0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

晚晚都好辛苦,BB 五個幾月大,夜晚11點餵奶都要搞到12點幾先飲完,再抱再氹成個鐘先瞓著跟手放落床。但之後成晚不停醒,一醒就喊要扭抱,抱瞓左再放落床,不停重複到天光,人都癲,完全唔明點解,係餓定熱定凍,乜都試過完全冇用,好辛苦,又怕bb唔夠瞓,睡眠質素差,有冇人都係咁,請問可以點。

大宅

bearbmama 發表於 18-5-23 11:57
晚晚都好辛苦,BB 五個幾月大,夜晚11點餵奶都要搞到12點幾先飲完,再抱再氹成個鐘先瞓著跟手放落床。但之 ...

Same here. Also 5 months

男爵府

回覆樓主

其實5個月可以稍微放手畀bb學識自行安撫入睡。bb抱住瞓得好,一擺低就喊,顯然佢已經習慣抱住瞓,突然擺低佢會覺得周圍環境唔同佐,冇安全感而無法入睡。試下唔好抱,由佢喊一陣,睇佢是否可以自行入睡。試多幾次bb就會習慣了。我覺得喊20分鐘瞓成晚,總好過抱著瞓一個鐘,成晚瞓唔冧

男爵府

cindywy 發表於 18-5-23 13:26
其實5個月可以稍微放手畀bb學識自行安撫入睡。bb抱住瞓得好,一擺低就喊,顯然佢已經習慣抱住瞓,突然擺低 ...

無錯呀~好似佢咁講,要介掉依靠抱先訓得著既習慣,愈大愈難介添呀,可以先由日頭入手,佢幾個鐘無訓會好攰,佢喊扭抱就放佢上bb床開音樂拍下佢心口唱歌佢聽,成功keep到幾日就基本上都成功一半,夜晚佢喊得好西利既話,我會抱起佢哄一哄佢,佢心情好小小先放落床,要keep住同佢講野,比佢知媽媽係旁邊哄緊佢睡覺,千其唔好抱住佢比佢訓,佢慣左自己入睡就會易訓耐d,佢慣左比人抱住訓,佢醒訓小小會覺得環境唔同喊,我個仔之前係24hr要人抱住個種,有一日頂唔住日頭唔抱佢,慢慢調教到佢自己識訓教,到而家佢4個月大,夜晚都會扭我抱佢哄訓,我唔會屈服,只會坐係床邊陪佢,佢慣左自己係床仔,一訓可以訓到10個鐘添

珍珠宮

回覆樓主

咁佢係咪日頭訓得多,所以夜晚訓唔霖?日頭多比佢放電。

珍珠宮

回覆樓主

對,我覺得都唔好養成抱著訓嘅習慣

大宅

hkcalvin 發表於 18-5-23 12:34
Same here. Also 5 months

大宅

cindywy 發表於 18-5-23 13:26
其實5個月可以稍微放手畀bb學識自行安撫入睡。bb抱住瞓得好,一擺低就喊,顯然佢已經習慣抱住瞓,突然擺低 ...

我今晚開始試下 thanks :)

大宅

kissapplegirl 發表於 18-5-23 13:45
無錯呀~好似佢咁講,要介掉依靠抱先訓得著既習慣,愈大愈難介添呀,可以先由日頭入手,佢幾個鐘無訓會好攰,佢 ...

係呀而家好似24小時有人抱咁,我開始盡量唔抱

大宅

RubyYu07 發表於 18-5-23 14:52
咁佢係咪日頭訓得多,所以夜晚訓唔霖?日頭多比佢放電。

日頭都瞓得少,所以我擔心佢瞓得太少。

大宅

GCHK 發表於 18-5-23 19:34
對,我覺得都唔好養成抱著訓嘅習慣

好的,開始盡量抱少d。

水晶宮

回覆樓主

早上一定唔抱。
晚上拍下比奶咀。
不過我而家8個月先識放佢係床自己訓著。

大宅

bearbmama 發表於 18-5-23 11:57
晚晚都好辛苦,BB 五個幾月大,夜晚11點餵奶都要搞到12點幾先飲完,再抱再氹成個鐘先瞓著跟手放落床。但之 ...

食奶嘴得唔得?我仔扭眼訓時大喊,我放佢落床,比個奶嘴佢,左右扭下佢,拍下佢就慢慢瞓左

大宅

puppydingo 發表於 18-5-23 21:54
早上一定唔抱。
晚上拍下比奶咀。
不過我而家8個月先識放佢係床自己訓著。

我未試俾奶咀,可以試試。而家8個月妳bb識自己瞓,之前有冇點樣訓練?請問係咪唔抱同埋俾奶咀?

大宅

eyslam 發表於 18-5-24 07:07
食奶嘴得唔得?我仔扭眼訓時大喊,我放佢落床,比個奶嘴佢,左右扭下佢,拍下佢就慢慢瞓左
...

我未試過俾奶咀,我今晚試下, thanks

水晶宮

bearbmama 發表於 18-5-24 10:12
我未試俾奶咀,可以試試。而家8個月妳bb識自己瞓,之前有冇點樣訓練?請問係咪唔抱同埋俾奶咀?
...

完全唔抱就無可能。
之前我呀媽早上成日抱。我孖家,早上抱完我晚上就大鑊。所以第一樣早上唔會小小嘢就抱,唔比咁快嘅response. 分倒佢咩事叫,就同佢講下嘢。
早上要nap我都最多抱5-10分鐘,訓就訓唔訓就算放低自己訓。
初頭晚上一放低就喊,要好忍得同耐性。
咁我就慢慢抱訓放低喊,比奶咀,拍下佢。比佢喊下。
幾晚之後佢知道,放低就繼續訓。
好啦慢慢就係抱一陣,未訓著前放低。一樣喊就拍下佢。慢慢放低就知道唔喊,我就同佢講goodnight 出房,關門。
我用monitor睇住,佢就roll下,反下身,玩下公仔,大概10分鐘內訓著。
不過就係耐性同忍得佢喊。
我比較麻煩就係孖兩個一間房。要先搞掂一個先。再搞另一個。
不過早上真係唔可以成日抱。因為我發現就係我呀媽佢叫一聲都抱,晚上就不停扭抱。

大宅

puppydingo 發表於 18-5-24 11:14
完全唔抱就無可能。
之前我呀媽早上成日抱。我孖家,早上抱完我晚上就大鑊。所以第一樣早上唔會小小嘢就抱 ...

明白,我媽咪都係一入屋如果聽到bb叫或喊即刻衝去抱,仲次次抱住瞓,我勁叫佢唔好,因為夜晚真係好難搞。妳兩個仲難。我會試下忍耐,希望慢慢佢會自己瞓。

水晶宮

bearbmama 發表於 18-5-24 11:33
明白,我媽咪都係一入屋如果聽到bb叫或喊即刻衝去抱,仲次次抱住瞓,我勁叫佢唔好,因為夜晚真係好難搞。 ...

係呀,我先control我呀媽。
今日成功早上nap都自己訓著,希望可以keep住。

珍珠宮

bearbmama 發表於 18-5-23 19:55
日頭都瞓得少,所以我擔心佢瞓得太少。

因為我bb有食奶咀習慣,所以好早就可以自然入睡,大人都無咁辛苦。

珍珠宮

bearbmama 發表於 18-5-23 19:56
好的,開始盡量抱少d。

加油加油,咁樣對BB好,大人又冇咁辛苦

首頁

尾頁

跳至