懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下8月尾9月頭bb出世,應該著短袖定好似Uniqulo果d好似背心一件頭好?預幾多套至夠?仲有體溫計用咩牌子好?車仔邊款最好用?孭帶有好多隻牌子,邊款初生嬰兒用到大個?有無架?仲有咩要注意架?第一次咩都唔識,請大家多多指教

珍珠宮

回覆樓主

坐月時你都預左開冷氣,所以阿b要著返一件長袖比較好。

水晶宮

Iloveho 發表於 18-5-21 16:17
想問下8月尾9月頭bb出世,應該著短袖定好似Uniqulo果d好似背心一件頭好?預幾多套至夠?仲有體溫計用咩牌子 ...

如開冷氣,著Uniqlo一件頭長袖包patpat啪鈕衫。幾多件視乎你點洗點乾衣。你可以預一日兩至三件替換。

我B初生時用一條過彈性布帶嗰隻 wrap,及 Ergobaby 360 加 infant insert。新款 Ergobaby 據聞初生可唔使用 insert(初生指7磅起)。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

初生嬰兒唔建議用揹帶,都係坐車車比較多。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-5-21 16:30
如開冷氣,著Uniqlo一件頭長袖包patpat啪鈕衫。幾多件視乎你點洗點乾衣。你可以預一日兩至三件替換。

我B ...

原來一日要換幾件衫咁多架?件衫咁使唔使包埋腳仔呀果隻呀?咁如果比街,例如帶bb去打針係咪著拍鈕包pat pat果隻就得?

知唔知ergobaby 360 好d定iangel好d?今日見到iangel話攞左專利,bb唔會O字腳喎

別墅

RubyYu07 發表於 18-5-21 16:37
初生嬰兒唔建議用揹帶,都係坐車車比較多。

車仔今日見到話要一個月起至用得,咁未滿月時又要返健康院打針點算呀?

水晶宮

Iloveho 發表於 18-5-22 23:39
原來一日要換幾件衫咁多架?件衫咁使唔使包埋腳仔呀果隻呀?咁如果比街,例如帶bb去打針係咪著拍鈕包pat p ...

要預有可能爆片或嘔奶整污糟。不過如果日日或最多隔日洗又有方法快乾的話(我屋企用抽濕機)咁唔太多件都OK。初生要用包被,就算出街正常都包住。如果夏天可唔使再著褲。
綁帶和尚袍我就好唔鍾意,因為極之麻煩,又包唔住個肚,個人覺得唔知想點咁。連我陪月都話包pat衫較好,和尚袍最多可做外套著外面,當底衫並唔work。不過總有人鍾意嘅,覺得初生應該著綁帶袍(我生同湊兩個嘅經驗就唔係咁)。

iAngel我未用過評論唔到。據我理解Ergobaby設計本身一向話唔傷關節。不過iAngel係hip seat,Ergobaby係揹帶,兩者本身唔同類。

水晶宮

Iloveho 發表於 18-5-22 23:40
車仔今日見到話要一個月起至用得,咁未滿月時又要返健康院打針點算呀?
...
手抱或用初生可用嘅揹帶。是否初生可用(或幾磅起可用)產品說明有寫。

水晶宮

回覆樓主

一日試過最多換5件。
嘔奶真係可以餐餐嘔。
爆片可以連續爆。

我用ergobaby加infant insert

男爵府

回覆樓主:

初生b好易嘔奶爆屎爆尿要換衫,uniqlo既長袖包屁衫預8件,平令正,開冷氣單著或者冬天做底衫,薄身全身蛤乸衣幾件,你大部份時間都會用包被包住佢,其實唔洗著太多,BB著既衫同大人差唔多就可以,著太多仲會焗到生熱痱汗班,我個時冬天就係咁搞到BB生熱痱,老人家特別鐘意幫BB著勁多衫
孭帶我自己用baby bjorn one air,佢係for初生3.5kg就用得,我係個仔2個月大先買泥用,真心覺得早買早享受,因為初生bb推車出街好易喊,推車都大部份時間係抱住佢行街!用孭帶佢好有安全感會訓得好冧,好乖唔扭計
你出入會自己一個答小巴的士巴士嗎?常唔常用bb車?如果以上皆是,bb車最好簡番輕身單手收車,咁你可以單手抱b收車上巴士

複式洋房

回覆樓主

我預產10月,而家都做緊功課要準備d乜,留名學野先bb床有人俾,但會換床褥,請問有無推介?行街見有初生嬰兒套裝for出院時用,係咪買嗰d就得?係咪都係和尚袍、紗巾、手套、帽仔、包被就得?謝謝!

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-5-23 00:35
要預有可能爆片或嘔奶整污糟。不過如果日日或最多隔日洗又有方法快乾的話(我屋企用抽濕機)咁唔太多件都O ...

係喎,好彩你提一提bb可能會爆片同嘔奶,咁真係買多幾係穩陣d,如你所講著左一件包pat衫,係咪唔使再著底衫?

