 開完刀你咁快有奶泵得出,我以為開刀冇咁快有奶㖭!你係自己買機
帶去泵定醫院借?我而家都未買呀~我驚自己
冇奶
另外想問一問你走路袋係咪照佢張紙寫果D?
開刀走路袋會唔會有D唔同呢?
ps:好多問題,唔好意思,新手乜都唔識

大宅

tracytam827 發表於 18-5-31 23:18
今日26週幾
俾左32週幾開刀期

祝你順順利利

別墅

lazy_baby 發表於 18-6-1 06:49
BB細咗幾週咁多?咁之後住返三星期追返個size都算快喎!好彩
咁你係咪半身麻醉?我聽 ...

開刀係半身麻醉,打針落尾龍骨,我覺得唔痛,因為我打慣針。另外如果你想餵人奶醫院頭幾日會教你用手搾奶,放落針筒到,如果你上奶谷奶先會叫你泵,醫院借泵的,唔可以用自己個泵,通常第三日先會上奶,但其實一生完就要按胸先會慢慢有奶。走佬袋照住聯合張紙執就得,不過記住有扣孕婦衛生巾同黏貼既都要帶埋,有扣的就做完手術比呀姐幫你穿,一包就得唔洗太多。黏貼就落得床幾日起醫院著,記得買埋網褲,著網褲會舒服d。床墊唔洗買,醫院會比。

大宅

歌儀 發表於 18-6-1 16:21

開刀係半身麻醉,打針落尾龍骨,我覺得唔痛,因為我打慣針。另 ...
好詳細呀!唔該哂!!!因為之前問過friend,佢又話開刀未必洗買網褲,所以我未買,同埋佢叫我淨係買有扣果隻M巾,所以我又淨係買左有扣果隻咋~咁我要再去買先~BB尿片果d如果孖胎帶一包去夠唔夠用呢??你有無帶埋d炒米茶去沖黎飲?d人話好似會多d奶~

大宅

回覆 歌儀 的帖子

唔好意思,仲有樣野唔記得問,開刀個傷口有幾長?係咪平時同我地產檢d醫生幫我地做手術ga?麻醉藥過左會唔會痛到癡線???

別墅

lazy_baby 發表於 18-6-1 17:05
回覆 歌儀 的帖子

唔好意思,仲有樣野唔記得問,開刀個傷口有幾長?係咪平時同我地產檢d醫生幫我地做手術ga ...

我傷口14 cm左右,係平時產檢後生果d女醫生開刀,但我平時產檢係有見男果個顧問醫生,不過佢冇幫手開刀。我果時開刀有3個婦科醫生,兩個兒科醫生起到,麻醉藥過左開刀第二日最痛,但食左粒止痛藥就唔痛,我開刀一星期傷口已經唔太痛。尿片可以帶住一包,唔夠再帶多包,走佬時帶唔到咁多野。網褲係用泥貼住塊孕婦衛生巾當底褲咁著,舒服過著紙底褲,你開完刀更加唔會著平時d底褲咁麻煩啦,又要洗。

大宅

歌儀 發表於 18-6-1 19:29
我傷口14 cm左右,係平時產檢後生果d女醫生開刀,但我平時產檢係有見男果個顧問醫生,不過佢冇幫手開刀。 ...
wow~14cm 係咪高高大大四眼果個女醫生?我見過兩個女醫生,一個好後生好瘦好似廿幾歲,另一個高大d睇落3X歲,應該係佢? 我平時產檢就多數四眼男姓陳果個醫生~d女醫生我見過一兩次咋~

係咪即係第二日訓醒痛到癲?咁係咪即刻搵姑娘叫佢比d止痛藥?? d藥食完唔痛又幾勁喎!
哦~~原來網褲係咁用既~類似d即棄果d~網褲係咪屈臣屎萬寧有得賣?但我好似見唔到...........................

別墅

lazy_baby 發表於 18-6-1 19:58
wow~14cm 係咪高高大大四眼果個女醫生?我見過兩個女醫生,一個好後生好瘦好似廿幾歲,另一個高大d ...

平時產檢四眼男有d年紀講野陰聲細氣好溫柔果個係顧問醫生,另外後生果d女醫生就係普通醫生,就係後生果d女醫生開刀,仲有個女醫生高高戴眼鏡有d年紀既女醫生係高級醫生,有時佢都會負責開刀,因為我之前起產前病房住左兩星期,差唔多個個醫生都見過晒。開完刀第二日會有麻醉科姑娘同痛症科醫生見你,佢地到時會開藥。之前你話痛佢地都會比藥你食。

首頁

尾頁

跳至