懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經約左下星期一喺威爾斯開刀.不過有個難題要決定,就係傷口應該打橫開定打直開.醫生話打橫開就好太機會要切除子宮,不過我已經第三胎.打直開就有機會保住個子宮,不過可能會太出血,同埋我會有兩條疤,一條打橫(之前開刀), 一條打直.

有冇相同經歷既jm可以分享下你地個case?

男爵府

回覆樓主

醫生從醫學風險角度點建議?風險一樣嗎?
其實直開大出血如果止唔到,係咪都要切子宮?如係,反正點都係搏下,我會寧願橫開唔洗十字痕...

子爵府

6年前, 我第一胎係 胎盤前置1期 (最輕微)
當時入院待產,個個PP的媽媽,醫生都同我地講,肚皮要直開,因為安全啲。
但係個子宮係橫開。
所以你問清楚先。

其實你果點,直開有可能大量出血,,, 其實只要係PPcase,開刀時都係有機會大量出血,我記得當年佢地都request左一包血standby。所以你問清楚先。

我個人就覺得 生體器官雖然你覺得無用,但當佢無左,你身體唔知會有咩反應。

記得聽過一個case,個女人子宮有問題,切左以為一了百了,點知到個胸有問題。講比我聽果個人,想帶出個msg係:女人的胸部同子宮係有關連的。她身體的問題,不能在子宮度反映出黎,所以就上左個胸部。

至於十字痕 -- 有聽過又係一個第三胎先黎前置既case,媽媽唔知咩事,生院要住院半年,呢半年BB出左院,佢完全照顧唔到自己三個小朋友。當你聽到呢啲別人的故事,你就唔會再理十唔十字痕,你只希望,BB同自己都平安。

所以,聽醫生講,揀一個最低風險的方法。

大宅

Kesnalam 發表於 18-5-22 11:55
我已經約左下星期一喺威爾斯開刀.不過有個難題要決定,就係傷口應該打橫開定打直開.醫生話打橫開就好太機會 ...

我前置3期都係打橫開,問清楚打直開係因為胎盤位置問題或者其他原因?

同你傾個位係幫你開刀個醫生嗎?問清楚會安心啲!

祝一切順利

大宅

KILW 發表於 18-5-23 13:27
醫生從醫學風險角度點建議?風險一樣嗎?
其實直開大出血如果止唔到,係咪都要切子宮?如係,反正點都係搏 ...

醫生話如果直開,到時如果又留部分胎盤喺裡面,而佢唔識自己排出又發災既話,就要再開肚切除子宮.

我開頭都想博一博,但係一諗到我d小朋友,再加上我之前個產科醫生建議,所以我決定打直開,肉酸就肉酸啦

大宅

joetreemo 發表於 18-5-23 14:35
6年前, 我第一胎係 胎盤前置1期 (最輕微)
當時入院待產,個個PP的媽媽,醫生都同我地講,肚皮要直開,因 ...

我既問題唔單止係pp,仲係胎盤植入...個手術風險都幾高,所以醫生建議打直開.

係呀,衡量過之後,覚得應該盡量保留子宮同安全第一,所以應該會打直開,希望一切順利啦.

大宅

JO-YANYAN 發表於 18-5-23 19:22
我前置3期都係打橫開,問清楚打直開係因為胎盤位置問題或者其他原因?

同你傾個位係幫你開刀個醫生嗎?問 ...

係呀,我仲有胎盤植入.

同我傾果個係同我開刀果位醫生...衡量過風險之後,我決定打直開,安全第一.

多謝你.:mother:

大宅

Kesnalam 發表於 18-5-24 13:04
係呀,我仲有胎盤植入.

同我傾果個係同我開刀果位醫生...衡量過風險之後,我決定打直開,安全第一.

了解!

希望你一切順利!

大宅

JO-YANYAN 發表於 18-5-24 17:45
了解!

希望你一切順利!

多謝你!

首頁

尾頁

跳至