1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

就來一歲,男仔, 好難教佢坐低玩小遊戲幾分鐘同睇書仔,易分心又易發脾氣,一吾中意就尖叫,只係中意企同爬高, 十分痴我身,而家都未識拜拜,俾野,放野之類的動作, 教極都好似冇意識去做咁

Pg 老師叫我留意,怕係ADHD

想請問一歲b都係咁樣坐吾定嗎?
同adhd bb時期會有咩徵兆?

大宅

回覆樓主:

男仔係鐘意郁動,我仔都就嚟1歲,冇時停,每日走嚟走去,爬高爬低,出到街仲會跑步 我覺得好正常,反而指令同脾氣方面我覺得要留意下

大宅

emmmacyk 發表於 18-5-22 11:18
男仔係鐘意郁動,我仔都就嚟1歲,冇時停,每日走嚟走去,爬高爬低,出到街仲會跑步 我覺得好正常, ...

指令可以點引導佢好?佢完全吾想跟指令

大宅

kunn 發表於 18-5-22 13:18
指令可以點引導佢好?佢完全吾想跟指令

仔仔聽唔明?定係聽得明但唔跟住做?
我係見我個仔10個月時突然開始會模仿大人的動作,所以先開始教佢hello byebye拍手嗰啲,咁佢都學得好快。
其他指令(畀媽媽、拎物件等)就平時同佢玩住教,做到就拍手讚下佢攬下佢咁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢經常發脾氣真係要注意下

大宅

emmmacyk 發表於 18-5-22 13:51
仔仔聽唔明?定係聽得明但唔跟住做?
我係見我個仔10個月時突然開始會模仿大人的動作,所以先開始教佢hell ...

佢心情好先做,有時都吾知佢係咪明
我覺得佢似吾明

大宅

kunn 發表於 18-5-22 14:50
佢心情好先做,有時都吾知佢係咪明
我覺得佢似吾明

如果唔明又真係做唔到,唯有多啲同佢講嘢,多啲示範,例如每次出街都同樓下看更揮手打招呼

珍珠宮

回覆樓主

據我經驗,男仔3歲之前都非常好動!3歲之後好D,因為識聽人教訓所以比較定。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

小朋友仲細,慢慢耐心教導。

子爵府

回覆樓主

唔使太擔心既,打一歲針前聽人講姑娘要BB放野落碗,所以我有訓練阿仔,但又係教極唔識,當時好擔心,點解身邊既BB都得,係阿仔唔得。最後健康院冇教...佢自己又突然肯做。你照教佢,佢未肯做姐,突然有日會肯做ga

大宅

回覆樓主

我隻仔18m好臭脾氣,我知道佢聽得明同識睇我地眉頭眼額,但只要佢脾氣一到就好硬頸,唔想屈服諗住教佢要聽話,但佢又尖叫又喊,最後都係就範...我講我就範

珍珠宮

回覆樓主

男仔係咁好動,無時停!正常架~另外三歲之前係性格形成既時期,脾氣方面要好好壓住佢。

大宅

kunn 發表於 18-5-22 02:45
就來一歲,男仔, 好難教佢坐低玩小遊戲幾分鐘同睇書仔,易分心又易發脾氣,一吾中意就尖叫,只係中意企同爬 ...

佢用咩定義懷疑?
小朋友禁细個個都係禁

複式洋房

男仔係好動D ! 佢發脾氣你可以試下行開5理佢, BB痴你身,你要做到發脾氣就唔乖,媽媽鐘意唔乖ge小朋友, 慢慢比概念佢要有禮貌

大宅

lokkyho 發表於 18-5-31 09:55
男仔係好動D ! 佢發脾氣你可以試下行開5理佢, BB痴你身,你要做到發脾氣就唔乖,媽媽鐘意唔乖ge小朋友, 慢慢 ...

但我又怕吾理佢太多次,佢喊到崩潰又話做成bb心靈缺失

複式洋房

回覆 kunn 的帖子

首先要幫佢建立咩係正確同咩係錯ge概念 你可以下次係佢乖ge時候做小獎勵 咁就唔怕la!

大宅

kunn 發表於 18-6-1 00:00
但我又怕吾理佢太多次,佢喊到崩潰又話做成bb心靈缺失

其實一定要睇下佢發脾氣的原因,扭計?心急?有要求但未被滿足?
要教佢表達,唔同情況要用唔同方法,因為佢始終仲細,未識表達,講道理又聽唔明

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-5-30 22:39
男仔係咁好動,無時停!正常架~另外三歲之前係性格形成既時期,脾氣方面要好好壓住佢。
...

係亞,男仔係好動d㗎喇,不過脾氣就要多d留意,唔好縱,必要時係要壓佢

珍珠宮

GCHK 發表於 18-6-3 13:59
係亞,男仔係好動d㗎喇,不過脾氣就要多d留意,唔好縱,必要時係要壓佢
...

肯定會,講真,家庭教育好重要

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-4 16:52
肯定會,講真,家庭教育好重要

冇錯,完全同意,家庭教育真係好重要,由小朋友嘅言行舉止可以大概了解一個家庭嘅教育

首頁

尾頁

跳至