婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

求救!由今年農曆新年開始全身發出濕疹,尋麻疹至今仍未好返,已經睇梗中醫及西醫及營養師,亦試過煲金銀花,芫茜水,冬瓜皮片糖水,艾草沖身,全部都係頭兩次有用止到痕,之後再用就冇乜效,日夜都可痕,但晚上時間會更嚴重,影響到日常生活及返工,請問各位仲有冇方法提供,感激! !

侯爵府

http://www.baby-kingdom.com/foru ... page=1#pid313485209

我製作的中藥濕疹膏,如你有興趣,可給些你試下。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

複式洋房

Ben2003 發表於 18-5-22 18:33
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20893916&page=1#pid313485209

我製作的中藥 ...

好呀⋯⋯

複式洋房

bearbear27 發表於 18-5-22 17:15
求救!由今年農曆新年開始全身發出濕疹,尋麻疹至今仍未好返,已經睇梗中醫及西醫及營養師,亦試過煲金銀花 ...

我這幾日感冒,濕疹趁機爆出來

伯爵府

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20893916&page=1#pid313485209

我製作的中藥 ...

我想試下可以嗎?我都係成腳花曬不停岀水好痕好辛苦

大宅

我製作的中藥 ...

可否給我一些試下呀?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 bearbear27 的帖子

fb (轉貼)[p=24, null, left]煩擾左我幾個月的問題終於差不多解決了,我老豆嚴重濕疹,由頭到腳全身都係,已經不停塗醫院開的藥膏都沒有用, 食止痕藥亦止不到痕,而我亦買了圖一右面3款來幫爸爸搽,搽了半個月都無乜改善,亦同時同了圖二Neem Leaf皂都無用, 仲癢左 (應該本身皮膚太乾所以仲痕及拿皮膚)。 直到上星期我老豆暫時搬去我屋企住,我每天強迫佢幫佢用啤酒抹全身(啤酒:食水係1:2),浸毛巾再拎乾不停抹,每個地方都抹7,8次,跟住再搽圖一藍色lee款aveeno cream(aveeno baby cream個款試左吾得,因為吾夠潤)。連續抹左5日再加搽cream 5日,已經好多9成有多,lee 幾日已經完全吾再需要再用啤酒抹身,亦無再搽cream. 亦不見老豆佢拎不求人出來r痕,你地有需要可以試下lee個方法治濕疹
😊

[p=24, null, left]**最好沖完涼先浸/抹身,跟住乾左再直接搽cream, 浸完啤酒吾駛沖身

[p=24, null, left]我個女2歲時成隻腳都係濕疹,浸左2個療程5至7日為1個療程, 浸完1個程療如果未好晒,要停5至7日,先再浸第2個療程,我個女而家13歲,甘耐都未病發過。😀

[p=24, null, left]藍色Aveeno cream

複式洋房

pppfamily 發表於 18-5-23 16:24
回覆 bearbear27 的帖子

fb (轉貼)煩擾左我幾個月的問題終於差不多解決了,我老豆嚴重濕疹,由頭到腳全身 ...

好呀⋯⋯謝謝你

珍珠宮

求救!由今年農曆新年開始全身發出濕疹,尋麻疹至今仍未好返,已經睇梗中醫及西醫及營養師,亦試過煲金銀花 ...

睇左半年中醫,終於康復,開頭兩個月最辛苦,但值得

禁止訪問

大宅

我同你個CASE一樣...新年到而家
尋麻疹日日生... 今日塊面D濕疹又出返黎......
痕到想死....用乜都冇效

侯爵府

A594203070 發表於 18-5-26 22:28
我同你個CASE一樣...新年到而家
尋麻疹日日生... 今日塊面D濕疹又出返黎......
痕到想死....用乜都冇效 ...
Be honest, 我製作的中藥濕疹膏,目標用家是看完中西醫和用乜都冇效的濕疹和蕁麻疹患者。

雖然不是 100% 用家有效,但是有效率也很好。

如你有興趣,可給些你試下。

PS 如果看中西醫有效,或是"用乜" 有效,我仲教患者 DIY 濕疹膏 ?

一笑....

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

Ben2003 發表於 18-5-26 23:35
Be honest, 我製作的中藥濕疹膏,目標用家是看完中西醫和用乜都冇效的濕疹和蕁麻疹患者。

雖然不是 100% ...
真係可以試? 咁多謝你先
止到痕唔再發 暑假可以游到水我就好滿足架喇

複式洋房

回覆樓主:

我係生完bb之後出到全身都係 手腳最嚴重 想知道其實點樣分濕疹同蕁麻疹?
而家餵緊人奶 唔食得勁既藥 西醫開左抗敏感藥同類固醇藥膏俾我 但晚上我都係痕到不得了 隻腳無撻好肉

侯爵府

For your information.

蕁麻疹 (風難) ,多數時有時冇,來去如風。

http://www.sharetify.com/2018/01/blog-post_93.html

https://health.businessweekly.co ... px?id=ARTL000099201

濕疹,type 1 ,一粒粒,內有液體,佷痕。
http://dmke.pixnet.net/blog/post ... 9%E7%98%99%E7%99%A2[/url]

濕疹,type 2 ,皮膚很乾燥,乾到佷痕。

http://www.caoyaochuanqi.com/plu ... peid=1&mo=2&page=27

333s    發表於 18-11-13 21:07

複式洋房

Ben2003 發表於 18-5-27 15:31
For your information.

甘我都肯定係濕疹 因為起完好難好 睇哂中西醫都未有效用

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

"飲御X堂隻濕敏清,可以幫你排走啲濕毒",飲約幾耐至會見效呢?

禁止訪問

男爵府

我個仔睇咗半年醫生

終於好番好多

佢睇何家强, 超細心

首頁

尾頁

跳至