自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

青青河邊草 發表於 18-5-23 22:33

咪咁以偏概全啦~人話係你又話係,其實呢度有幾多人研究 ...

我地一直都講「近似」,無講「全部」

依閣下既思維,維園呀伯都要讀政治學,bk jm都要讀藝術先可討論化妝,讀幼兒學先可以交流湊仔經

侯爵府

pinky-peach 發表於 18-5-24 07:41
我地一直都講「近似」,無講「全部」

依閣下既思維,維園呀伯都要讀政治學,bk jm都要讀藝術先可討論化妝 ...

但你果句好明顯係人云亦云

以下係抄人的,講明
但呢啲先係有理有據
而唔係"聽人講呢~唐朝人講嘢同廣東話好似喎"

**
先說結論:廣東話我是支持的,一直都說粵語是我們的母語。

不敢假裝專家,只是忝列門牆,有些事還是應該是其是,非其非吧⋯⋯

1. 廣東話有二千多年歷史
←2000年??從漢代開始算起???(黑人問號臉)
這麼說來應該是上古音大發現了吧(笑)

2. 直到今天仍然保留大量古代漢字和讀音
←只能部分同意。希望提出「大量存古」的論據。而且語言讀音會「變」才是正常發展。
最後,要比存古的話,隔壁閩南語應該有話要說(「古無舌上音」這點廣東話完敗喎XD)

3. 所以用廣東話讀中文,才能讀通古文,學好中文。
←同意母語教學是好,但不同意上面那堆錯誤的「存古」說法再推論到這點。

4. 尤其唐詩宋詞,用廣東話讀才能押韻,符合平仄格律。
←押韻?還真不一定。
「鋤禾日當午,汗滴禾下土」又是不是證明普通話讀唐詩比較合韻?「遠上寒山石徑斜,白雲深處有人家」,用普通話和廣東話都不叶韻啊,不夠「古」啊怎麼辦?(笑)

平仄,部分同意吧,主要是入聲和-m韻尾。不過這也不是廣東話一家獨大。

格律,如果用粵語便立刻懂詩律的話那詩選課也不用那麼辛苦了⋯(拭淚狀)

5. 四個聲調的普通話只能喃嘸,九個聲調的廣東話才能唱歌。
←聲調多就有優越感???歐洲語言一堆沒聲調的;日語還只有高低調呢,發音這麼簡單,是不是連「喃嘸」也不如?

再說了,台灣國語和普通話也應該算是同源吧,(民國的老國音?)那國語歌是不是也不能唱惹?

其實對母語有自信是好事,我喜歡粵語,以此為榮,但希望這種「自信」不是建立在以訛傳訛的說法上。

伯爵府

banki00 發表於 18-5-24 07:40
聽聞話胡定欣係黃絲,所以要禁

佢係黃咩?唔係好覺
合拍片選角都會審查
如果佢黃選角都唔會有佢份
都有傳話而家國內
唔鐘意宮庭鬥爭劇
所以就有其他劇都唔比上
我比較偏信係咁

男爵府

cbeyond 發表於 18-5-21 22:28
屋企人答左句, TxB無人嘛。
胡小姐個樣唔係正派格, 做奸有說服力得多。
仲有條眉粗到...

我一路都覺得TVB 而家個幾個女主角,妹仔格

唐詩詠,胡定欣,黃心穎, 唔係話佢地唔靚,而係骨格太細,個樣唔夠大方,由其胡定欣,條法令紋太深,個樣好苦 唔似正宮娘娘

諗起蔡少芬,郭羨妮呢d 扮皇后,真係好有正宮個個氣質

如果而家無得揀,要叫我TVB 揀,我會揀周麗淇同鍾嘉欣,因為皇后真係大件頭,面唔可以太尖瘦
再次一點的二線藝員,其實朱晨麗(唔計佢內地來身份)同湯洛文都幾好,可惜cctvb 太喜愛胡喇,咩都預佢一份

珊瑚宮

綠茶新地 發表於 18-5-24 08:41

我一路都覺得TVB 而家個幾個女主角,妹仔格

新一代, 朱晨麗雖然演技唔夠, 但行出來, 都係大婆格, 正派樣。
胡定欣反而以前2,3線時, 還鐘意佢。
越做女一, 反而越唔得。
演技又唔係特別出色, 仲有外型所限, 真係某d角色唔啱佢。
但乜都搵佢做, 完全難為觀眾。

男爵府

有冇人留意到胡高低眉? 好怪

子爵府

cbeyond 發表於 18-5-24 10:07
新一代, 朱晨麗雖然演技唔夠, 但行出來, 都係大婆格, 正派樣。
胡定欣反而以前2,3線時, 還鐘意佢。
越做女 ...

