論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人年尾第二個約到期,有d位令我想唔續約

背景:海外菲傭,之前係黎巴嫩做左一年,跟住到我屋企,個性獨立,有主見

優點:
1)暫時照顧小朋友ok,返學無遲過到,一般早5-15分鐘,唯一一次假期後唔記得接校車,因為為個日係星期五例早。小朋友有投訴過大人唔係度,佢唔幫佢地做嘢。
2)煮食ok,企理,因為我唔太識煮
3)屋企執拾ok,係一般工人噉鍾意keep嘢,全部收入櫃我搵唔到,教過我ultimate goal要易搵易拎,之後又差不多
4)一般有交帶
5)工作時好小講電話

大宅

回覆樓主:

缺點:
1)聖誕節要求出去過夜,因為cousin黎左香港,我無比因為legal 同safety issue,我可以比佢夜d返,只要有MTR返屋企就得,佢唔服,仲駁我其他僱主都比佢朋友過夜,我表明我唔會breach the law,最後佢無過夜,但覺得係我問題。
2)復活節問我佢係咪應該有假放,我話跟勞工假期,佢話你前兩年都比我係假期,我同佢講,第一年你黎左幾個月無錢無出街我比放假你去透下氣,第二年我地去左旅行,你係屋企做曬嘢,你可以放假(其實我都理唔到),又覺得係我問題。
3)放假我地9:30要返到屋企,返屋企我無叫佢做嘢,之前有早有遲,遲會WhasApp通知我有traffic issue,之後開始遲返無通知,我係第三次嚴正同佢講要準時,佢話佢遲出去,成5點幾先去(我估佢因為無錢),想同朋友傾耐d,因為要等佢地郊遊完返屋企附近,我話你放假我無要求你做嘢,你既假期係咪代表你可以12點先返屋企,唔考慮安全問題?其實之前佢話夜d返又無交代時間原因,我已經好gentle問佢Are you ok?佢覆我 No worries, I am ok. Just chatting with friends.
3)有借財仔比我地發現,我地見數目細佢又話還到,比左次機會佢
4)唔話得,有時會頼小朋友,打爛嘢唔出聲,話比聽我想d衫點放易睇d,比埋書佢,又唔like,覺得我話佢

大宅

回覆樓主

其實一般生日、聖誕、新年,我地都有比利是。有自己房間,有風扇、冷氣。

我以前工人全部放星期六,之前見佢都ok都主動比佢放星期日。

之前12月話屋企有急事要即刻返去,可以安排我地都盡量安排,知佢無乜錢都幫埋佢格機票,又計埋點分期還比我地佢會無噉辛苦。

而家佢既態度係自己做得好好,佢應該deserve多d嘢,好似我地欠左佢噉。

其實之前佢急事返去我已經開始諗唔再請工人得唔得,有兩個初小小學生,有長老可以backup,但係長老都會縱孫,先生唔可以support我,自己辛苦早上帶搭校車同家務靠小家電。

伯爵府

BK Milk勳章

如果是我,用多兩年再自己做家務。這個工人基本上還可以。幫到手煮飯家務看住小朋友已可以接受。到高小可以不請工人,part time清潔。

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

我覺得可以續。佢滿意你之麻,佢做嘢無問題喎。掉返轉,香港有幾多人滿意自己公司吖
I am Agent P

大宅

十個工人十二個都要求多做野少,你果個做得野算係咁,換個做唔到野你仲煩。

複式洋房

回覆 最愛凍檸茶 的帖子

u can ask the help from her agency, they will explain to them that is labour law in HK

民房

我應該都會績嘅 而家搵工人又難 靜間搵到D唔好又要煩

大宅

回覆樓主:

多謝你地既意見,佢已經係勞工處攞左本Best Practices for employment of domestic helpers,不過我地一切依法辨事,所以我地唔會concern。

只係有感而發,做僱主仲要欠左佢地噉。

水晶宮

回覆樓主:

我前後用过3個菲傭, 佢地有個共通点, 就係同你菲傭一樣執屋會收埋d 嘢, 屋企人係揾唔d野到黎用。有時我会火火地。

寶石宮

2023年兔年勳章

最愛凍檸茶 發表於 18-5-23 13:29
缺點:
1)聖誕節要求出去過夜,因為cousin黎左香港,我無比因為legal 同safety issue,我可以比佢夜d返, ...

完兩個約 再續夠5年 小心博炒

公爵府

最愛凍檸茶 發表於 18-5-23 13:29

工人年尾第二個約到期,有d位令我想唔續約

有老人家backup 會轉姐姐, 你個姐姐過5 年肯定搏抄。

大宅

回覆樓主

心野,我一定唔續,最憎工人外宿,遲到一、兩次可以,只要有交帶,要求外宿的養唔熟,依家係工人管你多啲。

大宅

回覆樓主

佢覺得自己有bargain power囉,可能做得嘢嘅工人都係噉,我當佢出黎做事時間短,有同佢講我地返工都唔會噉,遲返早退都要同老細交代,比佢知我既要求。

其實調轉諗我可以比佢返去一個月,就唔會無左佢唔得,只係辛苦d囉。

佢係我第四個工人,但我已經唔想再請。

大宅

介唔介意講你小朋友几大?

男爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 18-5-23 18:48
我前後用过3個菲傭, 佢地有個共通点, 就係同你菲傭一樣執屋會收埋d 嘢, 屋企人係揾唔d野到黎用。有時我会火 ...

最剋人憎係佢自己求其周圍攝,同一種類嘅野一d擺呢度,一d擺嗰度,結果問佢自己都唔記得,仲要陪佢搵餐懵!急用嗰陣好火滾!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢咁巴閉, 可能嫌你話佢, 又唔比佢出去訓, 未必同你做, 又或開天殺價要你加人工。

執屋收埋D野, 博你唔覺, 過一排偷走, 等你記得時話揾唔到。

大宅

joanie731 發表於 18-5-25 15:27
最剋人憎係佢自己求其周圍攝,同一種類嘅野一d擺呢度,一d擺嗰度,結果問佢自己都唔記得,仲要陪佢搵餐懵 ...

我一般叫佢地搵返出黎,比幾日時間佢,因為佢地先知擺左係邊,試過衣櫃頂最深處搵到一大袋紙袋,夏天衫(短袖)又撈埋冬天衫

大宅

BK Milk勳章

最愛凍檸茶 發表於 18-5-23 13:38
其實一般生日、聖誕、新年,我地都有比利是。有自己房間,有風扇、冷氣。

我以前工人全部放星期六,之前見 ...

我家公主同你那位好似,做得耐,每星期日都遲返,仲要無通知。
okay, 我都算。

家下黑面次數仲要經常發生。
我都唔明,點解我要睇佢面色?

仲要家下同佢傾放大假,啲語氣好似我一定要跟佢意思做,態度勁差。

呢啲咁嘅態度,我堅唔想續佢。
(雖然佢煮食及照顧我2位小朋友幾好)

首頁

尾頁

跳至