自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

與父母到會所開派對
學行車翻側
BB墮名鑄水槽命危

【本報訊】尖沙嘴豪宅名鑄會所發生罕見遇溺意外,一名8個月大法國籍男嬰前晚隨父母到平台會所參加派對時,疑成人沒貼身看管他,男嬰坐着學行車獨自行至裝飾水槽旁,連人帶車翻跌落水深14吋的水槽內遇溺,數分鐘後始被親友發現救起,毗鄰泳池救生員替他急救後送院搶救,目前情況仍然危殆。
記者:文兆麟 溫文學

遇溺命危8個月大男嬰,與在銀行界任職的35歲法國籍父親、從事設計的38歲姓劉華裔母親以及年約兩歲兄長同住尖沙嘴河內道18號名鑄一單位,該單位業主於2011年以逾2,100萬元購入。
出事的裝飾水槽設在屋苑8樓平台會所一條通往燒烤場的通道,槽內水深約14吋,燒烤場毗鄰室外泳池,泳池有救生員當值,兩個場地有玻璃圍欄分隔不可互通,使用燒烤場人士要到泳池,需繞道至泳池入口進入。

水深14吋 數分鐘後才獲救
事發於前晚7時,男嬰由父母帶着到上址燒烤場與友人開派對,據目擊者稱,當時有10多人在場內「飲嘢、食嘢同傾偈,成班人坐得好散」。消息稱,男嬰當時原本坐在父母身邊,但疑男嬰好奇坐着學行車四處走動,在場親友亦沒有為意。其間男嬰坐着學行車獨自行至通道時,失平衡連人帶車翻跌落水深14吋的水槽內遇溺,但無人察覺,直至數分鐘後父母發現兒子不在身邊,四處尋找始在通道發現兒子連人帶車浸在水槽內,立即將他抱起及高聲呼救,現場亂作一團,有人致電報警。
當時在泳池當值的救生員聞悉,立即趕往現場替男嬰做心外壓急救,據在場的住客透露,當時男嬰已昏迷全無反應,且失禁及瞳孔放大,警員及救護員接報到場,救護員在場替他急救後,隨即用救護車將他送往伊利沙伯醫院搶救,男嬰戴住氧氣罩送抵醫院後被推入急症室,其後家人趕至醫院,獲悉他命懸一線,均憂心忡忡在外守候。男嬰經醫生施手術急救後,至昨晚仍在深切治療部留醫,情況仍然危殆。

目擊住客稱心痛:要睇住
事後警員到現場調查,翻看會所的閉路電視錄影片段,相信男嬰連人帶車浸在水槽內數分鐘,相信他是獨自坐學行車四處行走時失平衡跌落水槽,但沒被人即時察覺,案件暫列有人遇溺案處理,由油尖警區刑事調查隊跟進。
一名事發時在場的住客表示對事件感痛心,「做父母真係要好小心留意小朋友,咁細個任何情況都要睇住」。
尖沙嘴豪宅名鑄由新世界發展和市建局合作開發,於2009年11月入伙,住客會所設施包括室外泳池、小童泳池、日光曬台、戶外按摩池及健身室等。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180521/20397112

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

今朝新聞話死左架喎
I am Agent P

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

健康院有教唔好俾BB坐學行車,估唔到除咗行壞腳,仲會有其他危險,小朋友真係要睇到實一實,唔可以有一刻鬆懈

大宅

hedhed 發表於 18-5-21 18:48
今朝新聞話死左架喎

死左?

珍珠宮

回覆樓主:

大宅

親親小孩子 發表於 18-5-21 18:48
健康院有教唔好俾BB坐學行車,估唔到除咗行壞腳,仲會有其他危險,小朋友真係要睇到實一實,唔可以有一刻鬆 ...

真係慘,責任肯定係父母,但而家咁都鬧唔落。。。

公爵府

牛年勳章

親親小孩子 發表於 18-5-21 18:46
與父母到會所開派對
學行車翻側
BB墮名鑄水槽命危

希望BB可以救返冇事。作為一個媽咪,真係每次見到這種新聞都好心痛

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主

睇到呢類新聞真係傷心,希望唔好再發生

子爵府

hedhed 發表於 18-5-21 18:48
今朝新聞話死左架喎
死咗?我未睇電視呀,只係見生果個度啲留言為BB打氣

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

親親小孩子 發表於 18-5-21 18:48
健康院有教唔好俾BB坐學行車,估唔到除咗行壞腳,仲會有其他危險,小朋友真係要睇到實一實,唔可以有一刻鬆 ...

me 2
所以都無買學行車

用戶要求終止服務

咁今次唔可以賴學行車,係父母無看管住BB, 希望大步檻過啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

希望bb冇事

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

titanlow 發表於 18-5-21 18:58
咁今次唔可以賴學行車,係父母無看管住BB, 希望大步檻過啦!
父母冇月睇實BB就一定啦,以為有學行車俾佢行,唔會悶又唔怕佢跌倒,點知平地會有條水溝,佢哋又冇睇住BB,結果學行車一反,BB想掙扎都唔得,父母一定好內疚

伯爵府

回覆樓主

外國都發生過bb踩住學行車跌落泳池。

子爵府

回覆樓主

咁多對眼都無人留意到bb

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

8個月咁細竟然唔係全場跟足??
放下自在

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

唉…

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

OforOsaka 發表於 18-5-21 19:35
外國都發生過bb踩住學行車跌落泳池。

係,加拿大禁左十幾年,就係因為類似意外
https://m.huffingtonpost.ca/2015/11/20/why-are-baby-walkers-banned-in-canada_n_8609678.html

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

點解咁唔小心,so sad

首頁

尾頁

跳至