家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

2010年經朋友於康X買左份101 plan 每月供1500蚊、月結單賬面值有增值、有成16萬5千左右、自己供左差不多14萬左右、打左上去康X、佢話如果而家取消份單要打返去標x人壽先可以取消、大概可以取回13萬幾、要蝕5、6千左右、系咪應該取消份單?小妹不善投資、朋友又冇做康x了、冇人跟我份單、基金D嘢我又唔識!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby_yoyo 發表於 18-5-21 15:48
2010年經朋友於康X買左份101 plan 每月供1500蚊、月結單賬面值有增值、有成16萬5千左右、自己供左差不多14 ...

張單要供多少年?

我估計是 15~20年單?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

baby_yoyo 發表於 18-5-21 15:48
2010年經朋友於康X買左份101 plan 每月供1500蚊、月結單賬面值有增值、有成16萬5千左右、自己供左差不多14 ...

可以唔cut 單,只拎累積供款戶口的錢,因為張101 你現在cut 單拎埋最初供款戶口的錢會扣退保費用,變佐你蝕幾千。

大宅

大力大力 發表於 18-5-22 10:19
張單要供多少年?

我估計是 15~20年單?

25年

大宅

jason111 發表於 18-5-22 10:39
可以唔cut 單,只拎累積供款戶口的錢,因為張101 你現在cut 單拎埋最初供款戶口的錢會扣退保費用,變佐你 ...

可以咁様、等我問下先、thanks

子爵府

jason111 發表於 18-5-22 10:39
可以唔cut 單,只拎累積供款戶口的錢,因為張101 你現在cut 單拎埋最初供款戶口的錢會扣退保費用,變佐你 ...

A、B戶口都會扣錢的,唔係keep A戶口就可以

水晶宮

回覆樓主:

我會cut

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby_yoyo 發表於 18-5-22 15:55
25年

這些呃人單,一般供到一半年期,才有機會打和,自已計一下數, 或者不如早些壯士斷臂 ,改為月供股票,更為化算合理~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

新人物 發表於 18-5-22 16:12
A、B戶口都會扣錢的,唔係keep A戶口就可以

我只係指出拎B account 錢唔洗扣收費拎,餘下係個plan 既錢係會扣錢

子爵府

jason111 發表於 18-5-22 18:10
我只係指出拎B account 錢唔洗扣收費拎,餘下係個plan 既錢係會扣錢

但保單費用係先由B戶口扣,B戶口價值不足就由A戶口扣,如果樓主聽你建議,假設拎晒B戶口既價值,A戶口扣行政費+保單費,扣扣下其實亦會變零,即係輸$30000幾,如果係咁倒不如呢一刻退保輸幾千算。

珍珠宮

好媽媽勳章

我都會CUT, 幾千元算, 當教訓.

複式洋房

回覆 YanYan0116 的帖子

你帳面上係有賺,不過個101 佢鎖A account 好耐,提早拎要扣退保費用令你蝕,任何金融保險產品應先了解清楚曬條款先好買。

大宅

回覆樓主

謝謝大家既意見、我都糸決定cut 左份單、投資自己又晤識、又仲要供咁多年、到時又唔知份單會晤會有增值、蝕幾千蚊當買個教訓

首頁

尾頁

跳至