婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

Breamsum 發表於 18-5-24 10:22
各位睇完各位評論 都明白点解阿嫂會咁
我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...

你阿哥又夠叉燒, 叫佢請工人啦; 唔跟足指示咪炒囉

男爵府

我無怪佢 不過我心痛我爸媽 佢哋知道佢原來做得咁辛苦 原來換嚟嘅係 ...
樓主其實你可以重新開一個主題: 覺得阿嫂好難服待, 父母好委屈.....人地阿嫂或唔應同者勿入, 以免被插. 這樣寫, 就唔會有人入黎話 : 你唔見呢道d 姑仔成日比人鬧咩!

大宅

回覆樓主:

我都接受唔到隨傳隨到, 但又唔知當初你父母有冇應承阿嫂d乜野, 如果冇, 就最好話年紀大搵工人湊, 最多就定左每日上去望下眼幫下手, 但主力都係工人湊。咁予盾就會少d。

子爵府

回覆樓主:

話時話。。。唯一肯定的是,呢位阿哥是位豬隊友,無做好溝通工作,要個妹來開po問
係咪阿哥省錢唔想請陪月?定你父母自己想幫個仔省錢,想佢瞓好啲,唔想佢啦辛苦,驚佢啦揍唔掂xxxx下省一千字。。。好心,仔大有老婆,個仔連仔都生埋,收手,自己去享受自己人生啦,唔係個女都要干涉埋個哥的家事嘞喂

子爵府

一個願打 一個願挨
死証來的
叫你爸媽唔好湊 先能解脫

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆 Breamsum 的帖子

樓主, 你生過BB未? 生過你就會明白點解你大嫂唔想6299日日來"幫佢坐月".
你嫂嫂要返工, 你父母要幫手湊B. 係你嫂要求你父母湊B定係你哥要求? 你肯定你嫂係心甘情願6299湊B, 定係你哥知你父母想湊, 自己又想慳錢而叫父母湊呢? 講到明要6299跟隨新抱意思湊, 完全唔可以加個人意見, 我覺得個新抱根本唔想6299湊.

如果個新抱係橫蠻無理的, 你父母隨傳隨到係縱容佢, 自己受番好正常. 老人家都要清醒D, 唔係一定人地願打, 你就要願捱.

別墅

我明白e種感受,做人個女見到父母辛苦照顧一個冇血緣關係的人真是好心痛。自己父母都未曾甘照顧自己... 但呢D是父母一相情願,要管都管5到...

大宅

聽到呢度心痛你父母,叫佢請工人自己搞掂,如冇能力請就唔好只為難父母。

洋房

回覆樓主:

見到評論話請工人,陪月,其實我地住的地方(唔方便講得太詳細 驚有識人估到)
唔興請工人 都無陪月呢樣嘢的

係阿嫂搵唔到人奏 (阿嫂媽媽無定時咁湊 一個禮拜一日同埋定唔到邊日 所以比我感覺我爸媽係隨傳隨到)
我爸媽話同b 有咗深厚感情 唔捨得ar b 無人理 或去day care (bb得10個月)

其實最大問題係 阿嫂嘅脾氣
由極度乖乖女 變成 你講一句 佢窒反你10句
講乜都有嘢駁反你
(係阿哥過後同我哋講的,我地只發現佢成日黑口黑面)
阿哥話每次返到屋企見到佢都黑口黑面咁 ,唔少心講錯小小嘢佢記住好耐 跟住不停以後再無限攞返出嚟提
我哥真係唔知自己同我爸媽做錯咗d乜
差d想講到離婚咁
阿嫂提過話阿哥無學佢好朋友個老公咁
放工返黎係會做晒所有嘢 同個b玩 同佢沖涼
話我阿哥無愛心 (我估係呢道開始嬲我阿哥掛,*係阿哥話反比我地聽的)

我再待續

洋房

baby_suki 發表於 18-5-24 18:09
我明白e種感受,做人個女見到父母辛苦照顧一個冇血緣關係的人真是好心痛。自己父母都未曾甘照顧自己... 但 ...

