自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

馬騮狗 發表於 18-5-23 07:36

唔入群組都有是非,佢地堅無聊,最鐘意考試前投訴.當去到呈分 ...

打機都算,我c6訓練我仔獨立,叫仔自己行一段小直路入學校,我地暗處睇住。點知班家長熱心到影哂相,同我投訴我c6,又同訓導講搞到訓導打泥講,我解釋完大家都滴哂汗

公爵府

回覆樓主:

萍水相逢
唔好在意咁多~

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

朋友一向係尋開心的對象。就算完全無利益關係的朋友,一齊只因為揾到開心,即使係所謂仗義疏財的朋友,佢地從幫助人中得到樂趣,才跟你做朋友,講到底一樣係為了自己開心而已。

所以,無需睇到朋友咁重。

男爵府

littlefunpig 發表於 18-5-23 08:07
投訴d乜
打機都可以投訴?

咪就無聊囉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JD930 發表於 18-5-23 00:13

Agree

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sunnymama2 發表於 18-5-23 07:06

又唔係咁講 呢個jm 的囡囡好叻ga, 有好多間學校的offer, ...

一個五歲嘅人仔,其實interview嘅時候除咗成績以外,表現都好緊要。 有D小朋友的性格可能相對比較蝕底!
所以有好多學校offer我又唔覺得等於就係叻, 相反冇offer或者小offer唔代表差!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-23 08:05
我老公仲勁
當年考某名幼,老師問佢點解揀我地學校
我老公夠膽死答因為你地學校夠大

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Yee0113 發表於 18-5-23 08:11
打機都算,我c6訓練我仔獨立,叫仔自己行一段小直路入學校,我地暗處睇住。點知班家長熱心到影哂相,同我 ...

同你講都算,點解賤到要同訓導講?

水晶宮

回覆樓主:

小心呢D人

珍珠宮

moniko 發表於 18-5-23 00:26
佢地真係問呢d。

有d直頭話: 梗係啦, 你有 x興趣班,唔怪得你有offer。
哦,原來佢覺得有興趣班就有offer,吳怪得報紙話有人報11個啦

伯爵府

tester5 發表於 18-5-23 06:19
其實,大家都考緊小學,如果你個女考得好而你又有心得,人地問你可以同人分享下,有d學校會仲有第二次第三 ...

其實我好願意分享。 但得到既就係果句有xx興趣班, 梗係啦。 完全無視其他教養方法。 所以都係小心d, 講少d。

公爵府

Angel_Rose 發表於 18-5-23 08:56
哦,原來佢覺得有興趣班就有offer,吳怪得報紙話有人報11個啦

興趣班兩睇。

我個人覺得有一兩個興趣班係好,間間學校都鐘意小朋友多才多藝,只要唔過火,我覺得點都好過零興趣班。

不過有興趣班只係first(可能second,third) impression 好d, 最重要一定係面試表現。

公爵府

moniko 發表於 18-5-23 09:00
其實我好願意分享。 但得到既就係果句有xx興趣班, 梗係啦。 完全無視其他教養方法。 所以都係小心d, 講 ...

咁黑人憎ga

d 家長咁答真係衰。可能你教養方法好d,又你小朋友叻d, 又可能好運d,.

反而個人覺得,興趣班對面試影響係最少。我仔有某私校收(某報章話係10大熱門學校之一),呢間係一半睇面試,一半睇portfolio, 唔駛見家長,我仔都有offer。 但我地portfolio 係冇show過興趣班的。

伯爵府

sunnymama2 發表於 18-5-23 07:02

咁又唔係喎,大家報黎報去都係嗰幾間學校,真係個個都係 ...

可能係我多心啦。 又可能我真係唔係好識同人相處
我有避開答架, 從來都唔會講我有x間offer 。 人地問都只答暫時諗住讀xx 學校。 可能有時還是唔覺意講得唔夠好聽。

有朋友講, 我越小心翼翼, 人地越唔鍾意。 但我真係唔太知點對答好。

伯爵府

milktealai 發表於 18-5-23 07:16
啱傾就傾,冇壓力

我就係不知不覺俾左壓力自己

伯爵府

yl88 發表於 18-5-23 07:34

其實考到咩學校都唔需要在群組講啫

我唔係大group講呀, 係見面吹水時講。 大group已經唔夠膽出聲好耐

公爵府

moniko 發表於 18-5-23 09:04
可能係我多心啦。 又可能我真係唔係好識同人相處
我有避開答架, 從來都唔會講我有x間offer 。 ...

咁我以過來人身份講

當阿仔失落一間我最心儀的學校時(當初係充滿信心,亦覺校長好表現得好喜歡阿仔,問的問題大部分係問仔仔如果你入xxx小學,你會點點點的問題),我真係覺得係跌落18層地獄,好心痛,當我知朋友的朋友有offer時,我個心就會un 住,真係唔想再聽落去。

樓主,可能有些家長都係咁心態?

或者試吓講其他話題?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

moniko 發表於 18-5-23 09:00
其實我好願意分享。 但得到既就係果句有xx興趣班, 梗係啦。 完全無視其他教養方法。 所以都係小心d, 講 ...
其實,上咩興趣班都係幫助既,都可以反映家長對子女的期望,教養等。
你可以話,有幫助架,你都可以上架,如果你有興趣可以比連絡資料你,可能對方會好感謝你。

大宅

笑得好勳章

總有d人見你好過佢唔舒服,唔洗理佢,唔好同佢玩

子爵府

回覆樓主:

,

首頁

尾頁

跳至