家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2018復活節勳章

象牙宮

政府推終身年金最高7厘明年中推出
65歲繳百萬 保費月派逾5000 -
明報
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

男爵府

畀面勳章

333s 發表於 18-5-20 22:07
明報

好多人都誤以為年金率就係回報率,每年派發的7%係年金率,並非回報率。政府年金一早
已經放風話回報irr 只係4厘,並非比私營保險公司的irr 高,加上年齡限制,又享受唔到明年新加的税務優惠,並非太吸引

禁止訪問

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

禁止訪問

2018復活節勳章

侯爵府

okabenny 發表於 18-5-20 21:28
本人40歲,本身有做開儲蓄計劃,想問終生年金其實work唔work。
佢同保險嗰啲plan有冇唔同,
係咪都係由後生 ...

什麼終生年金?成日聽 但吾知係嘜

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

供什麼年金,不如月供股票, 靈活及回報一定高好多倍~

理財篇 之 月供股票 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

333s 發表於 18-5-20 22:07
明報

https://www.hk01.com/經濟/83503/自製長糧-公共年金出爐-投保1百萬料年獲7萬-要點一文睇晒

得100億益到10000個長者左右,青中年唔駛爭了!

其實有儲蓄計劃,可以供5年或者10年全取100% 投保額,之後再每年派2%利息至100歲,提早準備滾存效應非常明顯,好多人用來填補MPF保障退休需要,張單仲可以轉俾子孫,詳細私下先講啦。
Don't worry, be happy to yourself and your family!

公爵府

2024年龍年勳章

Bigpig_2007 發表於 18-5-30 10:28
https://www.hk01.com/經濟/83503/自製長糧-公共年金出爐-投保1百萬料年獲7萬-要點一文睇晒

得100億益到1 ...

原來整個計劃得10000 人受益

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

koala904 發表於 18-6-17 09:21
原來整個計劃得10000 人受益

1萬人咁少?
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 18-6-17 12:32
1萬人咁少?

當然唔係。呢個亦係公開討論區一個無法解决的問題。人人都可以發言,資訊太多,並非每個人都有能力去分辨何者屬實。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wallshar 發表於 18-6-17 14:42
當然唔係。呢個亦係公開討論區一個無法解决的問題。人人都可以發言,資訊太多,並非每個人都有能力去分辨 ...

謝謝提醒

不過政府老人年金資訊比較少, 我也只係替家人了解一下,都唔會一推出就麻木去買。
thanks ☺
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主

假設長者買呢D計劃之後,仲可唔可以申請生果金或其他福利呢?

首頁

尾頁

跳至