親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

sm003 發表於 18-5-22 23:30
5070yen or 2590yen

唔同車喎!你篤入去望下就知。

子爵府

sm003 發表於 18-5-22 15:14
是想知道jr全日本通車票是否包曬所有我想去的地方?不是為了回本這是為了方便.
...
嘅然係咁,買張西瓜咭打多啲錢入去咪得囉,洗乜左計右計嘥自已時間,又要攪到咁多人!

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

第1日....關西機場去名古屋,名古屋城、大須商店街
(關西空港去京都.....JR関西空港線 特急はるか4号 京都行...2850yen)
(京都去名古屋.....JR東海道新幹線 のぞみ116号 東京行...5070yen)

第2日....Legoland
(名古屋去Legoland.....名古屋臨海あおなみ線 金城ふ頭行...350yen x 2)

第3日....拉格娜登堡

(名古屋去蒲郡.....JR東海道本線 豊橋行...970yen x 2)

第4日....名古屋港水族館、Rinia鐵道館、去京都

(名古屋去蒲郡.....JR東海道本線 豊橋行 + 名古屋市営名港線 名古屋港行...170yen+240yen=410yen x 2)
(名古屋去京都.....JR東海道新幹線 こだま693号 新大阪行...5070yen)

第5日....嵐山
(京都去嵯峨嵐山.....JR山陰本線 園部行...240yen x 2)
(嵐山小火車來回....................400 x 2 = 800 yen)

第6日....金閣寺、清水寺、伏見稻荷大社、去大阪
(京都車站巴士...1200yen)

(京都去大阪.....JR東海道山陽本線快速 網干行...560yen)

第7日....環球影城、道頓堀
(大阪去環球影城.....紀州路快速 西九条,天王寺方面 +JR桜島線〔ゆめ咲線〕 桜島行...180yen x 2)

第8日....大阪城、黑門市場、四天王寺、八阪神社
(大阪去四天王寺前夕陽ヶ丘.....JR大阪環状線 西九条,天王寺方面 + 大阪メトロ谷町線 都島行...190yen + 180yen=370yen x 2)

(大阪去大阪城.....JR大阪環状線 京橋(大阪府)後方車両,鶴橋方面...160yen)

第9日....姫路
(大阪去姫路.....JR東海道山陽本線各停 京都行 + JR山陽新幹線 さくら545号 鹿児島中央行...3220yen x 2)

第10日....和歌山城、貴志站、黑潮市場
(大阪去和歌山.....紀州路快速 西九条,天王寺方面...1240yen x 2)

第11日....大阪...關西機場
晚機早上附近行
(大阪去關西空港.....関空快速 西九条,天王寺方面...1190yen)

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

LCHF 發表於 18-5-23 01:10
嘅然係咁,買張西瓜咭打多啲錢入去咪得囉,洗乜左計右計嘥自已時間,又要攪到咁多人!
...
係唔係hello kitty嗰種

禁止訪問

子爵府

heilok 發表於 18-5-22 21:16
唔明。
點解要買三張? 你肯定續程買會貴過買pass?
完全無諗過齋玩關西11 日會要買14 日全日本jr p ...

1,5,9
另外想問下jr車的問題.
我列出的火車大都係jr乜.係咪全都是jr?
關西pass係咪用得?

子爵府

Sukebe 發表於 18-5-23 01:26
第1日....關西機場去名古屋, 名古屋城、大須商店街 ( JR, less than Yen 8500 )

第2日....Legoland ( Aona ...

thx thx thx
所以咪諗住單買票都要3xxxx Yen.仲要買咁多次.
咁不如買一張4xxxx Yen.又可以去哂所有地方.又方便,又只需要買一次票.

另想問,
1: 我其實係咪最好買關西pass?
2: 如要買要多少次(4日)?
3: 關西pass.....JR 特急,JR Haruka 可用嗎?
4: 樓上有人話買西瓜卡,係咪hello kity嗰種?如何用?
我老公之前都諗住買hello kity嗰種.
但佢係為 hello kitty 而想去買.不知點用都想買.