仲有想問,以你湊過兩個既經驗黎講,bb衫仔係應該用大人洗衣機洗定用手洗定要特登買部迷你洗衣機洗好呀?

別墅

kissapplegirl 發表於 18-5-23 01:15
初生b好易嘔奶爆屎爆尿要換衫,uniqlo既長袖包屁衫預8件,平令正,開冷氣單著或者冬天做底衫,薄身全身蛤乸衣幾 ...

bb包屁衫如果爆屎爆尿嘔奶可以點處理呀?用水浸住儲埋一日先洗?

睇黎初生時買孭帶係乜需要

別墅

KiKicck 發表於 18-5-23 06:37
我預產10月,而家都做緊功課要準備d乜,留名學野先bb床有人俾,但會換床褥,請問有無推介?行街 ...

我都唔識呀 等緊學野

男爵府

Iloveho 發表於 18-5-23 13:37

bb包屁衫如果爆屎爆尿嘔奶可以點處理呀?用水浸住儲埋一日 ...

我見有d媽媽會用梳打粉浸水可以幫助去污漬,我就唔建議草埋太多一次過洗,因為d奶漬好易滋生細菌,最好就每日用手洗,bb衫每日洗既話,得幾件衫,15分鐘就搞掂,不過坐月時就叫屋企人做啦
我初頭無買孭帶又無推BB車去健康院,因為健康院要求BB車泊出面,咁我就抱住呀b直接去健康院,每次都要2個人先搞得掂,今次我會用孭帶自己帶bb去,我自己唔太喜歡推車,出街要搵升降機,行商場都好d,行街真係無可能,條街咁窄又多人,孭帶去到邊都方便,不過食晚飯就有架bb車先得,就咁行一行街我會用孭帶

子爵府

無論咩月份出世的BB,我覺得都係著長袖好啲。佢之前9個月係媽媽肚入面,媽媽體溫都係36-37度。突然間出左黎跌左幾度,身體需要時間適應,

我鍾意買啲包埋腳仔既1piece,前面啪鈕,因為冷氣地方要著襪,襪唔多唔少都有橡根cool 住。入面會有件和尚袍/底衫。唔會就咁單簿一件,唔覺意啪鈕鬆左,就容易吹親個肚仔。

初期啲衫仔其實可以手洗,一換就洗一換就洗。不過被仔污糟左就可能要入機洗。我兩胎預備左好多被仔/包被。

至於衫生去健康院,我個人喜歡用sling,可能媽媽要用一隻手跟一跟,但可以將BB挨在心口,衫生BB仲好鍾意聽到媽媽心跳聲。就算有new born的BB車都好,揀啲高身啲,否則BB都係食塵。

到BB識得坐,就轉個有hip seat既孭帶。

如果BB車只想買一架,就等BB大啲買大B款果啲車。始終BB細細粒時,兩公婆輪流都抱到孭到,無咁吃力,BB大左,又未行得穩時,出街就真係要坐車。同埋如果BB車要入街市,supermarket,就真係唔好咁bulky.

不過各人情況唔用,所考慮既都唔同,有人在安全舒適方面諗,有媽媽要經常一個人帶B出入,輕身容易收開既就好緊要。我老公以男人角度,就要4輪轉向;視乎你要咩。我的出發點,係在家中長老方面出發,佢地要日日出入街市。街市啲通道好窄。

體溫計-我係在HSBC用獎賞錢買,一用用左6年,而家大仔返K,每朝都用緊。

珍珠宮

Iloveho 發表於 18-5-22 23:40
...

手抱囉~其實前三個月除左打針基本我唔帶佢出街。出街都係手抱,速去速回。

水晶宮

Iloveho 發表於 18-5-23 13:13
係喎,好彩你提一提bb可能會爆片同嘔奶,咁真係買多幾係穩陣d,如你所講著左一件包pat衫,係咪唔使再著底 ...

包pat衫我係當底衫㗎喇。我陪月都係咁做。如果有需要(例如天氣涼/室溫涼)我再喺外面加連身連腳衫。就算只著包pat衫,正常初生出街會用包被包實,唔會露腳出嚟。去健康院儘量簡單衣著,費事要打針同檢查又除又著如果著得太複雜會好論盡。

我用平時部洗衣機洗。如果有污漬例如爆片,就首先洗刷預潔去漬,然後再放入洗衣機。其實衫仔紗巾包被仔床單沖涼巾加加埋埋都唔少嘢,我冇咁得閒手洗,亦唔覺得需要手洗(除非以上提到有污漬要處理及本身標籤寫明要手洗嘅衣物)。個人覺得買多部洗衣機洗BB衫就更無謂,不過有人覺得需要或鍾意咁做嘅。

大宅

回覆樓主

我都用過baby wrap,可以完全安撫我個女,如果冬天出世超好用,但綁都幾煩

首頁

尾頁

跳至