心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽咪已經走咗4個半月啦

雖然話過咗4個半月

但呢幾個月返覆同自己講

如果當初繼續讀Nursing

米可以早啲發現媽咪有事

就可以早啲醫

點解我要放棄呢

點解唔堅持落去呢

雖然身邊唔少人叫我唔好自責

但我真係做唔到

本來以為唔諗

就可以用時間沖淡一切

但直到前日

唔小心打爛碟嘅時候

個心就好似啲碟一樣碎曬

當下我好驚會令媽咪失望

呢個嘅心情一直到依家都放唔低

每日係人面前扮開心,扮無事

但當自己一個嘅時候就會好開心

好想大喊一場

究竟邊個先係真正嘅我

我真係好想放低所有唔開心嘅野

但我真係唔知點樣先可以放低

我好想變返一個開心嘅我

好想放低一切嘅自責同恐懼

男爵府

wingwingyi 發表於 18-5-19 23:54
媽咪已經走咗4個半月啦

雖然話過咗4個半月
將心情寫下,每天做運動,增加安多芬,有助心境變正面,因內心心情都係受hormone 影響。記住你媽媽重會有日早你而去,若走的是你,白頭人送黑頭人,你媽會更傷心,所以不要自責,望最愛的親人一路好走,自己好好活著,他們在天之靈亦感安慰。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好自責,就算你讀咗護士。
有事嘅時候你都未必可以發現,因為通常有時嘅時候你必即刻會好痛或者好唔舒服。到發現、發出嚟嘅時候已經遲。

我都有家人走咗幾個月,初期好自責點解佢在生時,我唔做多啲,等佢唔好咁快死。

同事點醒咗我,話已經做咗好多,就算醫生都未必救到佢自己嘅親人,只要問心無愧
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

恕我說一聲:人世間沒有「如果」,只有「如何」。回應樓主 - 我會隨自己的思緒,順著它,靠的是時間去沖淡,或者再加上讓自己忙碌著,惟有這樣

男爵府

回覆樓主

你冇需自責,就算醫生,也不一定能救親人,生老病死,任何人也冇法改變,你媽媽也希望你活得開心,係時候放下

大宅

SUMSUM_88 發表於 18-5-20 18:45
你冇需自責,就算醫生,也不一定能救親人,生老病死,任何人也冇法改變,你媽媽也希望你活得開心,係時候放 ...

冇錯死係不分年龄?就算你是医生也能医不自医?時間就是良葯!

伯爵府

回覆樓主:

樓主,自責係好正常,呢d我都經歷過,只要時間一過,喊夠那日就會沒事。
但如果影響生活,就不可以繼續落去,除了自已受傷亦會影響身邊人

另外,要發生始終會發生,試問有邊個人一生無做錯過事

大宅

dder 發表於 18-5-21 11:38
樓主,自責係好正常,呢d我都經歷過,只要時間一過,喊夠那日就會沒事。
但如果影響生活,就不可以繼續落去 ...

呢句真我就做出一件錯到終身抱怨既事?就是簡錯丈夫死未!

複式洋房

樓主千祈唔好自責, 就算你讀咗 nursing 都未必可以發現到, 你媽咪在天之靈都唔想你咁諗, 我相信佢感覺到你既孝心架啦

祝樓主安康

首頁

尾頁

跳至