在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

以下各位字母姐學歷都係得中五程度,年紀快到40歲,文職工作經驗超10年

A姐 之前有7 個月空窗期,真相係因為配合申請房屋,要申請資產上訴審查,所以離職,咁被問時應改答乜原因好?

A1, 試用過說因身體要做12指腸手術要抖,所以閃,對方竟怕請了A 後,佢又會經常唔返工,衰晒!!

A 2, 試說有親人全身不逐,嗰段時間每日到護老院照顧親人數月,隨後親人患急性肺炎仙遊之後協助辦理身後事,但换嚟回應最怕A 脚頭唔好,會害到間公司都會死摺埋,正災星!

A3 因家中工人離職,改留在家湊仔都係冇人肯請?

B姐本身已婚,但B怕被問要唔要趕收工煮飯睇仔,所以B 打算改稱自己未嫁得嘛?

子爵府

MommyPanel勳章

大内密探e 發表於 18-5-23 12:54
以下各位字母姐學歷都係得中五程度,年紀快到40歲,文職工作經驗超10年

A姐 之前有7 個月空窗期,真相係因 ...

A姐好簡單姐,搵個合理解釋果7個月空窗期就得。但最好唔好講話排公屋果d。

A3 在家湊仔幾耐?依家可以完全投入工作?

B姐呢種我試過,其實佢問到要如實講,就算無問到,到時報稅都會知,瞞唔到

其他答你唔到。

大宅

ms_maybb 發表於 18-5-23 13:18
A姐好簡單姐,搵個合理解釋果7個月空窗期就得。但最好唔好講話排公屋果d。

A3 在家湊仔幾耐?依家可以完 ...

A 姐就一路困著嗰7個月去了那裡,講有親人死又唔得,講自己有病又唔得,手術後抖半年乜都夠晒啦

A3 佢話嗰時撞正當時工人姐姐唔啱夾唔到,所以情急之下就離職自己回家湊仔,就係嗰7個月空窗期,個feedback 都係怕A )

1/今次换咗工人ok, 下一個月又唔掂,咁你又離職回家睇仔?
2/ 嘩,原來 A 姐你咁有錢請外傭工人留宿
講真你都唔志在現在你apply 緊呢入10k 文員工啦?

又或者可以有乜好答案參考吓?

咁我想問JM 你,A 若果佢如實講嗰7個月空窗期係排公司配合上訴審查完現可有平屋住其實會有甚麼問題呢?

子爵府

大内密探e 發表於 18-5-23 14:16

A3 佢話嗰時撞正當時工人姐姐唔啱夾唔到,所以情急之下就 ...
A3呢個case,都係唔好直接講工人姐姐夾唔到而去湊仔,叫佢搵個合理解釋,總之唔好令老細覺得佢家庭麻煩而影響工作
A姐公屋嗰度,會令老細覺得佢為左公屋可以工都唔做,無上進心,千祈唔好直接講

大宅

ms_maybb 發表於 18-5-23 14:35
A3呢個case,都係唔好直接講工人姐姐夾唔到而去湊仔,叫佢搵個合理解釋,總之唔好令老細覺得佢家庭麻煩而影 ...

謝謝JM 你的用心回答,剛我又 朋友B姐whatsapp 我 呻 ,佢話每次俾人問結婚未,有小朋友嗎?
B 答 因為兩公婆都要揾食,冇本事冇時間養仔教仔,都好似冇人信咁!

子爵府

大内密探e 發表於 18-5-23 15:09

謝謝JM 你的用心回答,剛我又 朋友B姐whatsapp 我 呻 ,佢 ...
我明,我以前都試過咁⋯⋯搵工呢d野都係講夾唔夾,d老細介意都無計,只能夠繼續努力再揾⋯⋯

大宅

ms_maybb 發表於 18-5-23 15:41
我明,我以前都試過咁⋯⋯搵工呢d野都係講夾唔夾,d老細介意都無計,只能夠繼續努力再揾⋯⋯ ...

謝謝你回答我朋友B 的麻煩問題。

大宅

A姐我就唔識答, B姐可以話暫時未有呢個打算, 兩個人都仲後生, 無打算咁快生

我以前都比人問過呢個問題, 而家生咗小朋友, 29個月大, 又問我會唔會生多個

男爵府

贊成ms_maybb講法, 見工真係人夾人, 好似我半年前in宜家呢份工, 我老闆都無問d咩私人問題, 到我早一兩個月突然同佢講下午要請半日假返去睇仔(仔中咗流感), 佢即刻話okok, 第二日我返工, 我同事同的講, 原來我走咗之後, 老闆問我同事, 乜佢有小朋友? 幾大呀? 仔定女呀? 我都覺得幾好笑! 證明我係到做野幾個月, 應該都無將老公呀, 仔呀, 呢d名詞帶返工

至於你話屋企人有事, 我係用嚟做辭工既藉口, 定老闆肯提早放我走!

