自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 18-5-22 14:10
唔洗排,有些連鎖店已係用手机訂餐或付款。加最低工資只會加速通賬及炒人而改用机械
...

近年人工智能技術、電子錢包、智能手機的發展已到成熟階段,所以由智能器材去取代人手是必然的趨勢。這個其實不單在工資越來越高的香港出現,在工資水平相對較低的國內、泰國、台灣等地也在發展中。在香港和大陸一樣出現的問題不單單是工資在増長中,而是這些相對工資水平不高的工種越來越難請人。
在成本上是否真的可以省卻很多,其實相對一間有十多名員工的商店或餐廳來講只是少了一、兩個收銀或落單員工並非有大的成本減省,這些智能點菜及收銀系統的投資也不便宜,而且每月也要支付系統的保養及維護費用。另外用電子錢包收款也有手續費,特別是信用卡要比2-3%手續費。
不過,使用智能點菜及收費系統可以有助舒緩繁忙時段的人手問題及客戶等候的時間。同時也可以減少人手出錯的問題。

子爵府

JoanC 發表於 18-5-22 23:19
如果你認真啲親身去了解基層,你就會明白最低工資對佢哋係好定壞。以前無最低工資,老弱傷殘都仲可以送下 ...

分析得好清楚

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咪講笑啦,全球一體化,當隔離深圳GDP都快速增長嘅時候,香港僱主仲靠壓榨老弱殘來賺取利益? 講風涼話嘅,唔係即得利益者就係覺得事不關己,華人僱主出名刻薄,老闆覺得賺唔到錢可以唔做生意,而唔應該係榨取弱勢群體嘅理由,更加錯嘅理論係,以為20蚊一個鐘請弱勢群體係益咗人地,其實係壓榨。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

又加既話, 真係乜都又貴啲, 點搞

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好多人嘅理論同隔離另一個請人難有咩分別啫,衹會埋怨冇人做同做唔長,

珍珠宮

JoanC 發表於 18-5-22 23:19
如果你認真啲親身去了解基層,你就會明白最低工資對佢哋係好定壞。以前無最低工資,老弱傷殘都仲可以送下 ...

你講到好似香港好多人無嘢做,搵唔到工,想做都無得做。
但政府的數據是香港失業率維持在低水平,接近是全民就業。

https://www.hk01.com/社會新聞/150914/失業率跌至2-9-近廿年首次低於3-料未來整體經濟環境向好

有些洗碗工就用$40一個鐘都話無人肯做。
到底邊個先真?

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 18-5-22 12:04
做死果班人,所以拗緊最高工時,又成立之後,連鎖反應,一大堆細舖細公司會做唔住拜拜。或者減少營運時間 ...

所以要保障低收入人仕,不是幫他們盲爭取加人工,而係幫佢地轉營,爭取再培瞓機會。

做清潔的,去做護理,陪月; 做收銀就學上网。。原地踏步不增值,只要求加人工,當請人成本高於買部機,早晚會被淘汰。到頭來點都改善唔到生活。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yumui61 發表於 18-5-22 23:37
咪講笑啦,全球一體化,當隔離深圳GDP都快速增長嘅時候,香港僱主仲靠壓榨老弱殘來賺取利益? 講風涼話嘅, ...

企係道德高地永遠係無敵既, 唔駛你請人丫嘛
事實上連梁耀忠都夠膽死叫人做義工唔出糧
佢連最低工資都俾唔起添
天朗氣清

珍珠宮

Alex123 發表於 18-5-22 23:44
你講到好似香港好多人無嘢做,搵唔到工,想做都無得做。
但政府的數據是香港失業率維持在低水平,接近是全 ...
如果真係咁好景, 請唔到人自然會加人工請人
駛鬼去SET最低工資
天朗氣清

伯爵府

回覆樓主

講真, 絕對輸家係我呢d ftm 呀! 政府又唔會有津貼, 買餸都要度住度住

公爵府

回覆樓主:

電子化好過對住鄉音人點餐

子爵府

TATEYAMA 發表於 18-5-23 00:07
電子化好過對住鄉音人點餐

咁我寧願佢哋返工做嘢好過喺屋企攞綜援

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

自從多年前實行既最低工資生效後,宜家已經浮現左帶出既問題....物價越黎越貴,加左人工都去晒日常洗費度,惡性循環

珍珠宮

tinlong22 發表於 18-5-23 00:01
如果真係咁好景, 請唔到人自然會加人工請人
駛鬼去SET最低工資

因為香港太多無良顧主,只會欺壓基層。
在最低工資實施前幾年,貪曽年代的良心顧主計劃的失敗已經很明顯見到。這也是貪曽被工聯會迫佢實施最低工資的原因之一。

琥珀宮

畀面勳章

good_pig 發表於 18-5-22 22:26
聽佢老細講....D人又要揀時間返...有D又話要出現金, 有D就HEA...手辦眼見功夫都可以包到錯曬....

咁長 ...

辛苦工就唔會請到人架啦,加到$50 一樣請唔到,因為冇咁辛苦既一樣都係$50,一刀切係最低工資失敗既源頭

珍珠宮

Alex123 發表於 18-5-23 00:21
因為香港太多無良顧主,只會欺壓基層。
在最低工資實施前幾年,貪曽年代的良心顧主計劃的失敗已經很明顯見 ...
無良顧主?
你指梁耀忠叫人做義工返工
定李卓人講一套做一套, 用強積金黎對沖?

講就天下無敵既
自己親身請人咪又係咁
天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 18-5-23 00:23
無良顧主?
你指梁耀忠叫人做義工返工
定李卓人講一套做一套, 用強積金黎對沖?

佢哋兩個是否無良顧主我就唔清楚啦!

但做老闆幾時都希望只可以我加價,但唔可以員工加人工,租金最好唔洗比。

公爵府

回覆樓主:

有最低工資之後,加價加唔停!

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我贊成設有最低工資,可以保障到基層工種,不過門檻唔可以高而加幅亦唔適宜太大太密。
老實講,調高最低工資其實對基層人士影響最大,未見其利已見其弊,一個早餐加2蚊,一程車加5毫子,對中產嘅影響大定對基層壓力大啲……

公爵府

~緣~ 發表於 18-5-23 00:10
咁我寧願佢哋返工做嘢好過喺屋企攞綜援

但我唔想叫個有餐都要講幾次囉

首頁
34567...8

尾頁

跳至