懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢幾日都喊 忍唔住無啦啦會喊出嚟
呢排訓得好差 係咁醒係咁醒 有時候朝早先入睡 大約會訓到十一二點左右
我知道自己有咗bb就冇再翻工 日日係屋企好悶 我翻自己屋企 老公又話唔好成日翻去 咁原本62 99都冇翻工 大家都係屋企冇嘢做 我做家務又係背後做冇當面做 之後前日老公同我講以後唔好背住屋企人做 要當面做 咁我唔想做比人睇咁 之後先知道 原來老公叫99煮飯咁個陣我訓緊教 99就話…
99:叫xx起身煮 呢啲係你哋嘅事唔關我哋事 呢啲係xx做嘅 (之後再話)xx有冇做過家務
老公:有做過家務 唔通做完要同你哋講咩
咁其實聽完都有唔開心 咁都算啦
琴日老公無啦啦同我講 叫我較鐘起身 唔好訓咁晏
我就話點解要我較鐘 點解唔可以比我自然醒
之後老公話因爲朝早62同佢講 話叫我早啲起身 因為唔想搞啲貓嘅嘢 (其實都冇乜搞 至多只係餵糧)咁老公就黑面咁答翻 xx起身自然會搞嫁啦
因為呢件事我成晚都好似冇訓過咁 不停醒不停醒
6299可以早上7點已經起身 大佬 我點樣早過你哋呀?揾十個我呢個年紀又要有咗嘅人 十個都唔會咁早起身啦雖然好小事咁 但係都令我覺得有壓力
當初未知bb男定女 62就話生完要翻去擺滿月酒 點燈(我原本唔知係男丁先有得點燈 我爸爸同我講先知)之後照完結構 知道係女囝過多排就話 xx生完過幾個月個b比你媽湊 我哋一齊翻鄉下行下
其實都幾令我在乎嘅一件事 但佢哋又冇比說話我聽 所以我就扮無知
有時候唔係我唔做家務 係我未起身你哋已經做咗 想我點呢?我做咗又唔知我有做

可能睇得有點辛苦多謝睇到最後

男爵府

Ming116 發表於 18-5-22 07:37
呢排訓得好差 係咁醒係咁醒 有時候朝早先入睡 大約會訓到十一二點左右
我 ...

呢個時候唔好諗甘多,最好就休息多啲,訓多啲

侯爵府

瞓得好勳章

Ming116 發表於 18-5-22 07:37
我 ...

我都有左23w啦,慶幸我唔係同6299住,但在家中有時唔做野我c6都會埋怨,當做左佢又覺得係理所當然,咁當然我有同佢講返傾返,而佢都明白基本野我盡量做,做唔到都無計
而你老公,我覺得佢應該係有壓力啦,所以咪無點體諒你囉…再加衰d咁講,你陀女唔係陀仔,對6299黎講,一定多說話聽啦…
咁我都好明你感受,因為我都受過,但點都要過日子,生女比生仔窩心,我陀阿女時都無理佢地感受,自己感受最重要
加油呀…

別墅

回覆 Ming116 的帖子

我都明無返工日子的確好無聊嘅。你做家務又5係咩壞事,係佢地面前做都5怕啦。
有時6299煮完飯,一起食完你咪幫手執枱洗下碗,食飽企下重好。
自有左後,我個人都5係幾訓得,最盡8點半就醒。
悶就出去散下步啦,見下其他事物,個人都開心啲。
我地情緒會影響bb架,我之前都5知點解成日無啦啦喊,可能身份突然嘅轉變,我無得好似之前甘自由。之後我做下孕婦運動,運動下我覺得放鬆啲,個人又累少少,夜晚好訓啲。

別墅

回覆樓主

唔好覺得悶。
你係俾緊一個最好的休養環境自己和BB。
就算你要做家務,也不要太粗勞呀!
和先生傾下,回娘家休養下,把寵物一拼帶回去。
至少自己媽媽最疼錫你。
如果仍有什麼家務,就叫先生請個鐘點吧!
明白你受了委屈,但不要有太多負面情緒。
那些人那些說話,可以解決的。

別墅

回覆樓主:

其實你老公都有幫你講說話嘅,只不過佢夾左喺中間。比我,我會返自己阿媽度,做乜鬼睇人面色,當然要同老公傾好先啦。

複式洋房

grapevicky 發表於 18-5-22 11:13
其實你老公都有幫你講說話嘅,只不過佢夾左喺中間。比我,我會返自己阿媽度,做乜鬼睇人面色,當然要同老公 ...

