夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

生活比上不足 比下有餘都唔滿足
成日諗呢樣果樣 但自己連照顧自己日常生活都唔得
又成日自以為是 又要面
將自己認為既野搬落對方
有困難唔識解決 唔會同朋友講 驚人知佢啲野
呢啲人其實比個窮人更難睇 更冇用

男爵府

LLM411 發表於 18-5-23 00:59
生活比上不足 比下有餘都唔滿足
成日諗呢樣果樣 但自己連照顧自己日常生活都唔得
又成日自以為是 又要面

咁你仲同佢一齊?

複式洋房

其實好多男人都係咁...要面嘛...睇下程度有幾嚴重

可以比上不足比下有餘都唔算好差
有時我覺得佢唔同人講好過, 人地又唔會真係幫到手, 唱自己d 野出去遲早後悔...

瑪瑙宮

我真係唔覺得有問題同朋友講會有用, 黎 bk 請教好過.

琥珀宮

大宅

DingDingB 發表於 18-5-23 13:09
其實好多男人都係咁...要面嘛...睇下程度有幾嚴重

我意思係 有時候諗唔通既野 自己轉牛角尖
可以等人分析下
e.g 依家有公屋,生活滿足,仲話要買樓,話唔想啲仔女俾人笑住公屋,變相增加壓力影響大家既關係,根本由始至終都係佢自卑,小朋友係需要開心既童年,更何況連自己都未可以獨立又如何搵到更多既錢
當然最貼身既事就唔好同朋友講

大宅

Nancy20090615 發表於 18-5-23 13:19
我真係唔覺得有問題同朋友講會有用, 黎 bk 請教好過.

有時佢話$100點煮一餐飯,我話平有平食,好多人都係咁生活,但佢就永遠係自己角度睇野

複式洋房

住公屋想買樓, 唔想仔女俾人笑...好積極喎, 我欣賞 佢點樣獨立唔到先?

瑪瑙宮

LLM411 發表於 18-5-23 14:04
有時佢話$100點煮一餐飯,我話平有平食,好多人都係咁生活,但佢就永遠係自己角度睇野
...
你咪答佢, 睇下 $100 想煮幾多个餸. 兩个餸 @50/个, 3 个餸 @33/个.

水晶宮

LLM411 發表於 18-5-23 14:03
可以等人分析下
e.g 依家有公屋,生活滿足,仲話要買樓,話唔想 ...

人望高處啫, 你唔欣賞佢有上進心咩? 佢想買樓做咩唔得啫。。

只可以話你地步伐目標唔一致, 但唔係咩大問題。。。

男爵府

LLM411 發表於 18-5-23 14:03
可以等人分析下
e.g 依家有公屋,生活滿足,仲話要買樓,話唔想 ...

我都住緊公屋,但我好自豪及感恩,亦非常珍惜。
住緊公屋而想買樓果啲人,如果係有一大舊錢可買樓,當然冇問題,但如果係死慳死抵儲首期,之後仲要供到死下死下果啲,就係白痴,但如果係攞間公屋用綠表買居屋果啲就係白痴中既白痴。
點解?大話怕計數,依家既居屋都要一萬元一平方呎,400呎約400萬,你依家住既公屋幾錢租一個月?將每月租金乘以12,就係一年租金,當每年加租5%,你自己可以計得出20年、30年所俾既租金係幾多,同你買樓一比較,你就知道有公屋住而走去買樓係幾白痴,當然如果有一舊另外再買樓就另計。

大宅

tammy2008 發表於 18-5-23 16:08
人望高處啫, 你唔欣賞佢有上進心咩? 佢想買樓做咩唔得啫。。

只可以話你地步伐目標唔一致, 但唔係咩大 ...

買樓人人都想 但如果每個月收入100而用80去供樓會變成大家既壓力,同埋佢做果行收入唔穩定

大宅

亮燈 發表於 18-5-23 16:28
住緊公屋而想買樓果啲人,如果係有一大舊錢可買樓,當然冇 ...

我咪就係覺得呢樣唔係必須

大宅

DingDingB 發表於 18-5-23 15:55
住公屋想買樓, 唔想仔女俾人笑...好積極喎, 我欣賞 佢點樣獨立唔到先?

如果一個人連家務都唔識做,自細有父母安排晒一切,依家有事唔識處理,連夜晚食飯都要人地幫佢安排的話算獨立嗎?

男爵府

LLM411 發表於 18-5-23 16:28
買樓人人都想 但如果每個月收入100而用80去供樓會變成大家既壓力,同埋佢做果行收入唔穩定
...

咁就同賭博一樣咁大風險

男爵府

LLM411 發表於 18-5-23 16:29
我咪就係覺得呢樣唔係必須

最重要一點:點解住公屋就會自卑?乜野邏輯?我從來冇自卑,因為每個人都有自己既專長、強項,只要係用自己既知識、勞力去搵錢,就已經值得自豪。
點解會自卑?因為連自己都睇少自己,咁就梗係其他人都睇少你啦!住公屋就自卑,買私人樓先會自豪?唔好咁幼稚啦!成年人嚟架!

水晶宮

LLM411 發表於 18-5-23 16:28
...

拿。。。。男人既野, 佢想買樓就自然會儲錢, 儲錢途中就學會珍惜, 學會守護, 學會長大

你都知佢搵得少, 好大可能儲咗十年都未夠俾首期。。。咪由佢發吓夢囉。。。好過佢日日同條咸魚差唔多, 無夢想, 日日食痾瞓人生無目標。。。

佢儲錢對大家將來生活點計都係好既。。。起碼有舊錢走棧吓呀

大宅

tammy2008 發表於 18-5-23 16:49
拿。。。。男人既野, 佢想買樓就自然會儲錢, 儲錢途中就學會珍惜, 學會守護, 學會長大

你都知佢搵得 ...

儲錢我贊成 但儲錢期間又話要換錶 架車又話要整乜 都係錢黎 當佢距離又遠左時 佢又會自己諗多餘既野會鬧情緒

侯爵府

亮燈 發表於 18-5-23 16:28
住緊公屋而想買樓果啲人,如果係有一大舊錢可買樓,當然冇 ...

買樓可以係投資,向上改善生活質數的一個選擇,無能力無得講,但如果以你講嘅理論,咁咪所有住公屋嘅人,一世都住公屋? 人望高處,能力有時係迫出黎嘅

男爵府

skybiebie 發表於 18-5-23 17:01
買樓可以係投資,向上改善生活質數的一個選擇,無能力無得講,但如果以你講嘅理論,咁咪所有住公屋嘅人, ...

你講得冇錯,但每人能力唔同,要自己計算清楚,唔好不自量力,人買佢又買,總之量力而為啦!

首頁

尾頁

跳至