論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛買機票比姐姐暑假放假,才發現她的簽證過期
已計劃下星期補領,但擔心會有什麼後果

水晶宮

rainbowyung1 發表於 18-5-22 20:49
已劃下星期補領,但擔心會有什麼後果 ...

点解visa过期一年都不發觉??

珍珠宮

回覆樓主:

係passport或visa過期?

寶石宮

2023年兔年勳章

rainbowyung1 發表於 18-5-22 20:49

簽證過期因為護照已過期?

別墅

這方面僱主有責任check實過期未的。你請人嘛。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

passport或visa?
passport,工人自己負責番

水晶宮

係咪你請本地完約外傭, 新簽證只有1年有效期。

而佢拎新簽證時無再出境, 同埋你地都以為簽證係2年期。所以就過左期。
天空之城, 快樂之地

大宅

係工作簽證過期

大宅

你們咁醒會check ?唉…我淨係知佢的passsport冇過期,唔識得去check埋working visia

大宅

agent重駡番我轉頭,還要比500元取表格和信樣版,姐姐重要通宵去入境處排隊

水晶宮

rainbowyung1 發表於 18-5-24 11:24
agent重駡番我轉頭,還要比500元取表格和信樣版,姐姐重要通宵去入境處排隊 ...

入境處張表格可網上download喎。

大宅

rainbowyung1 發表於 18-5-24 11:24
agent重駡番我轉頭,還要比500元取表格和信樣版,姐姐重要通宵去入境處排隊 ...

點解要俾 $500 攞表格同信樣版?

大宅

外傭你thru agent請?佢哋無提你working visa得一年?收你錢仲要鬧你咁惡。
你問下入境處,過期一年會有咩後果,會唔會當你請緊黑工?

複式洋房

回覆 birdbird 的帖子

if visa expired, your maid is over stay, then u need to go with the maid to immigration and explain why, ask the help from your agency, they will teach you!

大宅

回覆 rainbowyung1 的帖子

agent話只收你二千幾,唔夠請多d人提你...真係不負責任。

大宅

回覆 cindy1905 的帖子

agent已收我500元比了僱主的信樣板向入境處解釋。都唔知佢比我料夠唔夠...我對agent已失信心...
我同姐姐講,我會陪她。我都驚佢比入境處遞界出境

大宅

回覆 CatEgg 的帖子

agent說工人上次續約只去了澳門,同埋Passport當時唔夠一年便到期,所以入境處只比了三個月簽證...

水晶宮

rainbowyung1 發表於 18-5-24 19:47

agent已收我500元比了僱主的信樣板向入境處解釋。都唔知佢比我料夠唔夠...我對agen ...

即係$500買張入境處既form(可在入境處網站download既form)及比入境處既封解釋信樣辦?人其他佢唔會再跟進?

請問封解釋信, 係agent就你個case情況幫你作/寫。定係標準模式解釋信?

你有無睇過封解釋信係寫乜?明唔明白內容?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

rainbowyung1 發表於 18-5-24 19:47

agent已收我500元比了僱主的信樣板向入境處解釋。都唔知佢比我料夠唔夠...我對agen ...

agent 收你呢$500, 佢真係賺到笑. 只係填form 兼出张sample. 工人依然要自己去揽visa, 你又同去。其實都要親身去入境處, d form 又可到時填或上網download, 仲洗鬼靠agent 咩?! 你上入境處個網睇下要带備d 咩文件正副本, 唔好只靠agent。
其實入境處的外傭visa 申請程序在網上资料好清楚, 自己花d 時間去了解好过靠agent 提点。始終有咩錯漏, 受的係僱主, agent 不会上身。

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

agent 有把我們情況寫在信上,但佢將d責任推曬比姐姐,同時僱主簽名封信的寫信日期竟然寫了2017年。

首頁

尾頁

跳至