自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

oocholeoo 發表於 18-5-23 08:47
我仔五歲
唔鐘意做功課,溫習
每次做功課溫習都要3催4請

Del

公爵府

回覆樓主

五歲,仍是K3吧?咁快便去補習班?小朋友是否反感了,所以採不合作態度?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

kwsfcp 發表於 18-5-23 13:51
謝謝你

對呀 半年前開玩文字題,依家學校出題好「雕轉」

我不認同操練,但我亦明白小朋友興趣到緣份到的時候,自然會跑到去一個我地大人想像唔到的境界。 當我個鍾意認字的K2仔愛上自己查字典去學生字的時候,我就知道最重要是「了」起他的興趣,然後把整個學習過程化為遊戲與挑戰,他自然會自己推自己行。
所以個人認為樓主最重要是重拾孩子的興趣,合理估計孩子該有的水平,陪他一起向前走。
或許小孩子能力不在計算,而在art或語言呢? 那麼就陪他在他有能力的路上一起跑,然後數學的路上慢慢走。 根基打好了,將來就容易得多。

公爵府

kwsfcp 發表於 18-5-23 13:51
謝謝你

對呀 半年前開玩文字題,依家學校出題好「雕轉」
所以我女數學多數練睇唔同類型文字題問法,多過操計數佢數學唔係最叻個批同學,數學老師說她是屬中上
話不須外補
主要改善大意,細心睇題目就ok

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 oocholeoo 的帖子

可能佢一心想著去玩, 又或做練習做到厭倦(唔係只指呢一刻, 可能係長期積落。) , 又或小朋友個日情緒到/ 狀態不好/ 睡眠不夠等等(睡眠唔一定指佢瞓足十個鐘, 有時睡眠質素都會影響) ....
之前聽過一些講座, 係講幼小既小朋友既專注力, 一般都係維持很短, 你唔可以期望佢好似大人一樣, 專注地完成一件事30分鐘/ 一個小時 / 更久。

不如試下下次, 唔好一下子做哂20條, 例如做5條, 就同佢休息下, 話佢知, 父母都知佢好努力, 不過, 可能今日較累, 對嗎? 我們不如先做5題, 然後休息一會, 之後再做好嗎? 唔一定要休好耐, 可以俾佢休5-10MIN都得。
大人總是希望小孩快快脆脆完成哂, 大家安樂了, 可以盡情去玩。
但佢地實情係一個小朋友, 也是一個個體, 唔可以期望佢地跟大人一樣想法。

Childhood is journey, not a race.

公爵府

moma1023 發表於 18-5-23 14:07
我不認同操練,但我亦明白小朋友興趣到緣份到的時候,自然會跑到去一個我地大人想像唔到的境界。 當我個 ...

對從學習中找樂趣,幼稚園階段小朋友就係應該愉快學習,活動教學

上到小學如果懂得從學習中找尋樂趣,是十分難得

大宅

apple~y 發表於 18-5-23 14:13
所以我女數學多數練睇唔同類型文字題問法,多過操計數佢數學唔係最叻個批同學,數學老師說她是屬中上
話不須 ...

健康生活

伯爵府

回覆樓主

5歲
香港小朋友好慘

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

K3都未要計數,佢做吾到又無興趣,證明佢無呢方面天份,反正小一都會計數,現佢又未ready, 吾好迫佢,攪到佢怕左讀書,小學你會仲難捱

珍珠宮

回覆樓主

5歲太早喇!

子爵府

回覆樓主

教過就一定要識
Um ⋯媽媽您本身應該是高材生

伯爵府

係羅,姊妹講得岩,得五歲人仔應該玩多d, 呢個年紀應該用生活化题材去教佢數學概念,坐喺度做20题甘沉悶5歲人仔一定爆喊啦,要補上小學先補都未遲,幼稚園比佢玩下仲好啦。

男爵府

回覆樓主

我仔5歲時都可以自己做20題數,問題係樓主個小朋友係咪能力應付到而不做。樓主話佢平時5分鐘做到?

我覺得奬罰要做之前講好,唔好佢做咗一個鐘做唔到你就話落去游水。

下次試下調轉講:
"如果你xxmins 之內做完我地去游水"
而不是:
"你已經做咗一個鐘唔同你去游水"

不過我個人認為小朋友"曳"先會罰,做功課太慢我不當作"曳"(大D另計)。5嵗打人講大話我先會罰。

子爵府

oocholeoo 發表於 18-5-23 10:01
因為學校已教
我冇當過佢係神童

重點唔應該放喺佢唔做功課,而係佢嘅態度,尤其將水倒落本書度,只有5歳報復性咁高,再大啲就難攪

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

zacc 發表於 18-5-23 14:55
我仔5歲時都可以自己做20題數,問題係樓主個小朋友係咪能力應付到而不做。樓主話佢平時5分鐘做到?

我覺得 ...

多謝你明白我
我仔平時5分鐘計到20題數。。
今次我已經講好左 10分鐘計完呢版就去游水啦
佢口講好,但唔做

伯爵府

回覆樓主

其實數學叻唔一定要做好多練習,懂思考、推理都可以好叻,5歲只是數順數、倒數、單雙數和簡單加數,仲有有工具,例如數公仔或數手指,亦要親子,你咁迫佢贏在起跑線,最終可能對學習失去興趣就得不償失

大宅

oocholeoo 發表於 18-5-23 09:33
試過
但佢睇完都係咁。。。

我自己教佢加減數果陣真係人都顛,不過試咗學校教果套係有好大改善,你不如買套計算棒套裝俾佢一路計一路做功課,用D活動化方式做數學佢會開心D

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

其實20題就是3+2, 4+3咁,好多小朋友,特別去公文數的小朋友日日都做,如果肯做好快,我仔15分鐘做完,還自己繼續做,覺得有趣!而家他覺得有問題是小朋友處理事情的態度,不過我也覺得如果他覺得多,就分開每次做5題,做完可以玩玩具咁,每人學習步伐不同,慢慢囉!

珍珠宮

回覆樓主

點解一定要一次過做20題?
分開做啦

好慘呀

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

5歲要佢坐定定做paper ,其實真係好悶,就算佢識做,但唔知做黎有咩用,得唔到成功感好難自動做。不如樓主試下活動教學方式,同佢玩遊戲咁,從中學習,咁佢會冇咁抗拒,又可當是親子活動時間,玩下玩下就完成。我明你嬲既係佢既態度,但做家長應該先檢討下點解佢會有咁既反應先,有因必有果。可能轉個教學方式,佢既表現已經唔同。

首頁

尾頁

跳至