子爵府

sm003 發表於 18-5-23 01:22
係唔係hello kitty嗰種
都係IC咭

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%e6%97%a5%e6%9c%ac%e4%ba%a4%e9%80%9a%e5%8d%a1%e5%a4%a7%e6%90%9c%e6%9f%a53-%e9%97%9c%e8%a5%bf%c2%b7%e4%b9%9d%e5%b7%9e%e7%af%87

禁止訪問

子爵府

LCHF 發表於 18-5-23 02:01
都係IC咭
http://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/icoca-haruka/

請問這張是

子爵府

就算唔同咗樣,咭面都係寫住ICOCA嘅IC卡......

子爵府

請慢用。。。
https://nicklee.tw/?p=1146&cpage=51#comment-69300

子爵府

sm003 發表於 18-5-23 01:20
(關西空港去京都.....JR関西空港線 特急はるか4号 京都 ...

你個行程,趕到想死。不如你聽樓上JM講買張ICcard啦
你不如download 個日本鐡路轉乘入案,check check交通時間先

公爵府

回覆樓主

如果相差超過20% 仍然覺得值,我無嘢講。
包咩唔包咩你自己上網check, 小氣少年blog, 背包客棧等有好多資料。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sm003 發表於 18-5-23 01:58
thx thx thx
咁不如買一張4xxxx Yen.又可以去哂所有地方.又 ...
Pass 唔係有錢買左就方便左,其實你要買 pass 係要花好多時間去睇清楚佢既絛款,
乜野線坐得乜野唔坐得,
係咪連續用有乜限制等,
事前係要做好多功夫,
你買左 14 JR pass,錢又駛多左千幾 HKD,到時又度度用唔到又要買票,
得不償失。

關西區大部份 pass 呢到都有講:

https://nicklee.tw/?page_id=21023

你亂到一個點,真係要自己花D時間睇下邊到D pass 包乜幾多錢,
係好煩架,我肯肯定你一程程散買係會煩少好多野。

BTW,買 pass 之前唔該你先攪清楚D pass 既名,
關西周遊卡KANSAI THRU PASS 同 JR West Pass關西版都可以叫關西 pass,

兩種卡都唔同用法,上上面既 link 有兩個卡既使用方法都注意事項,
係咪連續用用幾多日等等,自己睇睇。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sm003 發表於 18-5-23 01:58
thx thx thx
咁不如買一張4xxxx Yen.又可以去哂所有地方.又 ...

IC 卡 = 智能卡,類似八達通咁,買野坐車 BI 一野就得,只要入錢入去就得。日本有好多唔同智能卡,唔同區有佢自己既智能卡,部份可以互通共用
西瓜卡 = 關東地區既智能卡,你係關西係買唔到

Hello Kitty 個張 = 我唔知其他地方有無出 kitty 既智能卡,但你應該係講緊一張叫「ICOCA」既智能卡,「ICOCA」係關西地區出既智能卡,唔一定係 kitty 款,你係機場可以問下有無 kitty 款賣,有貨就會有

珍珠宮

Sukebe 發表於 18-5-23 02:03
Yen 30,xxx vs 46,390

= 差不多 Yen 16,000 / HK$1,100
明知差成千蚊都買,眼都突埋
不如叫佢比一千蚊我我幫佢諗掂佢買乜野 pass 最抵

禁止訪問

珍珠宮

sm003 發表於 18-5-23 01:20
(關西空港去京都.....JR関西空港線 特急はるか4号 京都 ...
如果真係要買既話,頭五日買呢張勉強回到本:

http://touristpass.jp/zh-tw/ise_kumano/

中間唔駛買

尾三日可能買呢張(無仔細咁計買一日,兩日同三日既分別,目檢買三日都OK)

https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/pass/kansai/

目檢咁睇咋,可能唔抵架

伯爵府

shinku 發表於 18-5-23 09:33
明知差成千蚊都買,眼都突埋
不如叫佢比一千蚊我我幫佢諗掂佢買乜野 pass 最抵

我收$800 !

首頁

尾頁

跳至