0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

luzsdavis 發表於 18-5-24 13:35
阿仔都有濕疹,用AI cream加凡士林,見一乾就塗就好左。

你每天搽幾次?

複式洋房

yrbaby 發表於 18-5-24 11:49
人奶b?

超級能恩奶粉bb

複式洋房

mandy6137 發表於 18-5-23 21:51
你有無試過轉奶粉.羊奶都幾好.椰子油同海鹽你都可以試下.

轉左奶粉,椰子油我未搵到邊度有得買

複式洋房

Bicanna 發表於 18-5-23 22:28
我仔腳,肚,耳背又係好勁,紅。睇醫生,話面積大吾好塗藥,又係叫我開冷氣,注意溫度,補濕,我就用Q.V. ...

醫生開俾你隻cream 藥房有冇得買?

大宅

Sovivian01314 發表於 18-5-24 15:33
轉左奶粉,椰子油我未搵到邊度有得買

九龍城有條街賣泰國野食果到有得買.用海鹽浸浴皮膚會好得快啲.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得嚴重既話,真係需要睇醫生架,而且嚴重都係要搽d類固醇既。醫生有冇話轉奶粉?你bb系奶粉b定系人奶b?

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-5-24 15:47
我覺得嚴重既話,真係需要睇醫生架,而且嚴重都係要搽d類固醇既。醫生有冇話轉奶粉?你bb系奶粉b定系人奶b ...

我有搽類固醇藥 作用不大 四個醫生都係叫保濕保濕 咁要搵掂佢護理方法先係長遠的治療 西醫生真是只會開類固醇 無乜幫助 佢地只會講 等佢大個 免疫系統強自然會好 每次停 佢傷口仲嚴重 長期用只會依賴 醫生叫用三天停七日 依家摺位越來超嚴重

複式洋房

mandy6137 發表於 18-5-24 15:38
九龍城有條街賣泰國野食果到有得買.用海鹽浸浴皮膚會好得快啲.

買來試下

男爵府

Sovivian01314 發表於 18-5-24 15:37
醫生開俾你隻cream 藥房有冇得買?

冇架,要係疹所同醫院先有。不過Q.V. Cream 我都覺得吾錯。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐試下轉奶粉,問下醫生可唔可以飲低敏奶粉。

複式洋房

可以試下麥皮沖涼, 用麥皮去捽下有濕疹既地方. 同埋平時真係要多保濕.

民房

我朋友個女女本身有遺傳性濕疹....而家用緊marine elements的滋潤霜....她說搽咗幾日之後女女d皮膚靚番唒....

複式洋房

回覆樓主:

我個囝2個幾月, 突然濕疹好嚴重, 試過用芫荽水, 金銀花都唔得, 越黎越嚴重, 好似阿Bob個囝咁, 最後去睇咗醫生, 醫生開咗藥膏, 加要食抗生素。 但阿B咁細個就食抗生素, 我都好驚, 唔知比唔比阿B食好, 但又諗醫生開得應該ok掛。

複式洋房

bonnie3120 發表於 18-5-25 13:30
我個囝2個幾月, 突然濕疹好嚴重, 試過用芫荽水, 金銀花都唔得, 越黎越嚴重, 好似阿Bob個囝咁, 最後去 ...

咁你有冇俾bb 食?

複式洋房

ice_wong999 發表於 18-5-25 11:08
我朋友個女女本身有遺傳性濕疹....而家用緊marine elements的滋潤霜....她說搽咗幾日之後女女d皮膚靚番唒.. ...

攞左試用裝 試下岩唔岩佢

複式洋房

Sovivian01314 發表於 18-5-25 14:17
咁你有冇俾bb 食?

有呀, 已食第四日, 醫生話要食哂為止。 依家已好返8成, 只怕之後會返發, 但keep住保濕, 一見乾就搽cream.

複式洋房

bonnie3120 發表於 18-5-25 14:21
有呀, 已食第四日, 醫生話要食哂為止。 依家已好返8成, 只怕之後會返發, 但keep住保濕, 一見乾就搽cr ...

最緊要保濕 搵岩佢既保濕產品

複式洋房

bonnie3120 發表於 18-5-25 14:21
有呀, 已食第四日, 醫生話要食哂為止。 依家已好返8成, 只怕之後會返發, 但keep住保濕, 一見乾就搽cr ...

醫生未開抗生素 我都擔心佢要食呀

大宅

牛年勳章

你可以試下買Avxxxo牌浸浴粉比佢浸下身, 我BB用左幾日就好返好多! 但記得浸完要即刻搽返保濕

別墅

eyslam 發表於 18-5-24 07:03
我bb都係5個月,之前都係甘,之後都要去睇醫生,醫生開左一個叫(wet wipes)既療法比佢,touch wood* bb做 ...

你好,我bb都係有濕疹,試左好多方法都唔得,麻煩你醫生資料我,謝謝

首頁

尾頁

跳至