至於幾個月空窗期, 其實又唔係好長, 話抖吓, 或者講話收咗層樓, 攪裝修呀, 搬屋呀噤得唔得?

wcpcelia    發表於 18-5-27 09:27
ms_maybb    發表於 18-5-24 22:05

男爵府

其實兩個情況都可以如實講, 見工係人揀我我揀人姐

A果個情況, 係咪怕公司會報房署?

B果個情況, 如果我本身真係要趕返屋企湊仔既人, 佢問列, 我會如實講, 免得將來我真係要準時走時, 比人黑面.

大宅

tai_man 發表於 18-5-25 12:59

A 姐 屋仔問題,應該係啦(我估),
B 姐 現在直程感到40歲人 在寫表時寫已婚都實衰,相反寫答未婚,對方都可能覺得你4x 歲仲未嫁出都會同情下你"老姑婆冇人吼"

大宅

queencorn 發表於 18-5-24 15:49
A姐我就唔識答, B姐可以話暫時未有呢個打算, 兩個人都仲後生, 無打算咁快生

我以前都比人問過呢個問題, 而 ...

可能真係要請啲"曾燒毀容爛面" 80Kg 1米4高,自租劏房 就包冇衰啦!

複式洋房

其實7個月空窗期好易解釋,做左咁多年嘢得7個月好閒事,話休息左一陣,去下旅行然後充夠電而家從新出發!如果唔like 你,比幾多好似好合理嘅解釋都嫌棄!叫得你見其實佢唔係好在意個空窗期!

我都有過兩年空窗,我寫照顧屋企,轉了part time 幫人補習,現己settle!都好多無問題!其實都咁大,有幾個月,什至幾年照顧過屋企好合理!佢唔接受都無辦法!
我兩年空窗期後都堅持人工要比之前多!我無大學學位,如果有人壓我,我唔認為無做兩年嘢會對工作表現有影響,會話我適應得好快!但so far 都無乜壓低過之前,最多一樣!
我都過30,但未到40,但只係7個月其實好小事!

另外隱瞞婚姻來得到offer其實無意思,入左去原來workload好重都做不長!不如慢慢找間family welcome 的公司啦!

男爵府

大内密探e 發表於 18-5-25 13:35
A 姐 屋仔問題,應該係啦(我估),
B 姐 現在直程感到40歲人 在寫表時寫已婚都實衰,相反寫答未婚,對方都可 ...

咁寫唔寫結婚都有人“彈”,所以不如如實講喇,如果公司本身文化係接受唔到,即係代表份工唔啱你朋友,做唔到都係好事,同埋結左婚或有小朋友既員工先穩定,唔係間間公司都唔like架。

大宅

tai_man 發表於 18-5-25 12:59

問返A 姐,話外面d人普遍係歧視嗰啲可以咁好彩上到公屋樓又有得返工有收入的人,講真房署有得俾A姐做上訴申請,佢已經很感恩(當中來龍去脈,A姐不便透露)

伯爵府

DHA勳章

A起朋友公司做part time幫手一排. 宜家想找全職

伯爵府

DHA勳章

B話有人照顧亞仔.唔會影響事業

大宅

artai430 發表於 18-5-30 18:21
B話有人照顧亞仔.唔會影響事業

B 姐事實係已婚,但因為佢老公自覺收入不高,所以從沒有打算要B, 冇錢養!

大宅

artai430 發表於 18-5-30 18:19
A起朋友公司做part time幫手一排. 宜家想找全職

有時真係很難搞,我都試過幫公司收resume約人上嚟見工, 有d快到45歲,從冇考會考, 已經做超過18 份工(工種超過12項) 都仲有人請。

相反我朋友A姐 未過40歲,只做過6份工,已經見工時被指著嚟問, 你都做過幾多種類文員(又admin, 人事,寫字樓外勤,倉務文員,初級會計), 所以真的唔明啲腦細個腦諗乜嘢!!!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

直接講排公屋,依架大家都會明

首頁

尾頁

跳至