自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:34
試過
叫佢比錢叫佢計找幾錢
只係比10-9=1

樓主,都可能係錢太抽象,因為你會比$10紙去找返個$1銀。
我女4歲尋日搭的士,佢同我講車入面有5個人,我地一家人落左車,就得返司機。引導佢,佢就係知得返1個人。
我諗佢唔知咩係加減數,但係有少少概念。個個學習快慢唔一樣,仲係好細,到佢叮一聲既時候,係會突飛猛進,可以追過其他人。
我都因為我女N 班時認唔到 A-H 好緊張過,但佢到 K1又完全追到,認到生字,功課識做。可能就係2歲佢未掌握到。
有幾多人會自動自覺讀書,我細個都唔係,因為未揾到讀書興趣。返學係爸爸媽媽要我去返,功課係老師要我去做,呢d都唔係我㨂同我要既。成日都要我去做d我唔識既野,做完又話我做得唔好。可能個細路都好無奈,只有發泄係本功課度。樓主放鬆d,大d佢就會識。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆樓主

我都好難想像5歲小朋友要做廿題數,做完功課又要溫習,唔想做係好正常

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

spikenard 發表於 18-5-23 09:02
5歲做20題數唔過多嗎? 佢已覺得好難解決的事點解你做媽媽的你唔同佢坐在1起一齊面對解決?

如你英文唔好你 ...

我係一直陪住佢做
坐左1個鐘佢都唔做
個d數佢係已經識計
但只限用字筆計

珍珠宮

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:34
試過
叫佢比錢叫佢計找幾錢
只係比10-9=1

減數比加數難,加數又首先要有順數倒數嘅概念,同埋真係識 counting。唔係念口黃 123 321 咁,係逐樣逐樣數。佢呢啲概念穩陣未先?如果佢行都未穩就叫佢跑,大家都痛苦。佢驚咗計數做功課後果仲嚴重

大宅

回覆樓主

樓主五歲時係咪都要做廿條數?數學咁叻?

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

quincy00 發表於 18-5-23 09:49
5歲咋..

不如先慢慢黎.. 我比3粒糖你,, 你食左1 粒糖喎. 咁你仲有幾多粒?

因為學校已教
我冇當過佢係神童

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小花頭 發表於 18-5-23 09:06
都好難想像5歲要出去補數學要自己做廿題數...

x2
總有離別的時候

子爵府

貓頭雀 發表於 18-5-23 09:32
有好多方法可令學習更開心,同時,我好贊同「時間未到,未開竅」。

我個女數學弱, 我也開了post問怎樣改 ...

「時間未到,未開竅」

呢句野我好BUY.. 我個仔都係.

佢K3時.唔好話加數, 1-20都未數得掂..

都係個句啦, 未開

竅啫~

到上左小學就好D. 小一頭問佢幾多打.. 3打有幾多, 佢又出奇得進步得好快... 小一尾佢自己都識晒1-10既

乘!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

oocholeoo 發表於 18-5-23 08:47
我仔五歲
唔鐘意做功課,溫習
每次做功課溫習都要3催4請

Set個timmer計時。佢太細個冇咩時間觀念,一個鐘對佢黎講唔會明係好多時間。
反而set個timmer係佢面前計時,例如每份功課15分鍾要做完,佢會睇到時候計算中,就快0就要完成。

呢個係幼稚園老師教我既方法。

水晶宮

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:55
我係一直陪住佢做
坐左1個鐘佢都唔做
個d數佢係已經識計

20題數可唔可以分開做?
其實五歲坐係度一個鐘,個腦應該已經空白,所以唔好責備佢明明識點解都唔做。
唔知你信唔信,當個腦實曬時,跑跑跳跳可以鬆弛返個腦,有時我細路做功課做到開始心不在焉,我會叫佢跑五個圈返黎再做。
五歲去補習班亦都好折磨,我估計呢 d 班只係不停操數?!你急於要佢識識識同做做做,佢都好辛苦,你陪佢一齊磨爛蓆都無意思

子爵府

我係一直陪住佢做
坐左1個鐘佢都唔做
個d數佢係已經識計

我明白你,因為我仔同你小朋友一樣,我仔就5歲k2,學校k1已經教緊加减數,但佢學校係完全無功課,所以我自己會比D好簡單既數學題佢做,佢肯做5分鐘20題一定得,但唔肯就5個鐘都唔得

水晶宮

我係一直陪住佢做
坐左1個鐘佢都唔做
個d數佢係已經識計
陪......的意思係你用心為你小朋友思考點樣的方法佢先明,淨係佢隔離坐,坐十個鐘佢都係唔明架。
同埋你而家已嚇怕佢,到小學你咪仲辛苦?

學習是很有趣的事情,佢有興趣時莫說萬有引力,牛津定律都唔叫深的知識,但小朋友唔享受時學習對佢來說就是苦差一件。 父母可以做的是為佢度身設計佢會感興趣的教學方法, 這是好累人好攰的事,所以,小孩成就有幾大要看父母肯花的時間有幾多。

加油

子爵府

回覆 oocholeoo 的帖子

咁由佢啦. 唔識就唔識架啦.

唔洗一定跟學校進度. 家下幼稚園啫~

子爵府

拎尐實物出來俾佢摸得到,有人要靠操作來學習。
唔好死咕咕啦,數學係要生活化架!

珍珠宮

oocholeoo 發表於 18-5-23 10:01
因為學校已教
我冇當過佢係神童

除咗未開竅外,我試下比少少提議你吖。
-每三題,比三粒乳酪餅(遲下改成貼紙,夠十張可換五粒乳酪餅, 類似咁,自己調整)
- 不用紙筆計算, 買塊白板貼貼在牆上,俾佢用水筆做。 (遲下默書都好有用)
- 你屋企用咩地皮板?。拋光磚嗎? 試試水性筆,在地上計數, 一抹就乾淨了。 小朋友又好鍾意。

-用timer , 每三分鐘或五分鐘比佢休息, 因為小朋友耐性好低。

重點是, 唔好用紙筆在桌上計。悶死人

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

回覆樓主

5歲太谷,令佢討厭或抗拒做功課,日後升小就難搞。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

回覆樓主:

其實佢咁細,真係未有能力可以應付
=你要佢出世已經識行
到咩時間學咩,唔使咩都要快人一步
你生流流長,是馬拉松,不是短跑到終點

珍珠宮

oocholeoo 發表於 18-5-23 08:47
我仔五歲
唔鐘意做功課,溫習
每次做功課溫習都要3催4請

有冇試過由佢?!佢好朋友做唔做?!

男爵府

回覆樓主

試下20條分幾日做

伯爵府

Suncloud 發表於 18-5-23 09:16
下,5歲甘迫法,你好過份下

係囉!五歲咋喎。k2
真係好過份
慘慘豬

首頁
12345...8

尾頁