在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

月入2萬應做全職媽媽嗎?咁3萬呢?好想自己凑,現職2萬,但可去到3萬,如果我辭左,以後一定搵唔返,只能做兼職或搵萬幾,好矛盾

伯爵府

hiutsit0727 發表於 18-5-20 18:53
月入2萬應做全職媽媽嗎?咁3萬呢?好想自己凑,現職2萬,但可去到3萬,如果我辭左,以後一定搵唔返,只能做 ...

但係你就可以照顧返小朋友

複式洋房

係好難決擇,你小朋友幾大呀?我都係在職媽媽,個女依家半歲,唯有夜晚同星期六日盡量自己湊返

大宅

我就係月入接近3萬,但因為份工令我冇左好多私人時間,六日有時都要返工,所以決定搵過份冇咁忙既工,或者搵下做part time,雖然錢少好多,但真係冇辦法,因身邊既人都幫唔到自己,世事永遠冇兩全其美。

男爵府

回覆樓主:

我諗唔係2萬定3萬問題。係樓主家庭等唔等呢個人工去用。好多都話做全職媽媽好。可睇住小朋友成長。甘亦大把在職媽媽啦。自己諗羅。

good_pig    發表於 18-5-27 17:05

男爵府

回覆樓主

我自己就唔會放棄!

水晶宮

CorrineNg 發表於 18-5-21 14:39
我諗唔係2萬定3萬問題。係樓主家庭等唔等呢個人工去用。好多都話做全職媽媽好。可睇住小朋友成長。甘亦大把 ...

認同

如果上有高堂要養,或者老公不支持,老公收入不穩定,就唔會辭。但如果只是鬆不鬆動,可不可以過生活品質問題,陪伴小朋友一定較好。

另外,也睇你喜不喜歡全心全意照顧小朋友,如果不夠耐性,全職照顧也未必是好事

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

1314625 發表於 18-5-23 07:07
認同

如果上有高堂要養,或者老公不支持,老公收入不穩定,就唔會辭。但如果只是鬆不鬆動,可不可以過生 ...
AGREE其實做FTM , 第1樣野, 唔係睇自己搵幾多, 係睇你另一半搵幾多,開支有幾多, 同埋佢既意願。
以上通過了, 佢一人收入夠COVER 哂所有開支, 又肯SUPPORT 你做FTM。
之係先再睇自己意願同捨唔捨得份工。
唔係話先生話哂事, 但問題係當你做FTM, 全家重擔就會落在先生一人身上, 佢就算有能力, 但佢唔想既話,呢D野冇得迫, 夾硬做了FTM, 第日都可能會發生唔少爭吵, 又或自己會好受氣都唔定。
除非自己除了份工外, 另有收入來源(如FREELANCES, 收租, 大把SAVING。)
Childhood is journey, not a race.

複式洋房

回覆樓主

我覺得做左FTM, 好難幾年後再出返黎做野。特別小朋友返左學,你更加唔想又會話要跟功課等等。俾我寧願搵多幾年錢,小朋友生活都好d
除非屋企唔使你份糧都夠駛有餘

男爵府

月入2萬應做全職媽媽嗎?咁3萬呢?好想自己凑,現職2萬,但可去到3萬,如果我辭左,以後一定搵唔返,只能做 ...

我未有小朋友,但plan 2年後有。
我本身係覺得FTM對小朋友既成長係最好。
但奈何我地活係現實世界,錢真係越多越好。
我老公份糧養得起全家,唔會餓死,但如果日後小朋友想學野,一家人想去遠d地方旅行,咁就會好閔水。
而我份人工都佔家庭收入40-45%,所以真係無辦法放棄

民房

1314625 發表於 18-5-23 07:07
認同

如果上有高堂要養,或者老公不支持,老公收入不穩定,就唔會辭。但如果只是鬆不鬆動,可不可以過生 ...

你講得啱,我都月入兩萬,亦都好想自己照顧7個月大女女,佢而家係爺爺嫲嫲照顧,老人家同自己照顧係有分別既,不過自己又有父母要養,老公又唔太支持!

男爵府

回覆樓主:

你老公搵十萬既,你果三萬搵唔搵都得
你老公搵三萬既,咁個就要諗無左你果二、三萬等於無左一半,搞唔搞得掂。

大宅

我都有同樣煩惱,我搵2萬頭,我老公搵3萬尾,但我們呢幾年都要還錢。
如果可以既,陪到小朋友做ftm一定對佢地成長好啲。我諗住或者做多一、二年儲多少少錢,佢地開始讀書我先考慮做ftm。
而家bb俾長老湊到唔跟我,我覺得遲啲一定要自己拎返來湊,而且到時都想跟佢地啲功課,呢樣野長老一定幫唔到。

男爵府

是是但但 發表於 18-5-23 11:47
AGREE其實做FTM , 第1樣野, 唔係睇自己搵幾多, 係睇你另一半搵幾多,開支有幾多, 同埋佢既意願。
以上通過了 ...

(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

原來都咁多媽媽同我一樣掙扎,其實講真,多數都係如果做左ftm的話,生活質素唔多唔少都會有所影響先會咁掙扎,唉,呢一刻,相信都係唔夠條件咁做,我啲朋友話,我當初都係一樣成日想自己凑,諗下諗下對仔女都大啦(emoji)有個朋友就話,初頭一年呢個想法係強烈啲,之後可能唔知係咪都習慣左個模式&心理(被逼)接受左個模式,就無諗得咁強烈啦,媽媽們都加油啦,共勉之(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

vivianyanyan518 發表於 18-5-21 13:38
係好難決擇,你小朋友幾大呀?我都係在職媽媽,個女依家半歲,唯有夜晚同星期六日盡量自己湊返 ...

我仔仔7個零月,都係夜晚&所有我兩公婆一放假時間就自己凑,其實即無休息過,都好攰,but開心嘅^^

複式洋房

Bbtvsvod 發表於 18-5-21 14:25
我就係月入接近3萬,但因為份工令我冇左好多私人時間,六日有時都要返工,所以決定搵過份冇咁忙既工,或者 ...

份工咁困身的確係多一個強大因素想放棄,咁你依家係咪轉左工啦?

大宅

回覆樓主:

50k都唔做ftm. 唔係一定要ftm先陪到小朋友成長

男爵府

小朋友越大就用得越多錢。近嘅就係返學之後上興趣班要用好多錢;遠嘅就係將來去外國讀書,所以我唔考慮做FTM。

大宅

我都好爭扎同好矛盾....我佔家庭40-45%..唔做野唔會餓死, 但會無左買咩都得同做咩都得..而大仔黎緊9月N, 學校無校車去婆婆到 (宜家係婆婆湊)
細仔又準備加固, 老人家湊一定自己一套去加固..
但無左個3萬蚊又可以換到同小朋友成長, 感覺又好開心
覺得小朋友安全感會大D
大既開始返K2, 細既開始返N...又會開始洗多錢...

首頁

尾頁

跳至