網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

各位大神, 不如大家分享下自己用開邊間私集, 和為何喜歡某私集?
1. 價錢
2. 自提點(地點及數量)
3. 網站易上手 (物流追蹤)
4. 物流速度
5. 客服態度
6. 售後服務 (唔見貨賠償...)

複式洋房

我用神州...用左6-7年..懶得轉~
首重10.續重5
如果送上門加20
我覺得還好啦,,,
但有時買D SIZE比較大既野就唔抵囉~
佢會計體積...
但有時搵客服問下有無優惠..都會計少1個續重...
好過無~
咁用過咁耐未試過唔見貨~所以唔知點.系好事~

伯爵府

DHA勳章

queena0108 發表於 18-5-21 10:19
首重10.續重5
如果送上門加20

送貨快嗎?會預先通知嗎?

男爵府

2018復活節勳章

queena0108 發表於 18-5-21 10:19
首重10.續重5
如果送上門加20

我以前用過神州,曾經唔見左我一件貨,但我搵返我買既記錄比佢睇,佢就賠返錢比我。不過我件貨好平,好似¥19.9咁試上下。

我無再用係因為佢9成件都計我體積重,實重0.45, 體積重0.66, 只係差咁少都一樣計我體積重,所以就唔再用。

不過唔知佢依家有無改善,無計得咁盡。

男爵府

wmkcnw 發表於 18-5-20 22:08
各位大神, 不如大家分享下自己用開邊間私集, 和為何喜歡某私集?
1. 價錢
2. 自提點(地點及數量)

我用過好多間,而家用緊hotbuy ,鐘意貨到付港幣,吾想俾吾切運費落吾到貨,客服有whatsapp秒覆,暫時都今發明至!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

rl2999 發表於 18-5-22 11:23
我用過好多間,而家用緊hotbuy ,鐘意貨到付港幣,吾想俾吾切運費落吾到貨,客服有whatsapp秒覆,暫時都今 ...
可否share你用過的集運, 優劣之處?

男爵府

wmkcnw 發表於 18-5-22 21:58
可否share你用過的集運, 優劣之處?

晉越:
不用入單,但有些亂,有時入左單都吾知係咪自己嘅嘢(合上年紀嘅朋友用),不定要付運費才發貨,運輸太晏到自提點,有時隔日才到!體積下下收!
Buyup:
一定要入單認領,開左成10年,穩陣,又係一定要付錢才發貨!服務好!馮小姐做左好耐!試過物流送貨吾識路,打吾到俾倉,原來全部關機!
瘋狂:
幾亂,whatsapp隨心覆,不過體積重鬆d,司機好早派貨到自提點,可以揀取貨時付運費!

Hotbuy:
只有到付運費,客服whatsapp覆超快,一定要入單到系統,今發明至(新界區)!

淘派:
初初平又今發明至,後來自提點要隔日才到,付款才發貨,要入單!

侯爵府

rl2999 發表於 18-5-22 22:14
晉越:
不用入單,但有些亂,有時入左單都吾知係咪自己嘅嘢(合上年紀嘅朋友用),不定要付運費才發貨,運 ...
好詳細

侯爵府

rl2999 發表於 18-5-22 11:23
我用過好多間,而家用緊hotbuy ,鐘意貨到付港幣,吾想俾吾切運費落吾到貨,客服有whatsapp秒覆,暫時都今 ...
想問hotbuy 話50cm 以下收實重, 是否每件貨計算?
如果漏左入單, 或者唔知道賣家分包裹的單號, hotbuy會先代收貨物嗎?

大宅

wmkcnw 發表於 18-5-22 23:05
想問hotbuy 話50cm 以下收實重, 是否每件貨計算?
如果漏左入單, 或者唔知道賣家分包裹的單號, hotbuy會先 ...

