美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搵緊成份高既物理防曬,理想係20%
但見好多天然歐美防曬雖然係有20%,但只有單一既成份Zinc Oxide。

想問各位靚靚,因我皮膚極極極易出斑,如果得依種成份係咪已足夠?

男爵府

回覆樓主

Up

水晶宮

其實支防曬品冇做過測試、唔知到實際成份資料, 真係冇人答得到你...

Zinc oxide係broad-spectrum, 可以filter UVB (290-320nm), UVA1(320-340nm), UVA2 (340-400nm), 但係佢o既particle size好影響佢o既absorbance (吸光率), particle size >40nm, 越大就會減少absorbance(因為相同份量濃度會下降), 要平衡番個absorbance就要提升防曬濃度, 所以防曬濃度完全係同產品用乜野size的ZnO有關, 不能直接比較%就可以比較防曬力。

有d防曬品會列明CW值 (Critical Wavelength), 代表90% UV absorbance都係CW值波長以下。CW值越高,吸光譜範圍越大。

伯爵府

回覆樓主

咁支野靚到爆炸
溝希左冇用!

禁止訪問

男爵府

Elenalan 發表於 18-5-24 15:09
其實支防曬品冇做過測試、唔知到實際成份資料, 真係冇人答得到你...

Zinc oxide係broad-spectrum, 可以fil ...
但係我搵下搵下又搵到佢成份有佛手柑, 光敏成份...
咁仲試唔試依隻好呢?
我睇過你之前既POST, 你都係推介ELTA MD 既?

水晶宮

粉紅天空 發表於 18-5-24 17:38
但係我搵下搵下又搵到佢成份有佛手柑, 光敏成份...
咁仲試唔試依隻好呢?
我睇過你之前既POST, 你都係推介EL ...

我有朋友好易出斑的,用eltamd佢都出斑,要番用物化混合防曬。我覺得佢支uv physical spf41加setting powder個finish好靚, 但我越用越乾。大家膚質唔同,好難推介。

男爵府

jhjac 發表於 18-5-24 17:19
要記住防曬係唔可以防出斑,因為斑係長年累月嘅色素沉澱

我打過兩次laser,斑斑消失哂又出過,我係搭巴士坐窗邊曬一曬都出斑既人黎

男爵府

Elenalan 發表於 18-5-24 17:41
我有朋友好易出斑的,用eltamd佢都出斑,要番用物化混合防曬。我覺得佢支uv physical spf41加setting powd ...

係呀,我以前用過哂Elta Md 都出斑,爆瘡添!唉,想試EWG 好安全果d 防曬例如Think Baby... 但我朋友游水都嫌笠。

水晶宮

粉紅天空 發表於 18-5-24 18:17
係呀,我以前用過哂Elta Md 都出斑,爆瘡添!唉,想試EWG 好安全果d 防曬例如Think Baby... 但我朋友游水 ...

thinkbaby都唔少人話會曬黑

男爵府

Elenalan 發表於 18-5-24 18:20
thinkbaby都唔少人話會曬黑

哇,我唔係成份達人,只係想上網搵簡單成份既防曬而已。我見依隻外國推薦,% 都好似唔低嫁,都曬黑

水晶宮

粉紅天空 發表於 18-5-24 18:22
哇,我唔係成份達人,只係想上網搵簡單成份既防曬而已。我見依隻外國推薦,% 都好似唔低嫁,都曬黑 ...

我都係睇iherb fb gp和外國用家comments

男爵府

Elenalan 發表於 18-5-24 18:23
我都係睇iherb fb gp和外國用家comments

咁Coola, Jane Iradle 防曬呢?

咁你有聽過All good 防曬嗎?

水晶宮

粉紅天空 發表於 18-5-24 18:25
咁Coola, Jane Iradle 防曬呢?

咁你有聽過All good 防曬嗎?

我一向對純物理防曬嘅防曬效力有保留,所以只會平日用。要暴曬我唔會用純物理防曬。
all good冇聽過

男爵府

Elenalan 發表於 18-5-24 18:49
我一向對純物理防曬嘅防曬效力有保留,所以只會平日用。要暴曬我唔會用純物理防曬。
all good冇聽過
...

多謝你留言

咁你有斑斑既朋友用邊隻防曬就唔出斑了?

水晶宮

粉紅天空 發表於 18-5-24 18:51
多謝你留言

咁你有斑斑既朋友用邊隻防曬就唔出斑了?

Lancome milky bright

大宅

仲要睇有幾多% zinc Oxide, 有d含有但太少都會話係物理防曬架,當然要有其他護膚成份啦,出斑好多原因,唔只曬,做足防曬係保護唔好曬到 皮膚黑,乾,老,皺,紋,曬得多老好多架
聽到都驚,而家太陽太毒,唔搽補唔返囉!

自己用Uberzinc 21% 有興趣搵下啦~正嘢~

男爵府

Elenalan 發表於 18-5-24 18:53
Lancome milky bright

搵到好多歐美防曬係好安全,成份又好既防曬,但都係for baby既,太油

男爵府

ahaa 發表於 18-5-25 00:37
仲要睇有幾多% zinc Oxide, 有d含有但太少都會話係物理防曬架,當然要有其他護膚成份啦,出斑好多原因,唔 ...

我本身好白有斑,但近年發覺皮膚唔白啦!又黃又黑左咁,最慘斑斑都係照出

大宅

粉紅天空 發表於 18-5-25 08:27
我本身好白有斑,但近年發覺皮膚唔白啦!又黃又黑左咁,最慘斑斑都係照出
...
食埋美白丸, 氧化會變黃,所以要抗氧化, 膚色均勻好重要,夏天真係要勁防曬美白

首頁

尾頁

跳至