少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

開枱食飯、刷牙上床瞓覺, 甚至去街, 叫親佢, 一係話等陣先, 一係直情唔睬你, 自己繼續玩玩具。我都唔識點講, 其他小朋友都一早埋曬位,總冇理由成屋人等佢食飯啩? 但係下下由得佢,自己鍾意幾時食就幾時食,幾時瞓就幾時瞓,亦唔係長久之計。
真係唔識教,希望有人比啲意見我! 唔該曬

珍珠宮

小余 發表於 18-5-20 01:17
開枱食飯、刷牙上床瞓覺, 甚至去街, 叫親佢, 一係話等陣先, 一係直情唔睬你, 自己繼續玩玩具。我都唔 ...
會唔會係你每次嗌佢都冇 follow through, 久而久之佢唔覺得你叫佢係要做 ?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

收佢碗餓下佢

大宅

birdisfreedom 發表於 18-5-25 12:28
收佢碗餓下佢

我有收,到收飯果陣就喊苦喊忽囉。但係吓吓都要拉鋸一輪,令我好沮喪!

大宅

SandraLo 發表於 18-5-21 22:30
會唔會係你每次嗌佢都冇 follow through, 久而久之佢唔覺得你叫佢係要做 ?

請問 follow through 即係要點做?
嗌咗佢一次佢唔來吃咁我都有繼續嗌,算唔算 follow through ?

大宅

小余 發表於 18-5-27 00:41
嗌咗佢一次佢唔來吃咁我都有繼續嗌,算唔算 follow through ?
...

謝謝各位有心人的意見啊

珍珠宮

小余 發表於 18-5-27 00:41
...
繼續嗌當然唔算 follow through,make sure 佢有做先至係。呢d 係要自細做,如果已經6歲,就要用時間表幫,等佢知幾點做d乜,而你亦要預告,到你開咗聲叫個要陣,就一定要佢聽,佢聽時你就即讚佢話佢好聽話。
記得吾係一定要做嘅就唔好係唔係都叫,開咗聲就一定要 follow through,咁佢先會聽你講 !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

回覆樓主

試下用計時器。例如仲有5分鐘食飯,事先同佢講清楚,并說明過時不候,會撤佢碗筷。關鍵係家長的執行,佢到時過佐時間吾過黎食飯,任佢點喊點嘈點扭計,都吾俾佢食。餓佢一兩次,就會慢慢知道要聽指令,否則自己吾好過。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

回覆 小余 的帖子

咁咪錯哂。
你自己心軟無執行命令, 除左食飯, 以後做功課, 等等, 乜都會拉鋸。

先小人後君子, 我餓過佢2次, 以後乖乖食飯。
我fd 11 pm一定全家關燈, 做唔哂功課由得佢俾老師罰。
好習慣一定從小做起。
你今日唔狠心, 社會又多一個廢青

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

小余 發表於 18-5-20 01:17
開枱食飯、刷牙上床瞓覺, 甚至去街, 叫親佢, 一係話等陣先, 一係直情唔睬你, 自己繼續玩玩具。我都唔 ...

收玩具呢樣我真係試過掉左佢d玩具,從此唔敢唔執玩具

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

小余 發表於 18-5-27 00:42
謝謝各位有心人的意見啊
有時間表嗎?

同小孩一齊做一張時間表, 例如放學回家可以玩15分鐘, 然後做1小時功課, 沖涼, 食晚餐, 溫習。

如果45分鐘做完功課, 有餘的時間可以玩, 並有有獎貼紙, 儲滿10張有禮物。
如果佢拖拉, 就好似 jm 話, 等佢俾老師罰。

45分鐘食飯, 定時收碗 (等於學校食飯, 食唔哂就無得食)

首頁

尾頁

跳至