親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Day1夜:羽田機場,宿橫濱
Day2: 橫濱,宿橫濱
Day3: 橫濱,早上往輕井澤,宿輕井澤
Day4: 輕井澤,下午往東京,宿東京
Day5: 迪士尼,宿東京
Day6: 東京市內,宿羽田
Day7: 0630羽田機場起飛

問題:
1. 現在我plan是頭二天住橫濱,之後一天住輕井澤。還是一天住橫濱,之後二天住輕井澤好?(ps全家得我一個去過輕井澤,因已多年前只對outlet有印象。而橫濱我們全沒去過)

2. 上網睇橫濱去輕井澤,一定要先經東京??

3. 0630機,如果你們會之前一夜住羽田嗎?還是不住宿直接往機場?(有小孩11歲及7歲)

4. 成個trip住四間酒店,有冇jm有d高見,可以唔駛轉咁多間酒店,而行程又順?

感謝回覆

子爵府

BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 18-5-22 11:17
1, 去橫濱原因係咩? 想睇咩? 去軽井沢原因係咩? 想睇咩? 唔知答唔到

2, 去軽井沢, 要坐新幹線, 東京駅/上野駅/大宮駅 都可以

3, 上機前一晚會住機場/機場附近, 半夜冇車入, 只可打的

4, 7日4間酒店太辛苦

男爵府

lovelybaby2015 發表於 18-5-22 11:17
1,4) 比我第一晚會住東京站, 第二日一早去輕井澤, 咁就住一晚都夠, 可放低無用嘅行李係東京站酒店, 輕鬆玩輕井澤, 之後回去都係住東京站先攞返行李, 東京站四通八達, 去橫浜都只係30min車, 帶兩個小朋友轉小啲酒店好啲

2) 係, 東京站坐新幹線直達

3) 我之前係品川坐的士去羽田5000yen, 東京站我估8000yen, 可以考慮下, 又不用轉酒店

wcpcelia    發表於 18-5-23 17:14

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

ada_fung 發表於 18-5-22 11:58
1, 去橫濱原因係咩? 想睇咩? 去軽井沢原因係咩? 想睇咩? 唔知答唔到

2, 去軽井沢, 要坐新幹線, 東京駅/上 ...

謝回覆

其實橫濱因為全家冇去過,我地又比較喜歡少d人的城市,所以去睇下

輕井澤就c6 request,佢睇左唔知邊套日劇,話想去hea下喎

還是輕井澤不過夜即日來回?咁就轉少一晚酒店

水晶宮

畀面勳章

Streetboy 發表於 18-5-22 12:13
1,4) 比我第一晚會住東京站, 第二日一早去輕井澤, 咁就住一晚都夠, 可放低無用嘅行李係東京站酒店, 輕鬆玩 ...

Thx reply

唔知的士東京去羽田機場幾耐呢,因為超早機返,0430要到機場,已經要好早起身

水晶宮

畀面勳章

Sukebe 發表於 18-5-22 12:51
你其實只有五個 Full Day, 要跑列出的地方, 轉多次酒店是難免, 把輕井澤放在 Day-2 就可以轉少一次.

最後 ...

多謝推介

如果輕井澤即日來回趕嗎?(諗住hea 行,冇必到必食)咁就可以轉少一晚酒店

子爵府

BK Milk勳章

回覆 lovelybaby2015 的帖子

輕井澤, 貼住車站, 只有 outlet
其他景點都要坐車, 或者踏單車,

所以睇你想去輕井澤邊度
要注意坐新幹線車費唔平, 可以夾下買pass會否抵D,諗下是否值得咁去法

wcpcelia    發表於 18-5-23 17:16

禁止訪問

男爵府

lovelybaby2015 發表於 18-5-22 13:47
Thx reply

唔知的士東京去羽田機場幾耐呢,因為超早機返,0430要到機場,已經要好早起身
你預30分鐘車程, 其實輕井澤睇你想去邊啲景點, 即日來回冇話唔得, 只去下輕井澤銀座同outlet就要走啦, 如果想行下啲美術館同教堂, 或者去白糸の滝果啲就唔得喇, 還是都去到咪住一晚可以去多啲地方

水晶宮

畀面勳章

ada_fung 發表於 18-5-22 14:40
回覆 lovelybaby2015 的帖子

輕井澤, 貼住車站, 只有 outlet

謝提醒,我再諗下

水晶宮

畀面勳章

Sukebe 發表於 18-5-22 14:49
花了大額車費及時間去百幾 Km 以外地方, 即日返回市區, 這概念是錯誤.
去到都差不多食午飯, 點 Hea ?

明白,咁我再諗諗
或者改即日來回橫濱

水晶宮

畀面勳章

Streetboy 發表於 18-5-22 14:49
你預30分鐘車程, 其實輕井澤睇你想去邊啲景點, 即日來回冇話唔得, 只去下輕井澤銀座同outlet就要走啦, 如果 ...

明白,thx a lot

別墅

回覆樓主:

2016年10月尾買JR 3日pass,東京駅即日來回輕井澤3次用盡張pass,行過outlet/白C之潼/星野村民食堂+浸温泉+行星野resort外小店/石之教堂/舊輕井澤街/雲場池紅葉景,最後一日坐NEX去成田空港, 10000 yen pass 坐了 33000 yen抵到爛

首頁

尾頁

跳至