每件貨單邊長50cm 就計體積重(與實重比較, 以較高者計算)

如果唔記得入單,或賣家分2個包裹, 佢會幫你入,但單號佢會只顯示頭幾個數字,佢要你問返賣家個單號先會俾你出貨

伯爵府

回覆樓主:

私集淨係用過立信,聲稱官集唔得既嘢佢地都集得,仲要有牌,另外自己冇入單號,只要賣家有填好你名都曉自己同你入倉,但自提點得一個,仲要用人地公司既地方,係嗰度啲人當立信啲客仇人咁款,好冇禮貌

男爵府

wmkcnw 發表於 18-5-22 23:05
如果漏左入單, 或者唔知道賣家分包裹的單號, hotbuy會先 ...

想問hotbuy 話50cm 以下收實重, 是否每件貨計算?……係
如果漏左入單, 或者唔知道賣家分包裹的單號, hotbuy會先代收貨物嗎?……會,你會係系統見到含有***的單號

男爵府

rl2999 發表於 18-5-22 22:14
晉越:
不用入單,但有些亂,有時入左單都吾知係咪自己嘅嘢(合上年紀嘅朋友用),不定要付運費才發貨,運 ...

Hotbuy每次俾錢,$1=0.5hot dollars
Buyup就以重量回贈現金
兩間都係抵銷運費,前者吾駛儲滿100分就可以用!

別墅

有用過BUYUP同淘派+官方
一開始用BUYUP 穩定, 同埋做左好耐, 好似都有5-6年
之後出左官方, 就轉左用官方, 睇落好用, 用左一排又慢又煩, 成日都集唔到D無主件
淘派就平D, 不過我用個陣好多都計體積, 都傻傻地, 鞋盒都計, 計番條數仲貴
最後又係用番一開始個間

複式洋房

artai430 發表於 18-5-21 19:19
送貨快嗎?會預先通知嗎?
我覺得還好啦...自取既2日左右到香港啦..
通知都whatsapp講..其實系睇自取點...深水po 系sms通知你~

複式洋房

節瓜bb 發表於 18-5-22 01:04
我以前用過神州,曾經唔見左我一件貨,但我搵返我買既記錄比佢睇,佢就賠返錢比我。不過我件貨好平,好似 ...
我覺得還好啦...有時計完體積都會平返少少...
我好少買體積比較大既野..還好..
同埋佢有回贈..我又懶得轉集運wo
儲100kg 有8個續重免費..
用左咁耐都儲左200-300kg..都免費幾16kg續重既....

侯爵府

rl2999 發表於 18-5-23 07:40
Hotbuy每次俾錢,$1=0.5hot dollars
Buyup就以重量回贈現金
兩間都係抵銷運費,前者吾駛儲滿100分就可以 ...
今日登記左hotbuy , 如果50cm 以下收實重都唔錯, 好多都唔理37 21, 只計體積重。
而且有好多自提點, 又可以到付, 真的不錯。

唯一唔好就是得 2一3 日免租期。

侯爵府

FeiFei829 發表於 18-5-23 11:15
有用過BUYUP同淘派+官方
一開始用BUYUP 穩定, 同埋做左好耐, 好似都有5-6年
之後出左官方, 就轉左用官方, ...
之前一直用官集中通, 貪佢只計實重, 有時買小小野 d 賣家用個大紙箱,用體積重會令運費貴過d貨。尤其是買家品, 例如筲箕, 計體積重仲貴過香港買。

子爵府

本來用四PX,發覺佢成日查車之後轉用中通。
我用中通寄過小型傢俬,人咁高嘅玻璃鏡,微波爐size的包裝其實裏面得兩隻玻璃杯⋯⋯大型地氈⋯⋯
響中通咁多年,從來都未試過計算volume weight,亦都唔知道出邊私集計Volume 睇得咁緊。

到而家中通同四PX合併了,真係惡夢嘅來臨,依家佢同出邊私集睇齊,3邊過200cm或單邊過120都要送上門並會收Vol wgt 價⋯⋯

淘了10年,都用官運,賠償追蹤也好用,依家都唔知點算。私運下下要自己輸入運單號⋯⋯無奈!

子爵府

回覆樓主

我用夜貓,$12+6 自取,雖然貴過人,但唔容易計體積重,變相其實係平d,總之三邊計埋唔過100cm就ok.試過運過一個廿吋布0急,因為剛剛夠100cm,佢都係無計體積重,計番2kg 實重,

首頁

尾頁

跳至