在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Apply左秘書,下個月有得skill test,and 好大信心過到!之後會有interview

但又有份工有second in,如果成功,上班前會講明下個月要請一日假做test同7月又買左去台灣!勁尷尬!(past埋仲要請多日interview )

其實政府秘書ok嘛?因為起薪都實低過我塭到嘅工二三千!

另外都打算,一入左新工就會想有bb,如果咁好彩即中有左,政府又請的話,話返比政府知,政府係唔會唔請㗎嘛?不過無有薪產假姐!

大宅

其實做左份工先算,可能你生左後,想全職湊小朋友都唔定呢,賺得一日人工得一日人工吧

大宅

回覆 Emma8787 的帖子

如果決定左請你, 政府唔會因為你大肚而唔請係家庭崗位歧視呀~~
不過就無有薪產假囉, 要衡量下值唔值呢

大宅

Rinobabe 發表於 18-5-24 16:30

如果決定左請你, 政府唔會因為你大肚而唔請係家庭崗位歧視呀~~

係呀,預左無有薪!不過政府又唔係成日招聘,年年跳point,所以請左都唔介意無薪嘅!但秘書位可能唔好做就真,要handle d 老細

大宅

Emma8787 發表於 18-5-24 16:32
係呀,預左無有薪!不過政府又唔係成日招聘,年年跳point,所以請左都唔介意無薪嘅!但秘書位可能唔好做就 ...

仲要睇下係邊個部門既秘書。。。
一啲啲忙既, anyway, good luck!!

男爵府

回覆樓主:

政府好多秘書位都係得自己一個坐近老細房,獨家村。如果你一返工無耐又放產假,雖然一定搵到人頂你個位,但你老細(可能多過一個)都幾頭痛。

子爵府

回覆樓主

我想問招聘廣告寫起薪15000定根據經驗調整?

子爵府

樓主,有計劃是好事,但不是事事如人願,你似乎諗得太遠。找緊工作就想像已經返了一年,還已經放產假,有點誇張。

十多年前我都想轉工,同時開始思考生育,如找到新工作要做一年半載才敢有身孕。結局是上工一星期已頂不住老闆(見工時沒有見過老闆),轉工變失業,之後找到工但都不是滿意的,轉到第三份工才安定下來,過了試用期計劃生育,好快就有身孕,怎料幾天後收到政府部門話請我(幾個月前見工),我表明有身孕,政府不會帶頭歧視孕婦的,因不可以照X光,未能完成身體檢查,搞了很耐才搞定份合約。一上工全人類都知我有身孕,個個都對我好好,只請過一天病假,放無薪產假。如果你上工後才有身孕,放產假時已做滿40周應該有薪的。

首頁

尾頁

跳至