醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

長者唔係有錢,動不動鐘意送錢俾人, 捐錢, 買貴餸, 好像派錢增加自已存在感。
成日話俾錢家人, 家人當然唔會要,轉頭又俾其他人。
話想死, 想法負面, 是否又睇精神科?
入過3個月, 好少少, 之後又黎過
人都癲

象牙宮

agee 發表於 18-5-23 03:35
長者唔係有錢,動不動鐘意送錢俾人, 捐錢, 買貴餸, 好像派錢增加自已存在感。
成日話俾錢家人, 家人當 ...

子女滿足基本需要。限量給錢。費時佢亂花。

長者老了, 心理寂寞或高, 鐘意送錢俾人, 換來 "別人关心"

外公當年也是。 派錢給人。

看一些有关老人學, 的確長者有此毛病。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

agee 發表於 18-5-23 03:35
成日話俾錢家人, 家人當 ...
佢話想死就要關注, 等醫生轉介去專科好d.

俾錢冇話咩增加存在感, 係咪一向有乜人理佢, 所以你覺得佢係加存在感? 我見d 家中同男家長者派錢, 心態係佢地去到無慾無求, 又睇通左錢唔可以帶入棺材, 咁咪駛左佢, 做自己鍾意既事囉, 我諗我第日老左都可能係咁.

既然老人家俾家人, 唔要只會帶黎更多麻煩. 簡單d 欣然接受, 老人家心意啫, 可以轉頭買番野俾老人家, 或者 touchwood 幫佢儲起當第日幫佢做白事用.

大宅

回覆樓主:

我爸爸一家去飲茶食飯,佢都要爭住比錢,不過每月我們比佢零用佢淨袋,生活費另外比。
爸爸話:錢當然用在子孫身上咁話,佢比得開心就由得佢啦!

首頁

尾頁

跳至