論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我過幾個月生, 想請個工人照顧BB, 第一次請工人 睇左好多CV, 又video call in 左幾個
其中一個賓賓, 我幾鐘意佢的
講下佢background

38歲, 5個仔女, 7-22歲, 幾個兄弟姊妹中佢排最大
幾好笑容, 英文溝通到
問佢識唔識煮chinese food, 佢話no but will learn (依點我係覺得佢誠實,唔識唔出奇,好過咩都話識先)
但只係2年菲律賓經驗(完約的), 我覺得未必係真, 可能只係幫隔離屋手, 因為佢話係屋企附近, 即係冇出過國打工
佢就話佢依2年經驗有湊過初生BB
我仲同佢2nd in 過, 好好禮貌, thank you 前 thank you 後, 2次interview都比我唔錯印象, 至少冇bad feeling

我幾鐘意佢的原因係 1) 我對佢個樣唔反感, 2)有禮貌, 3) 我add左佢facebook, 冇發姣相冇獨照冇化妝, 全部同friends/family/自已d小朋友影正常合照, 4)自已5個仔女應該對小朋友有愛心

另外佢話有識人香港打緊工, 朋友同親戚都有

以各位既經驗, 你地覺得請唔請得過? 感謝各位!!

大宅

我而家E個海外姐姐都係無海外經驗, 無做過HELPER...之前做文員..有個9歲仔仔。但我同佢VC 同WP個時都覺得佢好好,好好笑容,英文又好好。FB相又係正常。所以我放膽一試...佢做左2個星期左右...除左岩岩黎到好掛住佢仔仔外,佢都好錫我個仔同好努力學煮野食... 我都希望佢KEEP到

別墅

兩只小天 發表於 18-5-23 17:12
我而家E個海外姐姐都係無海外經驗, 無做過HELPER...之前做文員..有個9歲仔仔。但我同佢VC 同WP個時都覺得佢 ...

最緊要錫小朋友呀!希望佢可以keep到

別墅

回覆 bilibalalalala 的帖子

聽你咁講,個姐姐應該ok吧,不過都系要相處過先知,如果有心玩野,我哋都冇辦法。如果真系一個好姐姐,都可以keep到落去,假如中規中矩,冇乜大過錯,都ok

首頁

尾頁

跳至