自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆樓主

我姐姐湊一個,由歲半湊到7歳,每次renew contract,我都加$300-$500不等,冇落合約,因為佢真係幫得手,又錫我個仔,家務煮飯一腳踢,生日,新年有利是,年尾有$1500bonus,如果要我請過個,我寧願加人工,佢開心,我又唔使煩

大宅

fmf903 發表於 18-5-21 23:04
工人肯唔肯續約先?我情況同你相似,大B 16個月,我想計劃下一胎,年底工人完約,佢15/16 未必續....因掛 ...

佢仲未知我有第二胎呀
所以我要諗定個安排先再同工人商量

男爵府

回覆樓主:

我之前個工人,由湊2個變湊3個,我每月都額外比多幾百佢,但無寫落 contract 度。因為佢真係好錫我D仔,將心比己啦,我出街會買佢鍾意食嘅甜品、又買野寄比佢仔...
如果你覺得佢好咪加比佢囉,又唔係多~

複式洋房

回覆 傻之達人 的帖子

我覺得不如你話每年年底俾雙糧仲好?

複式洋房

回覆 傻之達人 的帖子

不過其實完約工人好難揾,我面試姐姐加到5000一個月加年尾雙糧都唔係多人肯做...我都用姐姐用到好頭痛,好姐姐難揾,覺得佢好加多啲都好,你又佗b都唔好轉黎轉去再教過,況且佢完約應該係幾好嘅姐姐

男爵府

回覆樓主

我當初請2個工人後減至一個,會每月俾多1000當bonus 出,唔會係contract 度寫明!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

傻之達人 發表於 18-5-21 19:37
工人姐姐係我生大B嘅時候請嘅,
而家大B 15個月,我有咗第二胎,
預產期係下年1月,剛好係工人姐姐renew co ...

我自己有加幾百,希望佢做得開心d,唔好有離心。真係辛苦錢呢。不過冇寫落contract,私下同佢講會加人工,每月比幾多佢咁。因為聽過如果改合約加人工,菲律賓政府唔知會唔會要姐姐交出比政府咁。避免佢左手黎右手去。
不過,唔係一定要加既,自己睇自己財政決定啦。又有d做法,會比下bonus,唔係加底薪。

伯爵府

iamlazy 發表於 18-5-22 00:04
我會加,合約照寫政府個數,出就出多幾百,果幾百佢又做得開心,如果佢唔做請個新仲煩,呢度有好多人用到盡 ...

Agree

水晶宮

seaheart88 發表於 18-5-21 21:29
想留住人。。又覺得做得好我會加。。。咩請好野佢食。。。我覺得多餘。。離鄉背井打拼。。緊係為錢。。。 ...

同意。
買野食買衣服, 外傭都未必鐘意。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

流星花丸 發表於 18-5-21 20:00
唔會加,你覺得佢辛苦可以請佢食好嘢,買嘢送俾佢,但政府定咗咁多我唔會加
...

政府定左嗰個應該係最低工資。

出多d錢請外傭, 都唔係錯。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆樓主

唔好加,我寧願比喲野食佢。錢佢地唔會知足

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-5-22 06:42
同意。
買野食買衣服, 外傭都未必鐘意。

僱主以為岩佢心意,點知人地都唔鐘意,正如老闆唔加人工,買野食放pantry當心意,條氣都唔順,而家完約賓姐跟政府人工好多都唔做,最少多$4600先采你,識好多比到$5000

珍珠宮

AhKaAhKa 發表於 18-5-22 05:17
我當初請2個工人後減至一個,會每月俾多1000當bonus 出,唔會係contract 度寫明!
...

請問你每月另外比bonus,會唔會用另外一張紙叫工人簽叫? 或不用簽收bonus?

男爵府

回覆樓主

我每張contract都加人工。來緊第二胎,renew contract都會加人工。呢個係對工人既工作/欣賞既肯定,俾D動力姐姐繼續俾心機打我地份工。我地唔會虧待佢。

水晶宮

iamlazy 發表於 18-5-22 07:12
僱主以為岩佢心意,點知人地都唔鐘意,正如老闆唔加人工,買野食放pantry當心意,條氣都唔順,而家完約賓 ...

係呀!

自己都係打工仔。 如果多左野做(唔係一段短時間)。而老闆只係請食野或買禮物, 我都唔喜歡。

無他, 老闆有權選擇唔加人工, 揀送禮物食物。但打工仔都有權揀份工資一樣工作量唔重, 或工資多工作量相對多d。

呢個自由市場。
天空之城, 快樂之地

大宅

流星花丸 發表於 18-5-21 20:00
唔會加,你覺得佢辛苦可以請佢食好嘢,買嘢送俾佢,但政府定咗咁多我唔會加
...

如果聽日你老細通知你下個月開始要做多一間公司嘅嘢,但人工一向定咗就唔會再加,不過會請你食嘢嘅,你接受到嗎?

水晶宮

PrettyWife2013 發表於 18-5-22 07:18
我每張contract都加人工。來緊第二胎,renew contract都會加人工。呢個係對工人既工作/欣賞既肯定,俾D動力 ...

我想問每份合同都加....

假設:
第1份約: 4000(政府規定)

第2份約: 4200(政府規定), 假設你加多500, 即每月4700。

第3份約:4400(政府規定), 咁你會比幾多呢?會由4400定4700低薪/現有薪金加呢?
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

回覆樓主:

我就無

瑪瑙宮

大廚勳章

PCCW2319 發表於 18-5-22 07:29
我想問每份合同都加....

假設:

如果能夠做到第三個合約我諗你都應該係滿意佢表現同埋覺得佢仲可以繼續留落去。。

舉例之前已經加到4700。。如果再做新合約我會再加幾百蚊。。。但唔會寫喺合約度每月當bonus

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

PCCW2319 發表於 18-5-22 07:20
係呀!

自己都係打工仔。 如果多左野做(唔係一段短時間)。而老闆只係請食野或買禮物, 我都唔喜歡。

其實我朋友有咁嘅case

佢又係生多個另外咁岩係新合約。。。

佢同工人講每個月比多$1000佢。。。但唔係一個月咁出俾佢。。係每做滿一年。。。即係比12000。。當係返鄉下洗費又好咩都好。。合約就照寫政府最基本嘅薪金。。。而且佢係唔會中途唔做。。因為年尾先至出錢俾佢。。。講真你覺得做得唔好唔俾佢都得。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...6

尾頁

跳至