係之前佢結婚後無耐阿嫂身體有事要去hk 搵醫生(未有bb)

我爸媽全程服侍佢 俾埋間主人房佢住
對佢勁好

我有一下都好妒忌 我媽媽都好似從內無好似對佢咁好咁對我(我媽媽本身好好的 只係對阿嫂果種真係勁好到我好妒忌)

子爵府

回覆樓主

講真,佢無人幫佢湊都係佢嘅問題,乜喱啲唔係生之前諗定咩?要去day care 咪去day care 囉!唔想去day care 就自己做返ftm.
其實你阿嫂係咪有情緒病?

男爵府

Breamsum 發表於 18-5-25 00:21

叫你爸媽狠心啲,話吾得閒湊。俾返個b佢,等佢自己諗辦法

大宅

Breamsum 發表於 18-5-25 00:14

見到評論話請工人,陪月,其實我地住的地方(唔方便講得太詳 ...

咁睇你阿嫂似有情緒問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

見到評論話請工人,陪月,其實我地住的地方(唔方便講得太詳 ...

其實呢,做人有時要習慣,自己覺得「對人好」唔等於人地覺得「你對我好」
例如,你父母話唔捨得擺day care,或者嫂嫂寧願擺day care都唔想grannies湊呢?人地係佢阿媽,衰d講佢想點安排咪點安排囉
唔係串你,我都係咁提點自己,做人唔好太熱心太貼心,人地唔領情仲分分鐘黑面,我又何必嘥心機捱眼訓?我「唔抵得」、「想佢好」,「睇唔過眼」,對方想我插手嗎?人睇化左了,佢唔出聲,我時運高咩都睇唔到,我講過有capacity心意到左就算

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-5-25 09:21
其實呢,做人有時要習慣,自己覺得「對人好」唔等於人地覺得「你對我好」
例如,你父母話唔捨得擺day care ...

都係!你咁諗人地未必有相同諗法。老人家好易覺得咁係為後生好,但可能咁做會更麻煩。
好似岩岩發生,我c6 買外賣返黎俾大家食,其實都係樓下,99 不停loop 話做乜分喺幾間野買呀?一間買晒咪算囉!佢係唔想個仔咁辛苦麻煩要走幾檔,但佢唔明各人有各自想食嘅野,而且其實分開買都好近好方便。佢不停loop, 結果俾個仔一句得埋去,話想靜靜地食飯得唔得? 老人家又唔開心啦

大宅

Breamsum 發表於 18-5-25 00:21

其實老實果句 您同您屋企人從來唔覺得自已有問題

您阿哥同阿嫂應該搬左出去住
照顧BB照顧到凌晨先返自已屋企
究竟係您阿嫂要求 定您爸媽自已咁做先?

係您爸媽成日驚阿嫂無覺好訓/BB好慘咁 其實會唔會您爸媽把自已的孫當成自已子女咁湊?
阿嫂放工返黎係佢自已唔想湊定您爸媽自已搶左黎湊先?

就好似您爸媽應該日日夜夜叫您多D野 ,就算您飽到唔想食都要您食
一日煮成5,6餐, 咁係咪等於好?

翡翠宮

day care 咪 day care 囉, 多鬼餘; 又唔係無人睇住.

至於大哥大嫂, 關人鬼事, 老婆佢娶咩, 好同壞佢自己處理; 總之唔好搵人陪葬.

大宅

回覆樓主:

樓主可以幫得d咩?湊個個都唔出聲,唔通你出聲呀~就算你哥同你講咁又點?一樣幫唔到,人哋兩公婆既事,最好俾佢哋自己處理番。或者你嫂有產後抑鬱呢!你點知咁多呀~我有朋友又係見到個媽爸辛苦同佢哋嘈,結果俾佢父母趕走,話佢多事。所以呢!你心痛父母,有時父母都唔知。唉~

大宅

你阿嫂會唔會產後抑鬱呀?性格變左咁多... 湊BB應該父母兩個既責任黎, 唔好淨係話"阿嫂搵唔到人湊", 你阿哥都有責任都要諗辦法解決咖

大宅

回覆 望月童 的帖子

Agree, 從文字上睇, 樓主都只係講家人付出過幾多, 對亞嫂有幾好。其實亞哥有無真係坐低同亞嫂傾下大家嘅問題? 亞嫂話佢唔湊仔, 亞哥自己有無改變一下? 正如上面啲回覆, 好多人都唔鐘意6299太"照顧", 其實我都唔鐘意, 始終唔係原生家人, 自己亞媽同99分別真係好大。

首頁
12345...6

尾頁

跳至