母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

阿仔3個月,我已經返左工,之前試過夜晚臨瞓埋身,點知阿仔成日掛住瞓,佢食左10-15分鐘就瞓....個胸仲谷谷地,只好泵出黎..泵晒兩邊都有150ml...咁佢咪即係食得好少呢種情況佢2、3個鐘就醒...咁就變相食返夜奶...我覺得埋身佢仲食得差左...咁我係咪應該疊埋心水全泵好?埋完身仲要再泵..搞搞下又一個鐘

侯爵府

xeniayuen 發表於 18-5-21 14:18
阿仔3個月,我已經返左工,之前試過夜晚臨瞓埋身,點知阿仔成日掛住瞓,佢食左10-15分鐘就瞓....個胸仲谷谷 ...

或者等佢大個d 再試
大個d 啜得應該會好d

子爵府

xeniayuen 發表於 18-5-21 14:18
阿仔3個月,我已經返左工,之前試過夜晚臨瞓埋身,點知阿仔成日掛住瞓,佢食左10-15分鐘就瞓....個胸仲谷谷 ...
我明你既情況, 我bb 而家4個月, 上個月我開始復工, 本來每日最後果餐埋身, 點知佢有時好快訓左, 我又係要再泵出黎, 半夜又食. 整整下後來我放棄果餐唔埋身, 泵左出黎用樽餵, 或者比奶粉佢, 咁就易d 訓到6-7 個鐘.
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

Mary媽咪 發表於 18-5-21 20:57
或者等佢大個d 再試
大個d 啜得應該會好d

其實佢而家埋身時啜得唔差...不過好快就會瞓....其實埋身係咪要餵密好多?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jayk_1030 發表於 18-5-22 22:24
我明你既情況, 我bb 而家4個月, 上個月我開始復工, 本來每日最後果餐埋身, 點知佢有時好快訓左, 我又係要再 ...

我星期日嘗試朝早起身一邊泵一邊埋身..好呢hea....我而家一日4泵都想轉3泵...而家通常0800/1330/2000/2330泵...其實夜晚2轉係好近..不過唔泵又怕谷到塞...我都試左好幾次8個鐘左右先泵,有一邊係好谷..但泵左都叫做通..阿仔開始大,所以都想抽返多少少時間陪佢玩

侯爵府

xeniayuen 發表於 18-5-23 09:26
其實佢而家埋身時啜得唔差...不過好快就會瞓....其實埋身係咪要餵密好多?
...

我依家全埋身
日頭有時2個鐘就要餵
我都係睇返bb 既需要咋

子爵府

xeniayuen 發表於 18-5-23 09:31
我星期日嘗試朝早起身一邊泵一邊埋身..好呢hea....我而家一日4泵都想轉3泵...而家通常0800/1330/2000/2330 ...

我同你泵既時候都好近似,但晚上我唔會8點泵,會拖到9點幾10點。泵完到翌日六點左右再泵。touch wood唔會塞但有機會漏奶。之前我夜晚8點泵完半夜2點起身泵,但太攰了而家轉左三泵好好多。但我咁做都係打算自然退奶,因為奶量會慢慢少的。
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jayk_1030 發表於 18-5-23 14:31
我同你泵既時候都好近似,但晚上我唔會8點泵,會拖到9點幾10點。泵完到翌日六點左右再泵。touch wood唔會 ...

我都打算餵多排就收工,始終要返工,想慢慢開始減泵再收奶..等我試下減唔減到3泵先...減左又輕鬆d

大宅

回覆樓主

樓主我想問呀b而家食幾多餐?早晚埋身+返工泵既數量夠唔夠3個月b食?我遲下放完假,而家想了解學習定,唔該晒你

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

ambermatt 發表於 18-5-24 11:45
樓主我想問呀b而家食幾多餐?早晚埋身+返工泵既數量夠唔夠3個月b食?我遲下放完假,而家想了解學習定,唔該 ...

我而家係全泵..因為真係分配唔到時間又埋身、又泵清阿仔而家一日5餐..但佢好大食..食緊210-240..我尋日開始3泵..每次350左右..剛好可以夠佢食,唔夠先補一餐奶粉..我初時返工都要lunch泵同放工泵..不過慢慢拖到放工返到屋企食飯前泵..所以要慢慢黎..如果你公司可以泵2次就最好啦..

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jayk_1030 發表於 18-5-23 14:31
我同你泵既時候都好近似,但晚上我唔會8點泵,會拖到9點幾10點。泵完到翌日六點左右再泵。touch wood唔會 ...

我想問下你而家隔咁耐泵會唔會好谷?我呢2日都開始試左轉3泵..朝早7:00左右、lunch 1:30、夜晚10:00左右...我都算已經好谷,已石頭胸,但好多彩無塞..但要泵耐d..差不多20分鐘一邊

子爵府

xeniayuen 發表於 18-5-25 13:37
我想問下你而家隔咁耐泵會唔會好谷?我呢2日都開始試左轉3泵..朝早7:00左右、lunch 1:30、夜晚10:00左右.. ...

我由4泵轉三泵都要慢慢黎,可能係半個鐘咁加上去,等身體慢慢適應。我日頭好少少無話谷到石頭,但由10點到翌日6-7點就有機會喇,所以我朝早會早點起身,最遲六點要泵。但好過半夜起身泵一次。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

jayk_1030 發表於 18-5-25 19:28
我由4泵轉三泵都要慢慢黎,可能係半個鐘咁加上去,等身體慢慢適應。我日頭好少少無話谷到石頭,但由10點到 ...

咁lunch後到夜晚果次唔會勁谷嗎?

子爵府

xeniayuen 發表於 18-5-25 20:13
咁lunch後到夜晚果次唔會勁谷嗎?

少少啦。最谷係晚上到翌日早上果轉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