自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

moniko 發表於 18-5-23 00:26
所以我立定決心唔同小學家長接觸啦

唔係你想唔想接觸。只係出席d學校會見面,hi完一句,d人又真係好意思直接發問

子爵府

回覆樓主

好多憎人富貴嫌人窮

升小後只係同三幾個啱咀型幼稚園家長
仲有聯絡,放假出來玩

其他慢慢疏遠,個幼稚園谷已經再冇新留言
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

珍珠宮

回覆樓主:

無論對方想近或遠,都會保持距離

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

moniko 發表於 18-5-22 23:49
自問阿女考小學考得唔錯。 好明顯有d家長以前好好傾, 而家態度係變成唔想傾。

我自己唔會當同班同學係對 ...

其實,大家都考緊小學,如果你個女考得好而你又有心得,人地問你可以同人分享下,有d學校會仲有第二次第三次報名機會,可能你既資料,可以幫到同學仔架。
我以前識既家長,考到既都好願意分享自己心得,仲叫你要留意部份學校有第二次報名,唔會話介意人地想攞料。
因為大家都知大家擔心緊咩,有邊個家長唔想自己有offer?冇既等大抽獎係咩心情?大家都知道的。所以,我地大家都好樂意互相幫忙架。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

自問阿女考小學考得唔錯。 好明顯有d家長以前好好傾, 而家態度係變成唔想傾。

咁又唔係喎,大家報黎報去都係嗰幾間學校,真係個個都係競爭對手。d人一知有人放位,就日日緊張日日望電話睇吓有冇份call waiting.

利申:我都等call waiting, 不過幾間學校都係超超超一線,所以一早當冇份了。

不過你話家長唔多同你傾實際情況係點?我只係假設,純假設,會唔會你唔小心哂過頭?我都有幾間offer,但唔係最心儀,其實有一間真係好好,不過要讀就要搬離family base, 我可能仲要quit左份工湊仔,所以都唔開心。唔開心自然冇心機講野,未必係你口中講到咁衰。

不過好特別,我個家長群組係從來唔會傾考學校,而家仔仔同學仔有咩offer我都唔知

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Fishqqma 發表於 18-5-23 03:22
想多了!
你果間如你所講,並非神校!
人地問多2句啫。唔通答……哦。

又唔係咁講 呢個jm 的囡囡好叻ga, 有好多間學校的offer, 其實我之前都曾私訊過佢問佢考小學心得

不過,阿仔受天資限制,加上佢一對低能父母,所以考學校成績好差。

講開有幾低能(開心share),就係c6講唔出點解揀間學校,和答阿仔讀緊xxx小學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

算啦

伯爵府

平常心,鐘意傾咪傾,唔鐘意亦可以唔駛咁多嘢講,對呢d人唔好太上心就可以

男爵府

回覆樓主:

同班學校家長保持拒離好d.點知人地心諗咩。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我妹果時搬出香港,抽香港學校。人已搬,誇區返學,但因車程太長,有時麻麻度過夜湊返學 (近學校)
無同家長講咁多啦,平時都係hi &bye
有家長知道佢抽港島校,whatsapp問,咦,但我見小朋友仲係搭校車嘅 (意思暗示明明仲住新界)
我妹心唸關你鬼事咩

寶石宮

回覆樓主:

啱傾就傾,冇壓力

男爵府

我剛岩遇到個之前想入谷就識搵我。
佢去學校同個女搞Farewell,我私下問句唔讀喇?就回都唔回,假到呢

公爵府

其實考到咩學校都唔需要在群組講啫
咁對未考到的人確有壓力,未必係人地唔like你考到
當然,我認同家長group不要太close係真的

男爵府

唔入群組都有是非,佢地堅無聊,最鐘意考試前投訴.當去到呈分試時,仲過份,我個囡响巴士站打機都俾人投訴.坦白講,咁多同學一齊打機,點解只係投訴我個囡
利申,我由一年級到宜家都無入群組,獨家村

子爵府

認真便輪了

水晶宮

回覆樓主:

其實可能考得麻麻的家長唔係妒忌嘅,只是心情唔好,又或者未有心儀學校收,派位更是未知之數,所以根本傾唔到D咩!體諒一下她們的心情。

王國長老

sunnymama2 發表於 18-5-23 07:06

又唔係咁講 呢個jm 的囡囡好叻ga, 有好多間學校的offer, ...

我老公仲勁
當年考某名幼,老師問佢點解揀我地學校
我老公夠膽死答因為你地學校夠大
佢話當時老師眼都突埋出黎
我地之後收到傳說中唔會有嘅reject letter

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

慣左,所以我都唔會同他地太熟

明明有家長系谷個仔,他地會話,我由他自由發揮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

馬騮狗 發表於 18-5-23 07:36

唔入群組都有是非,佢地堅無聊,最鐘意考試前投訴.當去到呈分 ...

投訴d乜
打機都可以投訴?

首頁

尾頁

跳至