朱晨麗我唔覺得似大婆格喎反而朱千雪都仲好D,可惜佢志不在此

子爵府

taiwoon 發表於 18-5-24 08:30
佢係黃咩?唔係好覺
合拍片選角都會審查
如果佢黃選角都唔會有佢份

me too大把大陸制作嘅宮廷劇都冇得上,包括周迅套"如X傳"

珊瑚宮

艾菲BB 發表於 18-5-24 10:14
...

係喎, 仲有朱千雪, 佢得。
若果同以往年代睇, 朱晨麗真係唔會選, 但同胡小姐, 最佳女朋友比, 我寧願睇佢做正派角色。

大宅

回覆樓主:

之前宮心計後有套公主嫁到,又係好睇
仲搞笑

子爵府

cbeyond 發表於 18-5-24 10:18
係喎, 仲有朱千雪, 佢得。
若果同以往年代睇, 朱晨麗真係唔會選, 但同胡小姐, 最佳女朋友比, 我寧願睇佢做 ...

不過講真,如果唔係好姐妹胡杏兒離巢,胡定欣根本冇機會上一線位

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ChingYee123 發表於 18-5-21 20:46
個小皇帝做得好好呀!

同意

珊瑚宮

艾菲BB 發表於 18-5-24 10:25
不過講真,如果唔係好姐妹胡杏兒離巢,胡定欣根本冇機會上一線位

...

胡杏兒, 鍾嘉欣去晒湊仔, 佢先有得上位。
講真, 胡定欣既外型, 好多男角同佢都唔襯, 包括馬仔, 睇得大家辛苦。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

艾菲BB 發表於 18-5-24 10:14
...

將朱晨麗同最佳女朋友拍埋你就睇到而家啲女一視后幾咁妹仔格, 當然, 朱晨麗比起以往一線女主角演技氣質都差一皮, 但佢已經比好多女一更有臺形。 朱千雪我反而嘛嘛, 我唔太喜歡佢個咀, 咀大唔係問題,不過歪得好嚴吓, 佢個咀同胡定欣條眉一樣咁礙眼

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovely媽咪 發表於 18-5-21 21:26
個小妹妹好靚女(emoji)(emoji)

係咪做劉心由小時候嗰個呀 , 我覺得呢位小妹妹做戲好自然好叻 。

珍珠宮

IVpurple 發表於 18-5-21 21:35
我簡直開左水喉咁

X2

子爵府

cbeyond 發表於 18-5-24 10:35
胡杏兒, 鍾嘉欣去晒湊仔, 佢先有得上位。
講真, 胡定欣既外型, 好多男角同佢都唔襯, 包括馬仔, 睇得大家辛 ...

記得之前宣萱同胡杏兒爭皇后果套宮廷劇,胡定欣做奸妃,個個選角都好適合啦

珍珠宮

rebeccalin 發表於 18-5-22 01:22
劉心悠扮若蘭真係好靚,而且好有氣質。特別係賽馬嗰場戲,眼神都好到位。不過今晚睇第一集宮心計有些作狀 ...

X2

男爵府

alicemic 發表於 18-5-24 10:36
將朱晨麗同最佳女朋友拍埋你就睇到而家啲女一視后幾咁妹仔格, 當然, 朱晨麗比起以往一線女主角演技氣質都差一皮, 但佢已經比好多女一更有臺形。 朱千雪我反而嘛嘛, 我唔太喜歡佢個咀, 咀大唔係問題,不過歪得好嚴吓, 佢個咀同胡定欣條眉一樣咁礙眼
講出我心中所想, 吾係吾鍾意朱千雪, 佢好有觀眾緣, 一直都係好評如潮, 但佢個咀, 真係好'銀' 眼, 所以就係佢好戲, 都吾係我心目中的最佳女主角

珍珠宮

Lorican 發表於 18-5-22 01:06
李隆基做李隆基,好搞笑

你攪錯咗喇 , 李隆基係做李隆基個老豆呀 。

首頁

尾頁

跳至