自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

你又唔係擔保人, 基本上條數都唔關你事.

有D咁既野, 一早同收數佬講, 幾十年無見過細佬/唔識呢個人....有什麼事你會報警...

侯爵府

kei621 發表於 18-5-22 14:44
依家收數佬糸咁打比我,又開左個群組,入哂我細佬比果d人名,其中有我細佬朋友,琴日佢糸群到post左我細佬 ...

咁叻有本事移民都要問你借錢?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

回覆樓主:

其實我好懐疑你细佬2萬都冇點移民,同埋樓主重覆講來講去都係個D

子爵府

kei621 發表於 18-5-22 15:51
但佢匯錢都無用,依家就糸話,佢匯錢人地都可以反口
佢還錢係天經地義, 反唔反口關你咩事, 還左都有一半機會無事, 又唔係你比錢還, 做咩要幫你細佬搵藉口唔還錢

子爵府

kei621 發表於 18-5-22 15:57
我細佬話根本就無2萬

真心求教 一個連2萬都話冇嘅人 可以移民
我都想移民 可以pm 我嗎

大宅

回覆樓主:

sorry, 其實你呢個係咪你同父異母既細佬?佢係咪去"着草"

Anyway, 贊成唔好同佢還·

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kei621 發表於 18-5-22 15:57
我細佬話根本就無2萬

你話唔還就 forward 佢地址比收數佬
總有離別的時候

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔好找。唔系$问題。怕找左D之後仲煩
幸福可以好簡單

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前我姨仔都係借錢冇得還, D收數不停打來/上門, 外母屋企畀人淋紅油, 佢屋企畀人塞鎖匙窿, 當然街招/大字報果D都少不了.

一般電話騷擾/街招果D, 除非對方話會傷害你/你屋企人, 否則你報案警方只會同你落案畀case no. 都係唔會去查. 淋紅油/塞匙窿果D 都只係會"加強巡邏" 你大廈一段時間.

我後來咁啱同我公司用開律師事務所個職員傾開, 佢話佢哋都會幫客用律師事務所個名打電話畀D收數佬, 叫佢講清楚幫邊間財務收數, 職員會用律師事務所名出信畀財務公司講明條數唔關當事人(我)事, 當事人亦冇方法聯絡債仔, 請停止騷擾當事人.

我畀左幾十個收數佬電話律師事務所 一兩個星期已經靜晒, 之後幾個月仲有D零星打來, 都係交比律師事務所之後就冇再打來.

明白樓主面對呢D事係好煩, 但同意其他人既建議,千萬唔好諗住幫佢還, 收數佬 你還一個第二個第三個會跟住來, 你根本唔知要點還, 還幾多, D數係真定假都唔知, 沒完沒了.

就算樓主真係想幫佢還, 都唔好直接畀收數佬, 要叫債仔自己列清所有欠債, 直接去財務公司, 睇過份貸款合約同還款欠款資料, 對方收錢要寫收據証明收左錢, 已經全數清還, 唔再追究.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micling 發表於 18-5-22 16:01
真心求教 一個連2萬都話冇嘅人 可以移民
我都想移民 可以pm 我嗎
同問, 係咪着草走路咋?

大宅

回覆樓主

其實都幾攪笑,你細佬係同父異母?佢有錢移民但要借人兩萬?你又會去搵社工又搵債務重組?其實你自己經濟都唔掂,你點幫佢還呢?如果你連兩萬都拎唔出,你分期都一樣唔掂喎!

珍珠宮

kei621 發表於 18-5-22 15:09
我吾糸擔保人,仲搵到我細佬,我細佬有話寄錢落黎我幫佢找,但糸老公同債務重組人員就話吾好找,佢地可以 ...

其實,你俾希望班人收到數,佢就會沒完沒了咁搵你

你唔覆,唔驚,佢地奈你唔何就會自己收皮,因為佢地收數搵人做野都要成本,你落硬閘佢自不然唔會浪費人力物力時間金錢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你性格/ 經濟問題, 你都係唔好同人傾LA, 一係俾你C6 同人傾(一次過正正式式有根有據咁還晒佢), 一係CLOSE FILE!! 係咁多!

子爵府

cy101 發表於 18-5-22 16:04
同問, 係咪着草走路咋?

反正走路又好著草又好移民又好
借2萬太少
2千 2伯 廿個都太少

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-5-22 15:13
經馬會ac
呢條都唔係正經數喎

Exactly. 分明放數條友都係洗緊黑錢。

男爵府

BK Milk勳章

clpapa 發表於 18-5-22 16:03
之前我姨仔都係借錢冇得還, D收數不停打來/上門, 外母屋企畀人淋紅油, 佢屋企畀人塞鎖匙窿, 當然街招/大字 ...

收數佬話 你即刻還2萬就可以上公司 否則吾得

男爵府

BK Milk勳章

最愛是誰 發表於 18-5-22 16:05
其實都幾攪笑,你細佬係同父異母?佢有錢移民但要借人兩萬?你又會去搵社工又搵債務重組?其實你自己經濟都 ...

老老實實 分期2千 我都仲比得起,但一次過2萬我真心比吾出

大宅

二萬都冇, 真心問如何移民? 只是着草走路吧 !

男爵府

BK Milk勳章

nsychristy 發表於 18-5-22 16:08
其實,你俾希望班人收到數,佢就會沒完沒了咁搵你

你唔覆,唔驚,佢地奈你唔何就會自己收皮,因為佢地收 ...

收數佬話,如果再吾還就掟去行動組,佢地點做佢就吾清楚

象牙宮

kei621 發表於 18-5-22 15:38
吾知 我老公都話好怪

直頭好有問題啦!正當財務公司一定係入銀行戶口架,我都借過財務!睇完一堆你既回覆,如果細佬係有錢,就叫佢1一1次過比錢你,就一野去搵收數還!一係就唔理唔還,同收數佬講佢外國落腳地址!坦白講應該係借大耳窿,唔搬唔轉電話係無用

首頁
45678...17

尾頁

跳至