自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

搵agent做翻譯,俾張to do list俾佢跟
如果工人有心做慢慢教,加油

男爵府

anniellm 發表於 18-5-22 10:57
呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...

印定菲?

伯爵府

kit2004 發表於 18-5-22 13:44
你仲諗住用佢叫佢每樣野做一次你睇。佢之前錯左依家有冇糾正返?

當然有
好似水壼膠配件咁,佢唔係一次㗎啦,佢真係好似電線短路咁,一短路就唔知自己做緊咩

珍珠宮

廷廷媽 發表於 18-5-22 11:03
咁多問題好難教好,炒又用一大筆錢,深表同情之外都唔知可以講咩

Yes

伯爵府

koalachan2002 發表於 18-5-22 14:11
印定菲?

印,
但我之前都係請overseas印,都好醒好快上手。
係呢個咁豬,可以講完全唔做緊咩咁。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

anniellm 發表於 18-5-22 14:12

當然有

佢有糾正番就應該真係唔識。岩岩黎要樣樣跟足。我個菲初黎我洗廁所佢睇,用邊條布同強烈叫佢條布只可抹廁所。

比時間佢吧!但做錯野我唔會同佢客氣。比佢知道你唔好蝦同做野上心d.

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我果個,懶,無規矩,唔會問過人就四圍巢屋企好野食,唔貴唔食,食淨先留俾你地食,帶佢出外同親戚朋友食飯,自己一個飲曬全枱唯一一渣橙汁,夾餸第一時間夾最靚果舊,唔太鍾意我家的貓同小朋友,叫佢幫我女戒片話唔識,我自己教但我一唔係屋企就幫我女纜返片因為懶得帶佢去廁所,搞到學校投訴話我女讀完K1都未戒到片,接返學放學唔見幾次書包,偷嘢,借錢,駁嘴,大話連篇,整爛家私日用品不計其數,煮飯淨係碌個菜都搞一兩個鐘⋯⋯⋯因為要佢負責湊女返學放學先用,仲有一年半載就移民,無時間換過第個,臨走會炒鬼咗佢

佢覺得自己無殺人放火已經係好人

水晶宮

回覆樓主

外傭都差不多啦,識做嗰啲又唔會願做、揀嘢做。所以我好怕呢啲人。
但求佢係有心做好呢份工,乖乖地,最多你教得比較辛苦啲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

甄太太 發表於 18-5-22 14:21
我果個,懶,無規矩,唔會問過人就四圍巢屋企好野食,唔貴唔食,食淨先留俾你地食,帶佢出外同親戚朋友食飯 ...

你仲有年半先移民,個工人岩岩請?已經甘差你都頂到?佢唔係樓主果d蠢喎!唔見書包整爛野扣佢錢啦!偷野你都忍到!?

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

呢個新姐姐(overseas)做咗一個月,面試時話識講廣東話,但原來完全唔識聽講中文/英文,同佢講嘢,佢只識回 ...

記低問題同agent講,叫佢哋training番

子爵府

畀面勳章

甄太太 發表於 18-5-22 14:21
我果個,懶,無規矩,唔會問過人就四圍巢屋企好野食,唔貴唔食,食淨先留俾你地食,帶佢出外同親戚朋友食飯 ...

第二個約,之前剛完約果排無咁衰,我不想第二個約另外請人,因為不能完約就要走,點鬼知佢越做越玩嘢,我買佢怕已經幫我女轉咗全日班,日頭佢無嘢做,連屋都懶得執,佢放假果日我要抹屋因為四圍都發曬霉⋯⋯

子爵府

畀面勳章

kit2004 發表於 18-5-22 14:27
你仲有年半先移民,個工人岩岩請?已經甘差你都頂到?佢唔係樓主果d蠢喎!唔見書包整爛野扣佢錢啦!偷野你 ...

我依家安慰自己,移民之後d人好唔慣,因為全部家務要自己做曬,用慣工人返唔到轉頭,嘿,我就完全無呢個問題,我個工人有=無,無工人少好多激氣嘢,隨時開心過伊加⋯⋯

水晶宮

甄太太 發表於 18-5-22 14:54
我依家安慰自己,移民之後d人好唔慣,因為全部家務要自己做曬,用慣工人返唔到轉頭,嘿,我就完全無呢個問 ...

佢直頭係博炒。你乜都唔使佢做佢更奉旨更懶喎!要佢做啦你睇實佢做。又博咀又偷野乜都唔使做仲要出糧比佢。

大宅

我也試過。果位呀姐仲將 糖鹽粟粉分三層入左同一個透明器皿內 話方便取出 粒子大小不同的

子爵府

畀面勳章

kit2004 發表於 18-5-22 14:59
佢直頭係博炒。你乜都唔使佢做佢更奉旨更懶喎!要佢做啦你睇實佢做。又博咀又偷野乜都唔使做仲要出糧比佢 ...

唔洗佢做,我自己做到都自己做,佢成日整爛嘢,我激氣得黎都已經做完!佢四張幾,之前第一份工做咗9年,第二份一年半斷約,唔識中文英文又屎,我炒鬼咗佢兼寫信去入境屬投訴佢,等佢以後吔蕉皮啦⋯⋯

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

將呢段嘢send返俾agent..
返放假去agent度train下

大宅

回覆樓主

「5. "不飯"時,會"不"到一半,唔記得咗自己"不"緊飯,企係度停晒手」

佢似有些問題哦!

子爵府

回覆樓主:

我覺得博炒多

水晶宮

回覆樓主:

打返你請間agency,同佢用印尼話講,同寫低比佢睇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

anniellm 發表於 18-5-22 14:17
印,
但我之前都係請overseas印,都好醒好快上手。
係呢個咁豬,可以講完全唔做緊咩咁。

炒!

首頁
12345...6

尾頁

跳至