懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為公司要我入定產假,上勞工署只可放前2後8 ,想留多D時間阿BB , 唔該哂各位媽媽

結構-5 SEPT (話阿B比預期大左5日)產檢-15 SEPT (話阿B比預期大左7日)

洋房

回覆樓主

其實都係睇你submit 邊張醫生紙俾公司, 如果想多d時間照顧bb , 梗係揀預產期遲d果張醫生紙啦~但我見你兩個日期相差咁遠,有少少奇怪

侯爵府

蘿蔔菜 發表於 18-5-21 09:30
因為公司要我入定產假,上勞工署只可放前2後8 ,想留多D時間阿BB , 唔該哂各位媽媽

結構-5 SEPT ( ...

其實無論bb 大幾多都應該唔會改預產期架

大宅

回覆 蘿蔔菜 的帖子

第1胎 麥唔係都係差不多個d時間 ?

大宅

回覆 Catrinaalson 的帖子

ng....e+有2個虛檢醫生都唔知應該邊個準...如果之後都一個月一次產檢(c家) 去到甘上下都可以問一下醫生個預產期

子爵府

你之前M準唔準?

其實如果準,應該計last M。就算唔準,都應該係計你第一次或者10周左右既產檢,以當時BB既size黎定預產期。

佢話你BBsize比正常大,係因為BB喺你肚入面吸收,或者你食得好多野,你體重有無升得好快?
人都有高矮肥瘦啦,兩個同年同月出世既人,唔通肥啲果個,高啲果個會比另一個實際年紀大嗎?

我M一向都準,我而家個B都偏大,3-5日,覺得只係代表我BB體質好吸收(因為我已經比平時食少左野,怕妊娠糖尿,10周至15周先重0.5kg)。

但呢個係我經驗黎既,我前兩胎都係偏大B,BB的確未到39周就出世。

大宅

多謝你既解答, 我係3月個時已經重左10lbs , 都驚緊怕妊娠糖尿 , 但去健康院又冇嗌我飲糖水

侯爵府

蘿蔔菜 發表於 18-5-21 13:38

ng....e+有2個虛檢醫生都唔知應該邊個準...如果之後都一個月一次產檢(c家) 去 ...

bb 個預產期唔會因為你BB 個SIZE 大D 而改架WOR, 我BB 一直去到6 個月都偏大7-10 日, 去到而家9 個月仲偏大2周, 但預產期都係會跟返你上次黎M 果日開始計, 唔會因為偏大而提前LOR

大宅

回覆 蘿蔔菜 的帖子

以我經驗 (第3胎) , 我會用最遲的edd來請假, 咁如果你早產呢, 就賺左時間, 有啲人第一胎未必咁早生, 可能week 41先催生 (好似我咁)

如果你私家又有睇, 政府又有睇, 咁應該會有兩張預產期証明, 比最遲果張比公司就冇錯了
我第一胎時乜都唔識, 蒙剩剩用了最早的預產期証明比公司, 請了前3後7, 最後41周未胎動要催生, 最後變左前4後6, 時間完全唔夠

珍珠宮

回覆樓主

我都係計last M架,醫生都係幫我咁計。

大宅

蘿蔔菜 發表於 18-5-21 13:38

ng....e+有2個虛檢醫生都唔知應該邊個準...如果之後都一個月一次產檢(c家) 去 ...

通常結構(約20wk)後, 政府醫生就唔會再改個預產期, 就算照到偏大偏小都唔會改, 因為後期胎既骨骼同內臟細胞成長穩定後, 就開始build up 脂肪, 所以後期有人長胎有人唔長胎, bb size 都唔再用來定預產期,所以先叫你用最遲果個期來請假

我第一胎時, 最初用m期計的edd 係 11月28, 之後照結構話個胎長得快, 改了 11月12, 點知11月19都未胎動要催生, 出世時都只是6lb多 dd, 我當年都後悔改早了edd呢

大宅

回覆 maglam0610 的帖子

1個好好既E.G..
甘我拎最遲個個....

首頁

尾頁

跳至