在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我係一個全職媽媽,照顧2個小朋友,但唔代表我冇文化,冇心情,冇思想,與時代脱勾嘅C9!
我都有讀過書嘅,唔好覺得我係一個只懂洗尿布嘅c9!
請不要只係覺得我係一個張開手拎$任用嘅c9,唔應該累同有煩惱;
如果只有在職人有權累和說話,請你作出家庭安排!我也想擁有這些!
不要在別人眼中我多麼的幸福,其實連數說心事也變得
奢侈。

象牙宮

yyabc123 發表於 18-5-22 01:20
我係一個全職媽媽,照顧2個小朋友,但唔代表我冇文化,冇心情,冇思想,與時代脱勾嘅C9!
我都有讀過書嘅, ...

全職有她的煩惱及壓力。
全職, 有免死金牌, 不怕被人炒, 不怕被人是非。。對不?

讀書甘辛苦,讀了十多年,不用于工作。是不似白讀了。
社會上"價值"計算法。
A。 家有小孩,冇家人幫手,冇工人,
工作回报扣除工人費用,得个吉,選擇自己來做全職。
B。 當你打拼,收入足夠付工人費用及其它。
九成人選擇就業喔。

我甥女,老公打工,有男BB,老爺每人津貼二万元。甥女雇工人外,自己也不工作。。
所以嫁有錢,就是有此福利???
另一位,雙職,雇工人照顧BB。我姐幫手督導工人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

全職媽媽唔意做呀,辛苦過返工

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有呢d 思想既人真係與時代脫節同埋好膚淺. 而家好多c9 都係有學識有智慧, 同樣都會有煩惱.

對住呢d 人唯有當睇佢唔到, 又聽唔到佢講野, 唔好咁易俾佢地影響到自己.

男爵府

回覆樓主:

係架,佢地覺得我地唔洗做,好似冇資格呻咁,湊細佬,係屋企,覺得你鐘意點就點,有好辛苦,當細佬唔聽話呀,病呀,又會怪你湊得唔好,當你真係累呻下,更冇人明囉,同自己阿媽傾,阿媽永遠覺得佢辛苦過你,同老公,老公都覺我唔及佢辛苦,身在福中不知福,再唔係係我自己攞黎,叫我搵99幫囉,攪自己阿媽幫囉又唔肯,係我自己攞黎,冇資格呻

複式洋房

做全職媽媽沒工人的才最辛苦,我意思不是有工人就全能,只是全職媽媽都偉大的,很多事情要處理,有個媽媽話我在家很得閒做什麼好,我覺得真係好無奈,全職媽媽咁多野做,點會得閒啊,我話佢都黎曬普的,她請工人,梗係講得漂亮啦,我覺得她真係好搞笑和幼稚

大宅

係,以為係少奶奶,又有錢洗最嬲係以為好得閒,日日係屋企嘆

複式洋房

im跳跳豬 發表於 18-5-26 07:38
係,以為係少奶奶,又有錢洗最嬲係以為好得閒,日日係屋企嘆

非常同意,那些媽媽就是說話不太大度,剩係想自己,說話太主觀了,不顧別人感受

男爵府

oceanpig 發表於 18-5-25 17:30
做全職媽媽沒工人的才最辛苦,我意思不是有工人就全能,只是全職媽媽都偉大的,很多事情要處理,有個媽媽 ...

完全認同你講嘅野。

”唔洗撈”又有工人用,呢啲身在福中嘅人點會明白做全職和雙職嘅辛苦 。

因佢地又唔洗返工,又未真正自己湊過細路,又未做過屋企野,真正”好得閒”,咪以為個個同佢一樣囉

複式洋房

Handsomewoman 發表於 18-5-27 08:57

完全認同你講嘅野。

請工人的最少可以什麼下欄野麻煩野都給他們處理,自己處理重點就行了,但沒工人的事無大小都要自己,你話誰輕鬆點,說句公平話,什麼要上班和不上班的媽媽都各自有辛苦之處,但某些媽媽就是見到無使上班的媽媽覺得她們很無聊,這樣的話都很沒良心,說真,在家忙完都想休息下,她在街見到你休閒地買東西,就是心裡看不過眼,覺得你很得閒,覺得她們很搞笑和幼稚和膚淺

男爵府

oceanpig 發表於 18-5-27 09:08

請工人的最少可以什麼下欄野麻煩野都給他們處理,自己處理 ...

唔洗理人地講乜野,做好自己便算了。咁講嘅人係一啲對你同你生活唔了解嘅人,唔好咁上心。

你講得啱,”冇人幫手嘅”ftm 雙職mom 都各有難處。

BTW, 我都做過ftm. ftm 嘅shopping 其實係買日用品買餸嘅多,又要自己拎,又要慳住洗,真係有苦自己知。

複式洋房

Handsomewoman 發表於 18-5-27 09:15
唔洗理人地講乜野,做好自己便算了。咁講嘅人係一啲對你同你生活唔了解嘅人,唔好咁上心。

你講得啱,” ...

總之為各自的苦楚打打氣,加油(emoji)在這裡泄泄氣,不要理會那些幼稚人

男爵府

oceanpig 發表於 18-5-27 09:34
總之為各自的苦楚打打氣,加油(emoji)在這裡泄泄氣,不要理會那些幼稚人
...

冇錯,大家加油

首頁

尾頁

跳至