自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

傻之達人 發表於 18-5-22 11:39
我個合約係$4310, 而家政府加到$4410,我都仲係俾$4310 ja

你未完約, 係跟簽約人工架。 你同佢續約先跟政府當時的價錢。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我會睇表現畀bonus

公爵府

回覆樓主:

我俾緊4800,生日新年另外俾大利是,加埋都有佢成個月人工
如果話縱壞工人,咁你打工如果工作量一樣,你都想搵份舒服d啦 只要唔係高價搶人地工人,你俾得起嘅出幾多都係合理

大宅

回覆樓主:

我會比bonus唔會加落人工度,同埋生咗按表現再決定。

侯爵府

回覆樓主:

如果係我,會加$500-$800(睇工人表現)

珍珠宮

回覆樓主

咁不如寫落合約做每做滿一年有幾多獎金?

男爵府

傻之達人 發表於 18-5-21 19:37
工人姐姐係我生大B嘅時候請嘅,
而家大B 15個月,我有咗第二胎,
預產期係下年1月,剛好係工人姐姐renew co ...

我合约冇加,但每月出糧多一千,我自己做part time,我都有落手落腳去凑,唔容易。我亦講明。煮唔切,我可以買外賣,只需小孩有得食就可以了。
將心比己,自己都顶唔住,佢堅幫到我,我會用錢買舒服

yumui61    發表於 18-5-22 19:03

公爵府

問下加500元肯吾肯續約, 吾肯吾洗加, 快d請新姐姐。

瑪瑙宮

大廚勳章

nsychristy 發表於 18-5-22 18:20
咁不如寫落合約做每做滿一年有幾多獎金?

咁又唔會喎。。。如果佢嗰年做得唔好咁我又要比bonus佢?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

親子王國15週年勳章

俾多少少.你少好多煩惱.
人地點話又如何.最終麻煩嘅係你自己.
一打二.仲有個初生.根本好難請人.
就算你請到人.又一定會好得過依家呢個?
到時仲得不償失.你會煩到一頭煙.

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-5-22 19:00
咁又唔會喎。。。如果佢嗰年做得唔好咁我又要比bonus佢?

咁當 discretionary bonus lor

我無請姐姐經驗架,當自己打份工,覺得寫落合約係一種對我既尊重,唔係呃住先或者老闆要收就收,我諗除左錢同工作量,工作環境同人事關係都係retain 個 employee 好重要既野,feel respected 都緊要架

珍珠宮

回覆樓主:

無人話一定要加但你自己都係打工仔,如果公司加workload俾你但人工不變,你都會產生辭職嘅念頭啦(記住工人無得升職㗎喎)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-21 19:56
你自己隨心啦,實有人跳出黎話唔好加做壞規矩
道理就好簡單,佢走你覺得新人會否比佢好?請個新人你要付出 ...

我都聽人講過話如果加人工會對下一個僱主唔公平,所以寧願當allowance咁比多啲佢都唔好話係 “人工“

別墅

先問左個工人, 會唔會續約先, 加幾多勺量啦, 俾你身處佢個位置, 工作量又多左, 加小小俾佢, 起碼心情好啲, 自己2個細路日對夜對佢, 咁對佢好啲, 即係對你小朋友好啲

我自己就加左500俾佢

大宅

回覆樓主

我係由二個工人變一個,小朋友6歲同8歲,我用bonus 模式,視表現比500-1000,佢出去又搵唔番這個人工,又為攞盡一千而努力,你可以參考下。不過你兩個咁細,照顧兩個真係比較吃力

大宅

回覆樓主:

如果一直做緊唔錯會加$500, 除非你係FTM工人只係幫手,如果兩公婆都要返工,得工人睇兩個小朋友,我寧願比多少少錢佢,大家開心。

水晶宮

BK Milk勳章

Jasmine-4711 發表於 18-5-21 20:10
加左入合约,將來佢做得越來越差的話,你冇得減番。你可告诉她,知道未來兩年佢會多野做過宜家,你會按表現 ...

呢个方法好

伯爵府

回覆樓主

將心比已就會有答案。一湊二堅辛苦。如果工作量增加而人工不變,走係正常的。

男爵府

我估加左人工佢唔會繼續做,除非你請多個工人。

水晶宮

回覆樓主

我extra 加比我工人的直頭個個月唔同,視乎嗰個月我有幾忙幾多日子唔喺屋企 (我做parttime 都會一齊湊), 有無d 星期日要佢留低幫手等等。 不過就算無特別我都會助底加 $500, 幫得手既工人好重要。
仲有甘多人話請好野食。。。 我工人唔要架,佢要減肥。 自己都唔想自己老闆話唔加人工喇請你食野啦,我要食我自己都會買囉。

首頁

尾頁

跳至