懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

好怕順產要陣痛又食全餐,所以一直都偏向開刀,但又好多人話開刀復原得慢好多,都會擔心因爲咁照顧唔到bb同餵唔到母乳

但又見好多人話開刀第二日已經落床又行動自如,其實個傷口會痛幾耐架?會唔會要成個月先照顧到bb?

會唔會有媽媽係搵過張智醫生開刀?手勢好嗎?個傷口復原得快嗎?

謝分享

大宅

回覆樓主

我就是張智開刀,傷口痛足兩星期
有人話會完全唔痛,我就唔係好信了

別墅

lansduck 發表於 18-5-21 21:38
我就是張智開刀,傷口痛足兩星期
有人話會完全唔痛,我就唔係好信了

咁佢有冇得塞藥止痛架?
佢開刀個位開得低嘛?傷心埋得靚嘛?
Thank you a

別墅

回覆樓主

我第二日已落床,食完止痛藥行動自如。

子爵府

回覆 yvonne520 的帖子

我係緊急開刀,零晨開刀,之後全日瞓床,下一日真係落得床,可能一路係醫院隔幾個鐘就有姑娘派止痛藥,所以真係唔覺傷口好痛
無影響餵人奶,不過就上奶一定慢過自然分娩的媽媽。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

開刀後第二日會痛,不過有人扶著都落到床,個種痛楚食了止痛藥也接受到,同埋第一次拔尿喉去廁所會好緊張d。

之後幾日上落床避免扯到傷口其實唔算太痛,反而第三日谷石頭胸仲痛苦過開刀傷口。出院前檢查過傷口冇發炎,之後出院回家已經好好多了。

男爵府

回覆樓主

唔會完全唔痛,我開過兩個,果種痛係可以接受,就住就得,照顧BB上都係就住,最好有人幫手,餵人奶ok的,我全人奶到阿B宜家歲半仲餵緊

大宅

回覆樓主

我開過兩胎,開刀後有止痛藥係完全唔痛,第一胎第三日上奶,第二胎第二就上奶

本人係幾怕痛,開刀後可能因為有止痛所完全唔覺痛

大宅

回覆樓主

岩岩14號開刀,第二日已經落床,行得快過順産。出左院已經無食止痛藥。

水晶宮

回覆樓主

我開刀第二日已經落床沖涼洗頭。
係醫院5日都有食止痛藥。
第7日已經唔痛。

男爵府

回覆樓主

我都係開刀,第二日落床有D痛,之後食住止痛藥就唔痛了。不過行路要小心D,怕整到傷口。出院之後就唔痛了。

子爵府

yvonne520 發表於 18-5-21 16:36
好怕順產要陣痛又食全餐,所以一直都偏向開刀,但又好多人話開刀復原得慢好多,都會擔心因爲咁照顧唔到bb同 ...

我開刀順產都試過
絕對覺得順產對Bb同自己都好D

大宅

回覆樓主:

張智開刀,傷口埋得好好,開得好低!
第二日落床係痛既,但可接受,要就住行,第5日出院行動自如
坐月期間間中會有少少扯住,咳笑都會少少扯,而家個半月完全吾覺自己開過刀

男爵府

回覆樓主:

係落床果日痛,之後冇事lu,行路快過順產d媽媽。

2星期後已經做返運動。

男爵府

Schung1004 發表於 18-5-21 23:21
我開過兩胎,開刀後有止痛藥係完全唔痛,第一胎第三日上奶,第二胎第二就上奶

本人係幾怕痛,開刀後可能因 ...

請問第二胎開刀同第一次有分別嗎?會唔會特別痛呢?

別墅

Love_momo 發表於 18-5-21 22:05
我第二日已落床,食完止痛藥行動自如。

咁都好d

別墅

HOPEFORBB 發表於 18-5-21 22:20
回覆 yvonne520 的帖子

我係緊急開刀,零晨開刀,之後全日瞓床,下一日真係落得床,可能一路係醫院隔幾個 ...

咁如果口服止痛藥可以令唔痛,咁我諗應該都ok掛

別墅

janede1314 發表於 18-5-21 22:22
開刀後第二日會痛,不過有人扶著都落到床,個種痛楚食了止痛藥也接受到,同埋第一次拔尿喉去廁所會好緊張d ...

拔尿喉痛唔痛架?
我諗開刀生完去廁所應該冇順産咁痛掛?

別墅

jenny729 發表於 18-5-21 22:25
唔會完全唔痛,我開過兩個,果種痛係可以接受,就住就得,照顧BB上都係就住,最好有人幫手,餵人奶ok的,我 ...

咁都好d!其實我好怕做完手術自由都好唔得,照顧唔到bb可能會唔開心

別墅

amiaries41 發表於 18-5-21 23:40
岩岩14號開刀,第二日已經落床,行得快過順産。出左院已經無食止痛藥。

好勁呀!可以專心照顧bb

首頁

尾頁

跳至