婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

我C6果邊家庭 其實真係好怪
但無直接影響到我既~ 我都唔太理~
但我62同叔仔真係豬隊友黎~ 我同C6補完一次又一次既鑊...
有時真係好累

1. 62退休 都有30幾萬儲蓄, 但退休左唔夠一年, 戶口得返幾萬。 激到我99死, 因為62亞妹(C6姑姐) 個仔唔養佢地 我62問我99好唔好俾3萬佢地 咁我99諗都OK LA (係30幾萬入面拎3萬唔過份) 點知我62係每個月俾3萬.....
真係激到我99想離婚.

2. 62唔識買生果, 但又要成日買叫我地拎返屋企。(我地住係我父母附近) 次次都俾人呃D買貴野, 但次次都係爛。試過200買5個桃, 5個一切開都係黑晒。 叫佢唔好買生果, 佢就買十盒老婆餅。 根本食唔晒。

可能好多人會鬧我, 人地買埋俾你想點。 但當你每次返去, 見到大一堆野, 點拎返屋企已經係一個問題, 重要返到去D野唔係爛, 就一係唔食得。

3. 有一次亞仔上完PALYGROUP, 我地就應承左同62 99去睇大佛。62係咁問我老公有無借車, 又問我老豆去唔去。原來佢又無啦啦買個2個榴槤話拎出黎
(其實我地岩岩係上一個星期先返左去~ 62果時已經塞左2個大榴槤俾我地,我地都食唔晒, 只係放左上冰箱)
我老公聽到之後真係好嬲叫佢唔好拎出黎~ 去大佛又要熱又要曬, 重要上樓梯點拎? 我地重要抱亞仔呢?
有時真係覺得62做野真係唔會諗下。
咁最後果日62都唔敢拎出黎, 係咁叫我老公第2日好返去拎。

但其實我地真一個住東 一個住西, 重要拎2個榴槤, 一係自己楂車, 一係自己搭的士。

我老公想唔返去拎, 俾個教訓62。 因為之前我地講左唔好買咁多野, 因為一來根本食唔切, 好浪費。 二來佢次次都俾人搵笨,買左好多都係爛既生果。

點知呢件事我亞媽知道左, 就話唔好, 堅拎第2日一家大細揸車去拎。
果2個榴槤真係貴, 來回油錢, 重有一家人來回時間。 點知返到屋企一開, 又係爛。

4. 係62+叔仔 (蠢真係有遺傳)
咁我99後生果時已經同佢99(JA係62亞媽)不和, 咁年年只係年初一見,平時係唔會見。 咁呢幾年因為麻麻身體差左, 62好多時放假都會去睇下佢, 點黎兩點左右就會返到屋企。
咁母親節前一個星期左右, 62都返去左探麻麻, 咁果日就差唔多夜晚7:00先返到屋企。
99見咁夜問佢做咩咁夜~ 62答佢同D兄弟姊妹傾計~
99就話:傾咁耐咁多野傾。
點知我62一句: 你外人點知咁多。
呢句野我99真係好嬲, 99都有打黎同我老公投訴, 咁我知道左 我話不如我地同99佢地去食餐好D既母親節飯啦, 等佢開心下。
老公打去同叔仔講, 點知叔仔話99平時無野做, 佢又有俾家用, 做咩重要另外出去同99食~ 叫99煮咪得囉。

我聽完都想爆粗, 之後只係訂位訂左我地一家3口同62 99
叔仔又好野~ 果日又識跟出黎食

P.S 記者朋友 請勿轉載!

公爵府

回覆樓主:

你62的智商是否有問題?自己總共才30萬儲蓄,而且自己也退左休,有乜理由每月俾3萬蚊阿妹?甘你最多都係俾得十個月就傾袋啦?咁十個月之後又用什麼再俾阿妹?無腦!你叫C6減少62的家用啦(他太多錢周圍派)

男爵府

2018復活節勳章

美之選468 發表於 18-5-23 15:11
你62的智商是否有問題?自己總共才30萬儲蓄,而且自己也退左休,有乜理由每月俾3萬蚊阿妹?甘你最多都係俾得 ...