因為住得近 所以我都會翻娘家 但老公話過唔鐘意我成日翻去

別墅

Ming116 發表於 18-5-22 11:17
因為住得近 所以我都會翻娘家 但老公話過唔鐘意我成日翻去

有無原因唔鐘意架?其實返自己屋企有咩問題。
係咪你返左自己屋企佢會掛住你咋?如果係呢個原因,係開心嘅

複式洋房

grapevicky 發表於 18-5-22 11:18
有無原因唔鐘意架?其實返自己屋企有咩問題。
係咪你返左自己屋企佢會掛住你咋?如果係呢個原因,係開心嘅 : ...

想下好下啦佢話想我多啲留係佢屋企 唔好成日唔係度 之後話怕佢屋企人覺得我成日翻去唔好 翻完去夜晚翻嚟食飯訓教

複式洋房

Ming116 發表於 18-5-22 11:21
想下好下啦佢話想我多啲留係佢屋企 唔好成日唔係度 之後話怕佢屋企人覺得我成日翻去唔好 ...

其實我又唔係乜都唔做就翻去 我搞好曬先翻去嘅
連我琴日係街見到我屋企人所以翻咗去兩但幾鐘都唔多滿意

別墅

Ming116 發表於 18-5-22 11:21
想下好下啦佢話想我多啲留係佢屋企 唔好成日唔係度 之後話怕佢屋企人覺得我成日翻去唔好 ...

下。。。喺自己阿媽度食埋先返黎啦。又唔想煮飯,你唔返去食,佢煮唔煮飯就唔關你事啦。始終同老公屋企人住一定難搞。大家生活習慣又唔同。

複式洋房

grapevicky 發表於 18-5-22 11:25
下。。。喺自己阿媽度食埋先返黎啦。又唔想煮飯,你唔返去食,佢煮唔煮飯就唔關你事啦。始終同老公屋企人 ...

如果話個個都翻工 要我做其實冇所謂 個個都翻工反而我會自由啲 62又唔洗翻工99晏就先翻工翻幾個鐘

複式洋房

grapevicky 發表於 18-5-22 11:25
下。。。喺自己阿媽度食埋先返黎啦。又唔想煮飯,你唔返去食,佢煮唔煮飯就唔關你事啦。始終同老公屋企人 ...

我一直冇係佢度煮過飯因爲62太鐘意認叻同把口唔識收 我怕我自己會崩潰99就連雞粉都唔鐘意人落

別墅

Ming116 發表於 18-5-22 11:28
如果話個個都翻工 要我做其實冇所謂 個個都翻工反而我會自由啲 62又唔洗翻工99晏就先翻工翻幾個鐘
...

我會離開唔好影響自己個心情。

複式洋房

grapevicky 發表於 18-5-22 11:31
我會離開唔好影響自己個心情。

我都想但同老公實有不和打算忍住先

別墅

Ming116 發表於 18-5-22 11:30
我一直冇係佢度煮過飯因爲62太鐘意認叻同把口唔識收 我怕我自己會崩潰99就連雞粉都唔鐘意 ...

你都唔好食雞粉啦。我屋企都唔興落架。我無99架,得62。但62唔太理我地架,所以比較自由

別墅

Ming116 發表於 18-5-22 11:32
我都想但同老公實有不和打算忍住先

認真啲同你傾下啦,大家講清楚,等你唔洗喺度諗,影響個情緒。

複式洋房

grapevicky 發表於 18-5-22 11:32
你都唔好食雞粉啦。我屋企都唔興落架。我無99架,得62。但62唔太理我地架,所以比較自由
...

有時候點都會落小小釣下味嘅

複式洋房

grapevicky 發表於 18-5-22 11:33
認真啲同你傾下啦,大家講清楚,等你唔洗喺度諗,影響個情緒。

我都想傾 老公淨係識嗯 得啦 之後就我都唔想講嘢

別墅

回覆樓主

因為佢哋個年代99大住肚都做好多野,自然會用自己個套judge我哋(但佢哋好多陀個陣都後生過我哋好多)

我平時去到見佢收左衫會主動摺,食飯會企入去扮學煮同拎碗同餸出去。

訓得晏呢件事最好係由妳c6同佢講妳訓唔到叫佢哋體諒下

把口生喺人哋度,為左bb唔好太在意而激親自己

我會一星期番娘家過一晚夜,個晚訓得特別好

首頁

尾頁

跳至