自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

瑪瑙宮

lihkg 發表於 18-5-22 15:02
由3月起, 不停咳、發冷、發燒、口乾、氣喘、容易攰, 尤其夜晚情況更壞。睇過4次 (3個唔同醫生) 西醫, 6次中 ...

http://www.karenong.ipub.fun/show/65055

試下上邊條link既呢個方法。

再買呢隻咳藥水飲。
第2張圖。
有R字頭藥房。
但唔係間間有得賣。
唔過100蚊一枝。
飲左有些少眼瞓。
好work 。
朋友同家人都試過。
果時咳到。
睇極醫生都唔得。
如果你試左都唔得。
你就真係要再睇醫生。

複式洋房

moonlight9198 發表於 18-5-22 17:13

http://www.karenong.ipub.fun/show/65055
moonlight, 非常感激你回覆!我會試下揾隻葯水。得既就最好, 如果唔得真係唔知仲可以揾邊個中醫!?

wcpcelia    發表於 18-5-23 14:07

瑪瑙宮

lihkg 發表於 18-5-22 23:22
moonlight, 非常感激你回覆!我會試下揾隻葯水。得既就最好, 如果唔得真係唔知仲可以揾邊個中醫!? ...

我試過咳過成個幾月唔好。中醫西醫都睇過。其實可能個氣管敏感影響。你試下煲下食療湯水飲。
百合,無花果,合掌瓜,果皮,南北杏,蜜棗,煲瘦肉。

戒飲凍野,試下啦。

隻咳水。我都係託人幫我買比我家人的。所以一買就幾枝。我家人成日食煙。又係成日咳到半夜可以咳醒。朋友個老公冇食煙。但一咳又係睇極醫生都唔好。又要開工。所以朋友話呢隻藥水work 。初初買一枝比家人。佢飲左夜晚起碼冇咳到醒。
藥就始終係藥。如果飲左冇事既。就要停喇。開左又飲唔晒。最好放雪櫃。因而家天氣太熱。但其實好細枝。應該飲得晒一個療程。

瑪瑙宮

回覆樓主:

Slo-Theo 100mg呢隻係氣管藥。去R字藥房有得賣。我平時同家人如果夜晚氣管敏感。咳到瞓唔到。就會食呢隻。但如果買左咳藥水就唔使食呢隻。隻咳藥水,藥力比較重。所以已夠晒效。呢隻氣管藥。係之前我睇醫生。醫生開比我的。

但你擔心任何藥物既。
就問下醫生先服用啦。
因見你話睇左好耐醫生都唔好。所以先比意見你。希望幫到你啦。
藥水同藥丸圖片。你最好cap左圖先。因唔知比唔比post 。唔係一陣比人delete 左就冇。

瑪瑙宮

回覆樓主:

其實政府賽馬會診所。
有3隻咳藥水。
一隻啡免色,俗稱馬尿。
一隻粉紅色。
一隻黃色。
黃色最勁。但唔係個個醫生肯開比病人。比較咳得嚴重既先可能會開比病人。
同埋睇政府賽馬會診所係$50.

你最好叫醫生幫你寫紙去照下肺部。比較穩陣。因你始終咳左咁耐。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

複式洋房

moonlight9198 發表於 18-5-23 10:23
其實政府賽馬會診所。
有3隻咳藥水。
一隻啡免色,俗稱馬尿。
moonlight, 資料好詳盡!好感激你!3月頭已睇過政府, 當時開左粉紅色咳葯水、黃色敏感丸同必理痛俾我。之後睇私家都係開消炎葯、必理痛、咳水俾我。

大宅

太子有個中醫幾好,次次食完d藥都會好返,有需要可以pm我

複式洋房

gladysoyc 發表於 18-5-23 11:49
多謝回覆呀!已發pm。唔該哂!

瑪瑙宮

lihkg 發表於 18-5-23 11:19
moonlight, 資料好詳盡!好感激你!3月頭已睇過政府, 當時開左粉紅色咳葯水、黃色敏感丸同必理痛俾我。之後 ...

咁你試下我講既方法同咳藥水先啦。

lihkg    發表於 18-5-23 15:40

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

lihkg 發表於 18-5-22 15:02
由3月起, 不停咳、發冷、發燒、口乾、氣喘、容易攰, 尤其夜晚情況更壞。睇過4次 (3個唔同醫生) 西醫, 6次中 ...

我響第二個topic曾經同谷友分享過,睇下你有冇興趣

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20416952

另名睇過一個女西醫醫氣管幾好,有需要pm我,我最嚴重果時都連日間呼吸都有wewe聲,夜晚瞓覺更加唔使我多講,當年呢個醫生睇兩次就會好好多,有需要可以pm我。

大宅

回覆樓主:

我意思是食manuka來改善鼻敏感之餘,意料之外的是連氣管問題都改善咗好多

複式洋房

billyyanst 發表於 18-5-23 16:56
我響第二個topic曾經同谷友分享過,睇下你有冇興趣

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthr ...
你好呀!多謝哂你既寶貴資料, 如果有精神我會讀條link既資料。已發左pm, 麻煩哂你呀!

子爵府

浸大中醫

大宅

回覆樓主:

你訓覺時要保溫,最好長幅衫,出入冷氣地方要保護條頸,唔好食生冷野,煎炸甜盡可能少

複式洋房

paramount1980 發表於 18-5-24 15:00
浸大中醫
之前睇既中醫都係浸大碩士、專業文憑...但都睇唔好!

複式洋房

angelawyy 發表於 18-5-24 15:26
你訓覺時要保溫,最好長幅衫,出入冷氣地方要保護條頸,唔好食生冷野,煎炸甜盡可能少
...
多謝你呀angelawyy!呢排日日酷熱警告, 我都係咁發冷要冚毯, 一滴冰涼飲品都冇得飲, 冇氣管炎果陣, 夏天冇冷氣我係生存唔到, 今年真係唔知點解會惹上氣管炎, 我從來冇呢個病。

複式洋房

gladysoyc 發表於 18-5-23 11:49
可以pm埋我嗎?thx!

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

你不如直接去睇個有口碑、有名既氣管專科醫生!價錢實會貴, 話哂專科, 但你之前睇左咁多冇咁貴既醫生, 條數咪又係返度, 分分鐘仲貴過睇專科, 最惨又醫唔好自己。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

lihkg 發表於 18-5-24 19:28
多謝你呀angelawyy!呢排日日酷熱警告, 我都係咁發冷要冚毯, 一滴冰涼飲品都冇得飲, 冇氣管炎果陣, 夏天冇 ...

睇病之餘,想想咳前呢半年有無咩大轉變,環境/洗衣液/沖涼液/新床單/新傢俬/冷氣無洗……
我都有10幾年氣管敏感問題,試過因為新床單/香水味過敏,亦會因裝修/轉天氣過敏,我24小時開住空氣清新機,仲有濕度計留意住。
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至