自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

birdbird 發表於 18-5-20 12:41
標題同內容叫做配合 -- 指控業主不是:
標題用 "租楼中伏"
內容指業主 "唔講道理", 唔比裝防盗鏈 係 "荒謬" ...

係喎,應該係客觀事實與標題不符

複式洋房

cinda72. 發表於 18-5-20 12:41
咁就叫圍毆
討論區好危險,快d返地球啦
「圍毆」呢兩個字原來咁敏.......得得得,以後會小心,大家有怪莫怪.....

用戶要求終止服務

回覆樓主

道理響業主度啦,比就人情唔比就道理,你friend自己比都係咁話,況且係搞度木門,一裝得唔好就冇得返轉頭裝條鏈仔幾$啫,但換度門係好Q貴
你friend唔啱就唔好租,租左之後又lee又路,你friend打橫講囉

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

水晶宮

angellate 發表於 18-5-20 11:03
因為加鎖會整花佢度門。。第時你唔租拆鎖走係咪賠返到新門先。。唔比加鎖唔出奇既
...

同意,業主慘D

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓係業主的,有咩应在簽约時要求。業主絕对可拒绝任何影响装修的要求,包括要鑽爛大門及門框去装防盗鏈。唔講道理的,绝对不是業主。租客有責任环原破坏的東西,門及門框有洞好肉酸,业主唔钟意有鏈或有洞,租客又唔簽约前要求。你朋友出錢装不是大晒,如何环原道門及門框俾主?

有鏈亦非100%安全,有大鉗可剪的,有心爆格一定有架罉。叫你朋友米咁驚青啦。

大宅

回覆樓主

呢D嘢係應該租之前問,唔係租咗先嚟講。自己俾錢裝唔係大哂,同窗花一樣,你鑽個窿加D嘢有幾難?但係業主之後唔可以回復原狀,牆仲可以補番油過佢,門同窗框你叫人點補? 人地唔俾整你有權唔租,唔可以夾硬嚟!

大宅

回覆樓主

好易搞啫!搞電子鎖咪得囉,夠哂安全

大宅

回覆樓主:

老老實實,如果我係賊,條防盜鏈又點會難倒我? 一條鏈,瘦弱嘅賊用老虎鉗鉗一下,大隻嘅賊一手都chok斷。

子爵府

siuba 發表於 18-5-20 11:39

咁佢又講得啱喎,我試過新油灰油油後租咗俾人,個租客問都唔 ...
租樓比人會加唔可以鑽牆條款
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔係換鎖就得?防盜鏈冇咩用架喎

伯爵府

業主中伏

子爵府

ilikethis2005 發表於 18-5-20 12:26
我以前租有間好大個窗但無裝窗花,我都係自己比錢裝無問過個業主⋯安全問題嘛,但我知問佢都曬氣,因為影響 ...
你應該慶幸自己好彩.有冇諗過唔係個個人都鍾意個窗有窗花?
你有機會令業主搵下一手租客時個機率低咗.
你係比錢借人嘢,借咗想點改裝就點改裝?
唔尊重業主,唔尊重合約精神仲覺得自己好榮幸?

租賃機率問題嘛,但我知同租客講都曬氣,因為影響唔到佢。
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

男爵府

回覆樓主

其實簽約前唔問業主,簽完先黎話業主唔講道理,好似業主中伏多啲

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

究竟我是誰 發表於 18-5-20 10:53
覺得業主中伏多啲,唔知個租客之後搞邊科

x2
總有離別的時候

水晶宮

angellate 發表於 18-5-20 11:03
因為加鎖會整花佢度門。。第時你唔租拆鎖走係咪賠返到新門先。。唔比加鎖唔出奇既
...

換鎖膽

琥珀宮

littletriangel 發表於 18-5-20 10:35
朋友的經歷:佢剛簽了租的一星期,仍未入伙。
佢一個女仔住,要求業主在前門及後門加裝防盜鏈,業主唔肯裝 ...

呢個case,唔覺得業主唔講理,租客有睇樓,若有呢d要求,租客應簽約前先提出,compromise 唔到咪唔租。

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我覺業主冇問題,有要求應係簽租約前提出,大家傾好,冇問題先簽

珍珠宮

回覆樓主:

好小事喎
觀點角度問題
你個標題誇張了

琥珀宮

ilikethis2005 發表於 18-5-20 12:26
我以前租有間好大個窗但無裝窗花,我都係自己比錢裝無問過個業主⋯安全問題嘛,但我知問佢都曬氣,因為影響 ...

「問佢都曬氣」

裝窗花要裝框鑽孔,之後拆咗都見到,你根本無權咁去做,無問過業主就做,超級過份姐,你無比業主追究,只是好彩,

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-5-20 10:47
咁佢講明都ok既、我之前業主連鑽牆整掛勾都唔得、佢話個個租客都整間屋咪花斑斑囉⋯⋯
...

我之前放租間屋俾1家4口,結果間屋就係鑽到爛晒!
佢解釋咪就係話要掛野囉~ 陰公!

首頁
34567...9

尾頁

跳至