係~ C6依家D錢只會俾99~ 唔會俾62~因為佢真係唔識理財~
一個累全家

99其實都慘~同佢捱左咁多年~ 諗住依家可以舒服D... 點知~

99果時講左句好心酸既說話
佢話當年同62結婚~ 戶口剩返2萬
30年後多左D啦~ 剩返5萬幾

好彩層樓已經供晒~ 如果唔係都唔知點算~

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

你62買嘢比你,你要堅持唔好去拎,等佢唔好再買,如果唔係就沒完沒了。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

cindyyu73 發表於 18-5-23 13:41
我C6果邊家庭 其實真係好怪
但無直接影響到我既~ 我都唔太理~
但我62同叔仔真係豬隊友黎~ 我同C6補完一次又 ...

你老爺每個月比3萬個妹用,真係想知你99有冇3萬家用咁多?比我實嬲C

子爵府

cindyyu73 發表於 18-5-23 15:43
係~ C6依家D錢只會俾99~ 唔會俾62~因為佢真係唔識理財~
一個累全家

咁你62 現在還有錢 每月俾 3萬 62妺妹 嗎?

公爵府

回覆樓主:

如果層樓是62单名ge ? 你們就要小心62會加按左而送俾人呀?(62智力有限,很容易俾人呃)

男爵府

2018復活節勳章

docomo 發表於 18-5-23 16:39
你老爺每個月比3萬個妹用,真係想知你99有冇3萬家用咁多?比我實嬲C
...
就係一直唔知~到果時99想裝修下間屋先知無左一大舊錢~

男爵府

2018復活節勳章

micling 發表於 18-5-23 17:08
咁你62 現在還有錢 每月俾 3萬 62妺妹 嗎?
當然無啦~錢都無晒~
已經俾我99拎返晒

男爵府

2018復活節勳章

美之選468 發表於 18-5-23 17:24
如果層樓是62单名ge ? 你們就要小心62會加按左而送俾人呀?(62智力有限,很容易俾人呃)
...
NO~ 係同99同名~所以呢個唔洗擔心~

男爵府

回覆樓主

睇完覺得你三個男人真係好正

同埋呢個題目改得好好

男爵府

回覆樓主

一個都夠,仲要唔止一個,你99堅慘,生兩個仔又同老公一齊捱,最後又打回原形仲要無人感恩,男人係咪真係少左份感情架呢!?

大宅

回覆樓主:

同路呀。我老爺又係咁。
啲生果唔貴唔買,啲份量又係勁多,
次次返去掉野多過食,連卷裝厠紙都叫你拎條返去,我抱住個七個月囡囡都係的士出入,咪攪。
老公嫲嫲淨落幾間唐樓,老爺鍚佢個妹,全部俾哂人,好在99有悍衛間自住樓,同埋收埋私己錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jessicalws 發表於 18-5-23 16:14
你62買嘢比你,你要堅持唔好去拎,等佢唔好再買,如果唔係就沒完沒了。

同意

翡翠宮

回覆樓主:

sorry 笑左,你老爺堅好笑
特別係每月三萬嗰度

大宅

我覺得好彩你99發現得早咋.....
唔係既話....真係唔知點算.....

大宅

回覆樓主:

真係好豬,自己退左休得個3十幾萬。難聽d講句自己都未必夠洗。仲要個個月供養個妹,仲要俾3萬?冇野呀~

子爵府

回覆樓主:

咁的老公(62),執到喊三聲

子爵府

回覆樓主

你62 係咪旨意有仔女養,所以覺得even 洗晒30萬都ok 呀?

公爵府

回覆樓主:

很想知道你62退休前每月俾老婆家用是幾多錢 ? 是成份人工交俾老婆?有3萬元/月嗎?

首頁

尾頁

跳至