自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

自問阿女考小學考得唔錯。 好明顯有d家長以前好好傾, 而家態度係變成唔想傾。

我自己唔會當同班同學係對手, 學校咁多位, 可以齊齊有offer架啫。 又唔係我無你就有果種。

另一d家長, 就係以前唔多理你, 知你考到乜嘢學校, 就會同你好好傾。。。

純粹呻下,有時都唔知用乜野心態去對佢地。

琥珀宮

moniko 發表於 18-5-22 23:49
自問阿女考小學考得唔錯。 好明顯有d家長以前好好傾, 而家態度係變成唔想傾。

我自己唔會當同班同學係對 ...

遠離啦!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

SandyKL 發表於 18-5-22 23:57
遠離啦!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係㗎!d家長連你好彩抽中學校,都可以有說話你聽!
上到小學,又會直接問你分 我講緊嘅,仲要係唔熟,知你仔女係咩名嘅家長

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我又冇遇過喎

不過我覺得小朋友冇offer 既家長唔想講咁多係好正常既事

伯爵府

19841984 發表於 18-5-23 00:16
係㗎

香港人好多憎人富貴厭人貧,

佢地真係問呢d。

有d直頭話: 梗係啦, 你有 x興趣班,唔怪得你有offer。

我心諗, 興趣班入面, 係咪個個有oofer先?

我完全感覺到, 佢一路問, 一路開動佢腦中既database

伯爵府

foggyao 發表於 18-5-23 00:18
係㗎!d家長連你好彩抽中學校,都可以有說話你聽!
上到小學,又會直接問你分 我講緊嘅 ...

所以我立定決心唔同小學家長接觸啦

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-5-23 00:25
我又冇遇過喎

不過我覺得小朋友冇offer 既家長唔想講咁多係好正常既事 ...

係平時閒話家常都唔想。
其實佢地都有幾個個offer, 不過佢地唔心儀, classified 自己做無offer

禁止訪問

男爵府

我開頭都無諗咁多,點知開學到而家識左d媽咪之後,我都覺得好煩!!!係得一個為人爽直d!!!努力捱緊到暑假,之後唔會再同d媽咪social!!!

伯爵府

見過鬼怕黑,冇需要聯絡就盡量少聯絡,因親身經歷某家長真係好小氣,只要佢小朋友退步而你進步就反面無情,背後四圍講你壞話,最攪笑係連上學校內聯網都比佢話係怪獸家長。最近收到風佢又講某家長是非,話人地個女英文測驗仲差過某同學,學咩人轉神校,最係比佢話個家長仲懞醒醒,唔知背後不停中箭,仲當佢朋友揾佢呻,我已不只一次聽到佢嘅是非,係佢自己唔知,真陰功豬。我就甩難耳根清靜。

侯爵府

回覆樓主:

身边好多呢D家長/朋友,所以,快變孤獨精

珍珠宮

SandyKL 發表於 18-5-22 23:57
遠離啦!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

都話要做“獨家村”方為上策。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

有無諗過系,人家八卦,或者 共同話題

同班有比較,d家長說話有骨系唔出奇
同校唔同班/唔同校,人地可能系咁意問下,當打開話題

我見到舊同學家長(幼稚園)都會你問我,我問你
好老實,佢小朋友考全級第一都唔關我事啦(考得好,恭喜一句,考得未如理想,繼續努力一句),但我地總系都會重覆犯錯,都係不斷重複“今次測驗考試點啊?”

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

真係有好多呢d人,表面問你考成點,知道考得好即刻個面口黑哂。所以話家長群係好難相處。
少接觸都係好事。

珍珠宮

19841984 發表於 18-5-23 00:16
係㗎

香港人好多憎人富貴厭人貧,

冇咁複習掛。可能想知多d睇下要有咩條件可以入到。

男爵府

moniko 發表於 18-5-23 00:26
佢地真係問呢d。

有d直頭話: 梗係啦, 你有 x興趣班,唔怪得你有offer。

我都遇過啲咁嘅媽媽,佢講時個樣重要好不滿,仿佛我欠咗佢咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

19841984 發表於 18-5-23 00:29
以上問題,
是我親身經驗比人問

想多了!
你果間如你所講,並非神校!
人地問多2句啫。唔通答……哦。

首頁

尾頁

跳至