0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我覺得我仔好難湊,奶粉b
11日返健康院4kg
而家24日,食奶食得90ml 有時仲食吾哂,成日食食下發脾氣,系甘發脾氣,食哂奶又吾訓又發脾氣,抱住都訓下,一擺低即刻醒,2隻手不停郁(emoji)無一晚有得訓!食奶又好似食得好少甘

大宅

lwylck0119 發表於 18-5-20 09:01
11日返健康院4kg
而家24日,食奶食得90ml 有時仲食吾哂,成日食食下發脾氣,系甘 ...

加油呀 開頭係特別辛苦啦 但會過去的
如果夜晚訓覺有開冷氣 可以試下用swaddle包住BB訓 等佢有安全感訓得定啲

複式洋房

aimeemin 發表於 18-5-20 14:35
如果夜晚訓覺有開冷氣 可以試下用swaddle包住BB訓 等佢有安全感訓得 ...

試過佢吾肯呀!一定要隻手伸出來
所以湊到好攰,吾知佢想點

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我個仲衰。。一定要打直抱行黎行去,停低坐低打橫抱都會即刻喊到叫救命佢未滿月就要打直抱拉,都成日驚佢條頸 依家兩個幾月,夜晚吾願訓,晚晚要打直抱,攰死我,所以好多時我都隨佢係床仔喊 真係頂佢吾順

珍珠宮

aimeemin 發表於 18-5-20 14:35
如果夜晚訓覺有開冷氣 可以試下用swaddle包住BB訓 等佢有安全感訓得 ...

同意,一開始係辛苦D,同埋要適應,要俾多D安全感俾BB

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

初生bb可能仲未適應呢,我覺得我仔仔果時候都係好難湊

洋房

回覆樓主

有沒有試過用初生揹帶?我囡2個月大,扭眼訓時用好有效,好快訓著,好過用手抱,無甘累

複式洋房

回覆樓主:

加油三個月後好好多呢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能缺乏安全感,試下用被包實D。

大宅

回覆樓主:

我個女頭一個月又係成日要抱又成日喊。。半夜要抱住到天光。。。之後捱過左。到2個月都未有就戒左夜奶了!加油!!

別墅

可以試吓奶咀、包被加白噪音,要三樣加埋一齊喎,我覺得work

大宅

11日返健康院4kg
而家24日,食奶食得90ml 有時仲食吾哂,成日食食下發脾氣,系甘 ...

試下將佢放係你心口到瞓,你雙手又無咁攰,佢又有安全感

珍珠宮

回覆樓主

加油啊,初生bb係咁樣啦,我都係咁過來!

大宅

回覆樓主

我都係咁,唔知點解bb一到晚上就失控!點樣都唔掂!超級辛苦啊!唉~

複式洋房

回覆樓主

時間問題~加油呀~ 飲奶少可能奶樽咀不適合佢,試下換左佢。不肯訓,試試直抱行來行去,屋內燈光暗D,唱兒歌。安全感要慢慢建立(我個仔全奶粉,而家三個幾月)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

初生bb係咪冇安全感吖?有冇包實佢吖?我仔仔果時候都係好扭計架,不過後黎發現佢應該系腸絞痛

大宅

11日返健康院4kg

我諗bb 係唔識特登扭計發脾氣架,應該係有啲嘢令佢唔舒服/唔開心 所以喊。
食一半奶喊,會唔會係有風入肚仔,要掃哂風先舒服繼續食?我b 初生時係要食一半掃風再食另一半。同埋放落床仔後訓一陣就喊,咁我就試下同佢再掃風,佢又真係會gur左出黎跟住就冇扭喇

大宅

913189396 發表於 18-5-20 16:26
我個仲衰。。一定要打直抱行黎行去,停低坐低打橫抱都會即刻喊到叫救命佢未滿月就要打直抱拉,都成 ...

我果隻都係要打直抱,我睇過一些台灣媽媽blog寫呀b鍾意打直抱係多肚風,我按摩左呀b佢喊既情況少左

首頁

尾頁

跳至