婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2018復活節勳章

象牙宮

自己做陪月。最佳。===沒有人比自己更了解自己的需要。
家人也去學。 學了。。。明白生月的需要。

大家有溝通。家也和諧D

外人。。。怎會了解自己???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

社會福利署- 為祖父母而設的幼兒照顧訓練課程試驗計劃https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub.../id_projectcct/

社會福利署社署) 於二零一六年三月底開始推出「 為祖父母而設的幼兒照顧訓練課程試驗計劃」 ( 試驗計劃) , 為期兩年, 共提供540 個訓練名額。 試驗計劃透過協助 ...

社會福利署- 幼兒服務https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub.../id_childcares/

為支援一些因工作或其他原因而暫時未能照顧子女的父母, 社會福利署資助非政府機構 提供多元化的幼兒照顧服務, 以配合家長及幼兒的不同需要。

社署開班教現代育嬰法老友記學湊孫| 蘋果日報| 要聞港聞| 20160731https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20160731/19716771

2016年7月31日 - 為迎接首個孫兒誕生,一班新手祖父母跟護士學習育嬰知識,聽社工講解幼兒心理「升呢」,只因要不負子女所託,擔起湊孫重任,更要為退休生活另覓 ...

香港政府新聞網- 「湊孫」學堂 - News.gov.hkwww.news.gov.hk/tc/categories/health/html/2016/09/20160915_105634.shtml

2016年9月18日 - 社會福利署多個月前推出試驗計劃,教導祖父母掌握最新照料幼兒技巧, ... 當年初為人母,她因工作關係,將寶寶交託別人照顧,沒有一手育嬰經驗; ...

社署首推湊孫班祖父母爭相報名! - 社企新聞- 經濟通ET Netwww.etnet.com.hk/www/tc/seg/news_detail.php?subtype=news_all&newsid...

2016年4月8日 - 社署上月首推為祖父母而設的幼兒照顧訓練課程試驗計劃,課程機構現接受 ... 市民未有孫兒已想報名,亦有準媽媽為奶奶報名,冀減少育嬰分歧。

【在職爸媽救星】全港育嬰托兒服務大搜查兩小時托管都有| Oh!爸媽 ...www.####.com/147311/.../【在職爸媽救星】全港育嬰-托兒-服務大搜查-兩小/

2017年2月3日 - 社會福利署(社署)對坊間的育嬰園和托兒所設有嚴格的審查制度,但由於每間托兒所的托管方式各有不同,《Oh!爸媽》決定為大家搜羅全港不同種類 ...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

回覆樓主

唉⋯我叫自己阿媽去,佢都唔肯去,話借咗朋友陪月班d note睇就夠

禁止訪問

2018復活節勳章

公爵府

okabenny 發表於 18-5-21 10:25
我昨日同太太去上產前育嬰班,其中見到一個太太同埋兩個老人家一齊上堂,原來一個係阿媽一個係奶奶,佢奶奶 ...

是免費上堂嗎?在哪裡上?

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

okabenny 發表於 18-5-21 12:09
我外母上個禮拜陪我老婆去產檢,老婆入咗去check,佢喺出面瞓著咗。 同埋佢已經講到明第日淨係會陪過bb玩 ...

但係我媽係主要負責湊嗰個,我返咗工就係佢單打⋯佢覺得佢用返十幾年前佢做本地ee嗰套就得,而家唯有每次去健康院都捉佢去,當自己白痴咁當佢面問姑娘可唔可以俾水bb飲嗰d,由姑娘把口話佢,好彩佢都仲肯聽姑娘講

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

great
難得
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

2018復活節勳章

伯爵府

okabenny 發表於 18-5-21 10:25
我昨日同太太去上產前育嬰班,其中見到一個太太同埋兩個老人家一齊上堂,原來一個係阿媽一個係奶奶,佢奶奶 ...

應該好少吧

禁止訪問

2018復活節勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 18-5-21 15:12
great
難得

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我就無上育嬰班, 但我產檢有時都係 99 陪我去 反而我自己呀媽.... 佢連我而家陀緊幾多個月都唔知, 我講多兩句佢都無興趣聽, 不聞不問
大事化小, 小事化毛.........

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

回覆樓主:

有依D99真幸福 我99果時話幫我手咁問佢一起上嗎佢勁大反應拒絕話佢湊大三件係咁認叻。咁講到咁勁就信哂佢 到生左 咩都係靠我自己佢風又話唔識掃 奶又唔識沖 涼又話唔夠膽沖bb初生成日狂喊又話我同埋我媽唔識抱所以咁喊咁比佢抱抱兩抱都係咁喊 就交番比我自此亞b一喊佢就雞咁腳走左去入房入廁所突然好忙唔出黎。
好彩我有報到,有 概念 都實用。(靠人不如靠自己)

禁止訪問

2018復活節勳章

用戶要求終止服務

回覆樓主

畀著我99一定會話「我教返佢轉頭都得呀,佢哋識咩吖」

禁止訪問

2018復活節勳章

首頁

尾頁

跳至