自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

工人姐姐係我生大B嘅時候請嘅,
而家大B 15個月,我有咗第二胎,
預產期係下年1月,剛好係工人姐姐renew contract嘅時候。
細B出世之後工人姐姐就要一打二,湊2歲B同埋初生B. 工作量會比而家大,
你地覺得我應該主動加工人姐姐人工嗎?如果加,加幾多合理?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

你自己隨心啦,實有人跳出黎話唔好加做壞規矩
道理就好簡單,佢走你覺得新人會否比佢好?請個新人你要付出幾多心機時間金錢?
如果計完都你發現每月俾多幾百大家開心無蝕底,咪加。如果計完覺得不過不失佢唔做都無咩蝕,咁咪唔好加
最緊要你自己俾得份氣

禁止訪問

回覆樓主:

用戶要求終止服務

回覆樓主

唔會加,你覺得佢辛苦可以請佢食好嘢,買嘢送俾佢,但政府定咗咁多我唔會加

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好加住。睇下佢表現有冇好咗先。
有啲一加咗,佢會覺得你冇佢唔掂,之後越做越hea
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

我無姐姐,但我諗可否視表現出 bonus ?
因為加咗人工冇得返轉頭
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

回覆樓主

我會加呀
但我果個由2 湊3
規則自己定
唔洗理人喎

子爵府

回覆樓主

我自己有加,加多500, 我覺得可以唔駛加住,同佢講有左第二個,佢黎緊要一打二,睇下佢咩反應先
我身邊有人有加有人無加,無加嗰d 就多蚊有四大長老幫下手會睇小朋友,就算工人話走都有back up,我自己無人幫手,工人姐姐都幫到手,諗番如果請過新姐姐,又未必請到個好姐姐,就情願比500蚊留佢

琥珀宮

傻之達人 發表於 18-5-21 19:37
預產期係下年1月,剛好係工人姐姐renew co ...

你早d同工人傾續約啦,雙方接受既人工就係合理,問其他人意見,我覺得無乜用。

珍珠宮

環保接龍勳章

傻之達人 發表於 18-5-21 19:37
預產期係下年1月,剛好係工人姐姐renew co ...

將加人工D錢當bonus咁比, 如聖誕比多少少, 新年又比多少少咁!! 當然姐姐表現良好先比。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

加左入合约,將來佢做得越來越差的話,你冇得減番。你可告诉她,知道未來兩年佢會多野做過宜家,你會按表現每季出bonus。當然除左錢,都要有心意,久唔久同佢出街食下野,慶祝生日,聖诞礼物等。

你有冇考慮俾女兒上半日或全日n班,减低你同工人的工作量。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔加,如果佢做得唔好又減唔返,做得好就寧願佢生日同過年,封大封d利事比佢

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆樓主

我加左400

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

如果表現好我會加,一打一都辛苦何況一打二。

大宅

回覆樓主:

我冇加呀!但新年時比左大封利是,同埋出糧時有時比多幾百,因為一定左每月加就好似一定要咁!

水晶宮

回覆樓主

請多個

珍珠宮

回覆樓主:

兩年前嘅約同以家來緊新約本身應該已加左一兩百蚊,所以我會問左佢願吾願續約,如佢無主動講加薪,我會比舊約加300來簽新約,再按表現/工作量再考慮每個月俾唔俾bonus

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

gracelam 發表於 18-5-21 20:08
將加人工D錢當bonus咁比, 如聖誕比多少少, 新年又比多少少咁!! 當然姐姐表現良好先比。
...

Good idea

珍珠宮

回覆樓主

我當時反而問姐姐要加人工定請多個返嚟幫佢手同埋你要預咗假期有冇人幫手睇2個

大宅

子若 發表於 18-5-21 20:04
我自己有加,加多500, 我覺得可以唔駛加住,同佢講有左第二個,佢黎緊要一打二,睇下佢咩反應先
我身邊有 ...

我就係無長老幫手呀

因為奶奶不嬲都無湊細路,我老公老係工人湊大的
我父母就仲要返工

首頁
12345...6

尾頁

跳至